Paštika připravená ze škvarků

8. červen 2018

Až se budete rozmýšlet, co udělat s mísou čerstvých škvarků, mám pro vás tip. Připravte z nich paštiku podle receptu, který získal můj bratr od svých přátel z Moravy. Paštika ze škvarků a leča je výborná a není tučná jako klasická škvarková pomazánka.

Paštika připravená ze škvarkůPaštika připravená ze škvarků

Na přípravu 4 skleniček paštiky ze škvarků budeme potřebovat

  • 450 g umletých škvarků
  • 330 g zeleninového leča (malá sklenička) třeba od firmy Znojmia nebo Hamé
  • 1 čerstvou chilli papričku bez semínek (každý podle své chuti)
  • 2 červené papriky kapie bez semínek
  • 4 čajové lžičky vegety nebo grilovacího koření
  • 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 větší stroužky česneku
  • 4 celá syrová vejce
  • 1 čajovou lžičku soli (vrchem)
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • 4 skleničky o objemu 350 ml

Postup přípravy paštiky připravené ze škvarků

Umleté škvarky dáme do mísy, ve které budeme paštiku připravovat.

Přidáme 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 4 čajové lžičky vegety, čajovou lžičku soli a kávovou lžičku mletého černého pepře a 4 rozšlehaná syrová vajíčka.

Mějte na paměti, že škvarky se nejlépe umelou, pokud jsou teplé.

Nyní si můžeme zvolit, zda zbývající suroviny budeme mlít nebo sekat v sekáčku. Já jsem použila sekáček se 6 noži. Je mimořádně výkonný.

Do nádoby sekáčku vlijeme celý obsah zeleninového leča, přidáme obě omyté a očištěné papriky nakrájené na menší kousky, chilli papričku a 2 stroužky česneku. Celý obsah necháme důkladně rozsekat.

RADA:

Chilli papričku použijte vždy čerstvou, protože naložená by do směsi přinesla nakyslou chuť, která tam nepatří a následně by z pomazánky byla cítit.

Kašovitou směs ze sekáčku přidáme k umletým škvarkům do mísy. Všechny suroviny důkladně promícháme, aby jednotlivé ingredience byly v paštice rovnoměrně zastoupené.

Směs necháme asi 15 minut odpočinout.

Paštika připravená ze škvarků a leča..Paštika připravená ze škvarků a leča..
Zdroj: Marcela Hackerová

Za tuto dobu si důkladně umyjeme zavařovací skleničky i s víčky.

Směs ochutnáme a bude-li se nám zdát málo slaná, přisolíme ji dle naší chuti.

Směsí rovnoměrně naplníme připravené skleničky. Okraje sklenic i víčka ještě otřeme papírovou utěrkou a pak je zavíčkujeme. Sterilizujeme na teplotě 100 °C po dobu 20-ti minut.

Hotovou paštiku můžeme mazat na čerstvé nebo opečené pečivo a podávat jako chutnou svačinu, snídani či jako tapas (malé občerstvení) k vínu či pivu.

Sklenice s paštikou ze škvarků a leča
Sklenice s paštikou ze škvarků a leča
Paštika připravená ze škvarků a leča
Paštika připravená ze škvarků a leča
Paštika připravená ze škvarků a leča.
Paštika připravená ze škvarků a leča.

Paštika připravená ze škvarků a leča..
Paštika připravená ze škvarků a leča..

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.88 hvězdiček / Hodnoceno: 16x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Paštika (pâté) z uzeného pstruha

Paštika (pâté) z uzeného pstruha

Doma vyuzený pstruh je delikatesa. Paštika, pâté, či pomazánka z obraného masa z uzeného pstruha je delikatesa na druhou. S kostičkami kyselého jablka a lístky kopru vytvoří na vašem jazyku chuťový ráj.

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.


Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka

Škvarkovou pomazánku jsem poprvé ochutnala, když mi bylo 16 let. Spolubydlící z internátu si ji vozila z rodných Volar. Její tatínek byl voják z povolání a měl na starosti zásobování místní posádky. Prasátka se tam porážela asi hodně, protože Ivanka vozila hodně pomazánky. Pamatuji si její chuť dodn…

Zelné placky se škvarky

Zelné placky se škvarky

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.