
Když se vám urodí hroznové víno nevalné chuti, zkuste vyzkoušet želé z vinné šťávy. Zpracováním těchto hroznů, nikoli na víno, ale na želé, se z ošklivého káčátka stane krásná slečna. Želé má úžasnou barvu a jeho chuť se změní k nepoznání.
Prvotní úmysl byl vytvořit na zahradě z vinné révy plot. Keřům se daří a letos jsme se dočkali poměrně velké úrody modrých bobulí neznámé odrůdy. Je pozdní a kosové ho neodnesli, protože má velmi silnou slupku a uvnitř jednu velkou pecku. No, na jídlo nic moc. Rozhodla jsem se, že udělám pokus a vyrobím ze šťávy zavařeninu.
Na přípravu želé z vinných hroznů budeme potřebovat
- 2 kg bobulí hroznového vína
- Šťáva z 1 velkého citronu nebo z 2 malých
- 1 kg krupicového cukru
- ¾ dl brandy
- 1 balení Gelfix 1:1
- 7 čistých skleniček o obsahu 2-3 dl
- Nálevka s širším otvorem (trychtýř)
Postup přípravy želé z vinných hroznů
Vyzrálé bobule otrháme a opereme. Jednotlivé bobule překrájíme a následně šťouchadlem na brambory rozmačkáme.
Přidáme citronovou šťávu a směs dobře promícháme. Nádobu pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne odpočívat na chladném místě.
Druhý den směs povaříme 15 minut a následně ji propasírujeme přes jemné síto. Vytvořenou pěnu sbíráme a odstraníme. Do šťávy, kterou jsme získali, přilijeme ¾ dl brandy.
Získané šťávy by mělo být +/- 1 kg.
Obsah sáčku Gelfix přesypeme do hrnečku a promícháme ho se dvěma lžícemi krupicového cukru s celkového připraveného množství cukru. Směs přisypeme do hrnce k vinné šťávě a dobře promícháme.
Hrnec se šťávou položíme na tepelný zdroj a zahříváme do bodu varu. Průběžně sbíráme hnědou pěnu, která se nám na povrchu tvoří.
Po 2 minutách varu přisypeme cukr a opět přivedeme k varu. Vaříme 7-8 minut za průběžného míchání a sbírání pěny.
Sbírání pěny je pro konečný výsledek želé důležité.
Uvařenou šťávu odstraníme z tepelného zdroje. Přesvědčíme se, že jsme opravdu odebrali všechnu sraženou pěnu a hladina je čistá. Nyní můžeme začít plnit skleničky.
Při nalévání šťávy do skleniček je výborným pomocníkem trychtýř (nálevka) s širokým otvorem. Skleničky uzavřeme a převrátíme na 15 minut dnem vzhůru.
A máme hotovo. Po úplném vychladnutí je želé nádherně průzračné, a když ho dáte proti světlu, září. Výborné je s palačinkami, se zmrzlinou i do pohárů.
-
Nový komentář
-
Gabriela 4.1.2021 23:59 Odpovědět
-
Marcela . 5.1.2021 11:30 Odpovědět
-