Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

6. říjen 2016

S novým kořením mám spojenu jednu humornou příhodu. Odjakživa jsem si ráda pochutnávala na jídlech pikantních, ostrých a kyselých. Jedinou možností, jak tyto své chutě uspokojit v období socialismu, bylo připravit si je doma.

Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

Bylo mě asi dvacet let a o vaření a koření jsem nevěděla vůbec nic. Získala jsem svůj první byt a chtěla jsem si sama naložit buřtíky s cibulí do pikantního láku. Maminka mi nadiktovala, jaké koření si mám zakoupit a jak postupovat

Se seznamem koření jsem vstoupila do socialistické prodejny POTRAVINY v Plzni na náměstí Jana Krautwurma (dnes generála Piky).

Do košíčku jsem vložila celý černý pepř, bobkový list, hřebíček, sůl a … nyní nastal problém, na seznamu bylo koření s názvem CHUŤ. Takové koření ale neměli.

Vydala jsem se za hlídkující paní prodavačkou. Stála u sloupu a sledovala nakupující, zda někomu nemizí zboží v tašce bez placení. Alespoň myslím. Byla poměrně při těle a měla knír.

Máte chuť ?

Já, s bezelstnou naivitou dvacetileté holky, jsem se jí zeptala: „Máte chuť?“ a čekala jsem odpověď typu: …..došla…..přivezou jí příští týden…..musí tam ještě být……

Žádné z uvedených odpovědí jsem se nedočkala. Paní začala velmi hlasitě křičet, co si to dovoluji, že není žádná lesba, že na mě zavolá příslušníky SNB (Policie).

Stála jsem jako opařená. Ve své světle modré minisukni a blonďatých culíkách jsem si připadala jako mrkací panna. Vůbec jsem nechápala, proč se tak zlobí, proč sahá k takovým kalibrům, jako bylo SNB kvůli koření. Slovo lesba jsem tehdy neznala.

Šílenou situaci zachránila jedna hodná paní, která pochopila, že došlo k velkému nedorozumění. Oběma nám, paní prodavačce i mě, vysvětlila, že se dříve používal název CHUŤ místo NOVÉ KOŘENÍ.

Odvedla mě k regálu s kořením, ten správný sáček našla, přidala ještě pár rad, jak lák na buřtíky vaří ona.

Jen si představte, kdyby k vám dneska někdo přistoupil s otázkou „Máte chuť?“. Co byste asi odpověděli…..

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.9 hvězdiček / Hodnoceno: 29x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.


Skořice - magické a vonné koření

Skořice - magické a vonné koření

Skořicová kůra je typické koření známé již 4000 let před naším letopočtem. Pochází z asijských tropů. Její původ byl v Evropě dlouho obestírán tajemstvím. Postarali se o to arabští obchodníci, jejichž neuvěřitelné báchorky o skořici opakovali ve svých spisech i slavní muži starého Řecka a Říma.

Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček - koření, které pro svoji neopakovatelnou vůni používáme v naší kuchyni velmi často. Hřebíčkem kořeníme masové vývary, požíváme ho při nakládání hub či zeleniny, do omáček i do kompotů. Nesmí chybět při výrobě uzenin a zejména kečupu. Jeho využití je však důležité i mimo naší kuchyni.