A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Cibulové sexteto

1. květen 2015

Cibule, latinsky Allium, je nenahraditelnou surovinou české gastronomie. Je také často využívána v lidovém léčitelství.

Cibulové sextetoCibulové sexteto

Všechny druhy cibule jsou bohaté na kyselinu listovou a vitamíny. Především B a C, ale obsahuje i nepostradatelnou vlákninu a celou škálu stopových prvků.

Nejzásadnější je ale látka alicin, u které byl prokázán silný antibiotický účinek.

Proto také někteří lidé, když pocítí první náznak přicházející chřipky, konzumují syrový česnek a syrovou cibuli. Bez ohledu na společenský dopad.

Cibule je známá a hojně využívaná od dávnověku. O její existenci se dozvídáme ze starých hliněných tabulek Sumerů, z doby přes 4000 let před naším letopočtem. Syrová cibule a chleba byla tehdy hlavní potravou dělníků.

Ale vraťme se k cibuli současné. Cibule má mnoho tvarů, mnoho barev a různé způsoby využití.

Cibule žlutá, nebo také kuchyňská

Má intenzivní vůni i chuť. Je základem všech gulášů, hodí se do základů omáček. Tepelná úprava jí nevadí.

Zelí bez osmažené cibule na barvu lesního medu postrádá tu správnou chuť. Pod pečené vepřové je dokonalá. Smažená cibule je rovněž základem všech zabijačkových pochoutek.

Z pohledu finančního, patří k cenově nejpřijatelnějším druhům cibule.

Cibule bílá

Cibule bílá má mnohem jemnější chuť než všechny její kolegyně v cibulovém sextetu. Proto by její využití mělo směrovat do studené kuchyně.

K tepelnému zpracování se vůbec nehodí. A je také 2x až 3x dražší než cibule žlutá.

Cibule červená, nebo také fialová

Cibule červená stojí někde uprostřed mezi cibulí žlutou a cibulí bílou. Báječně se hodí ke grilování, k minutkovým úpravám nakrájená na větší kusy. Je také sladší. Lze ji tedy konzumovat syrovou.

Delším smažením nebo jakoukoli tepelnou úpravou ztrácí červená cibule svoji barvu i svoje aroma. Do guláše ji rozhodně nedávejte.

Cibule šalotka nebo také cibule askalonská, cibule množilka

Tato cibule má svůj původ na Blízkém východě – v Malé Asii, Sýrii a Palestině. Askalonská proto, že

jejím hlavním pěstitelským centrem bylo palestinské město Askalon.

Tahle cibule je taková princezna mezi cibulemi. Všichni kuchaři jí zbožňují, není tak intenzivní, tak štiplavá.

Maminka doma pěstovala výhradně šalotku neboli množilku. Roste v trsech. Zasadíte jednu cibulku a ona přisadí pět i více cibulek okolo.  Odtud také název množilka.

Když jsem jí měla delší dobu doma, nikdy nezačala klíčit.

Cibule zimní, nebo také sečka či ošlejch

Tahle cibule se nepěstuje pro cibulky, ale především pro nať. Nať této cibule je velmi bohatá na obsah vitamínu C, kterého obsahuje 5x více než cibule žlutá.

Nať cibule se sklízí na jaře. Po odříznutí natě, znovu dorůstá. Sklizené naťové listy jsou výborné naložené do soli pro zimní spotřebu.

Pochází z Dálného východu. Roste poschoďovitě. Vyžene květ, palici, která je plná malých cibulek. Tyto cibulky okamžitě pouští zelené výhony.

Okvětní cibulky lze konzumovat syrové, případně je možno nakládat jako cibuli perlovku.

Cibule zimní je nenáročná na pěstování. Roste i v průběhu zimy a nevymrzá.  Je to trvalka.

Cibule perlovka

Je to druh cibule, která se pěstuje pro nakládání a v gastronomii na ozdobování pokrmů na talíři. Svými vlastnostmi je to takový přechod mezi pórkem a cibulí.

Tato cibule se u nás příliš nepěstuje. Cibulky perlovky jsou malé, bílé a lesklé. Mají velmi jemnou chuť.

Cibule ve všech podobách i úpravách (jako je dušení, smažení, plnění, za syrova i vaření) je základním kamenem všech slaných pokrmů.

 

Cibulové sexteto
Cibulové sexteto
Cibulové sexteto
Cibulové sexteto
Cibulové sexteto
Cibulové sexteto

Cibule zimní
Cibule zimní "ošlejch"
Cibule zimní
Cibule zimní "ošlejch"
Cibule zimní
Cibule zimní "ošlejch"

Cibule zimní
Cibule zimní "ošlejch" - detail květu
Cibule zimní
Cibule zimní "ošlejch"

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 31x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Recept na pikantní paprikovou omáčku

Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Vepřové kotlety na rozmarýnu se zeleninou

Připravte si vepřové kotlety netradičně. Smažené mi chutnají více v zimě, s bramborovým salátem, ale v létě je mám raději se zeleninou.


Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček

Květák připravený na mozeček je moje oblíbené letní jídlo. Příprava není vůbec složitá a ze silného zeleninového vývaru můžete připravit ještě chutnou polévku.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…