Jarní omeleta

7. březen 2020

Jarní omeleta je velmi chutná, rychle připravená, z dostupných surovin a svojí barevností je doslova pastvou pro oči. Jarní omeletu můžeme připravit jako občerstvení pro nečekanou návštěvu, setkání vašich dětí s kamarády i jako chutnou rodinnou večeři.

Jarní omeletaJarní omeleta

Na přípravu jarní omelety budeme potřebovat

  • 5 plátků toustového chleba
  • Pekáček na zapečení o rozměru 25 x 20 cm
  • 1 arch papíru na pečení

Na zálivku

  • 6 vajec
  • 2 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 125 g slaniny nebo šunky nakrájené na kostičky
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 50 g nastrouhaného sýru grana padano
  • Kytičku nasekaných listů petrželky
  • Sůl
  • Pepř

Pečení: 45 minut na 180 °C

Postup přípravy jarní omelety

Arch papíru na pečení rozstřihneme na 2 kusy a položíme je křížem na dno pekáčku. Na papír rozložíme toustový chleba tak, aby bylo zakryté dno pekáčku.

Troubu zapneme na 180 °C a necháme zahřívat.

Toustový chléb rozložený na dně pekáčkuToustový chléb rozložený na dně pekáčku
Zdroj:Marcela Hackerová

Do misky rozklepneme 6 vajíček a metlou je prošleháme.

K prošlehaným vajíčkům přidáme kostičky nakrájené cibule, kostičky syrové červené papriky a kostičky libovější slaniny. Šunka je také dobrá, ale je chuťově mdlejší.

Přisypeme nasekanou petrželku a vše zasypeme oběma druhy nastrouhaných sýrů.

Směs ochutíme solí a mletým černým pepřem. Já jsem ještě přidala na špičku nože kajenského pepře, ale vy ho přidávat nemusíte. Záleží na vaší chuti.

Zálivkou přelijeme toustový chléb v pekáčkuZálivkou přelijeme toustový chléb v pekáčku
Zdroj:Marcela Hackerová

Obsah misky promícháme a posoudíme, zda je zálivka správně ochucená.

Nyní celý obsah misky přelijeme na toustový chleba. Povrch urovnáme stěrkou.

Jarní omeleta je velmi chutná, rychle připravená, z dostupných surovin a svojí barevností je doslova pastvou pro oči.

Pekáček vložíme do trouby, která se nám zatím vyhřála na 180 °C a pečeme 45 minut.

Upečenou omeletu i s pekáčkem položíme na mřížku a necháme mírně zchladnout.

Upečená jarní omeleta nakrájená na 8 kusůUpečená jarní omeleta nakrájená na 8 kusů
Zdroj:Marcela Hackerová

Po zchladnutí, pomocí papíru na pečení, přendáme omeletu na tác a nakrájíme. Krájet můžeme na čtverce, obdélníky nebo trojúhelníky.

Nakrájíme-li omeletu na malé čtverečky (2,5 x 2,5 cm), můžeme je poklást datlovým rajčátkem či plátkem okurky a propíchnout párátkem. Rychle tak vyrobíme chutné jednohubky.

Jarní omeleta je rychlé a chutné občerstvení.

Toustový chléb rozložený na dně pekáčku
Toustový chléb rozložený na dně pekáčku
Zálivka na jarní omeletu
Zálivka na jarní omeletu
Zálivkou přelijeme toustový chléb v pekáčku
Zálivkou přelijeme toustový chléb v pekáčku

Jarní omeleta před zapečením
Jarní omeleta před zapečením
Upečená jarní omeleta
Upečená jarní omeleta
Upečená jarní omeleta nakrájená na 8 kusů
Upečená jarní omeleta nakrájená na 8 kusů

Jarní omeleta
Jarní omeleta
Jarní omeleta - detail
Jarní omeleta - detail
Jarní omeleta.
Jarní omeleta.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 7x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.

Kousky ryb po staročesku

Kousky ryb po staročesku

Až zatoužíte vyzkoušet něco nového, připravte si ryby, rybky, rybičky obalované v ochucené chlebové strouhance.


Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Maso ze sleďů, naložených na sladko-kyselo má výtečnou chuť. Mám vyzkoušeno, že pomazánka ze sleďů nabrousí umdlévajícím hostům chuť ke konzumaci na každém večírku. Připravte s pomazánkou malé opečené tousty nebo jednohubky a sami uvidíte, jak rychle budou mizet.

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Šťouchané brambory jsou jemné, lahodné a oplývají mnoha chutěmi a vůněmi. Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu.