Recept na chlebové tyčinky s kmínem

2. leden 2016

Příprava chlebových tyčinek je rychlá a jednoduchá. Chlebové tyčinky vhodně doplňují pomazánky, sýry i jogurty. Čerstvě upečené voní chlebem, kmínem i cibulkou, a vytvářejí tu správnou rodinnou atmosféru.

Recept na chlebové tyčinky s kmínemRecept na chlebové tyčinky s kmínem

Na přípravu tyčinek budeme potřebovat

  • 15 g droždí
  • Špetku krystalového cukru
  • 50 ml vlažného mléka
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté + na poprášení kvásku
  • 100 ml vlažného světlého 10° piva
  • 1 čajová lžička kmínu nebo smažené cibulky
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku soli

Dále budeme potřebovat

  • Plech na pečení
  • Olej na potření plechu před pečením + na potření těsta před kynutím
  • Kastrůlek + 8 kostek ledu
  • Nůž nebo kráječ na pizzu

Postup výroby chlebových tyčinek

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme připravené kvasnice.

Rozdrobené kvasnice lehce pocukrujeme jednou špetkou krystalového cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Necháme zakryté utěrkou asi 15 minut vzejít kvásek.

Po 15 minutách lžičkou kvásek rozmícháme a poprášíme moukou.

Kvásek necháme dalších 15 minut pracovat.

Po 30 minutách máme tedy kvásek připravený.

Do mísy nasypeme 250 g připravené mouky a přilijeme hotový kvásek. Přidáme kmín nebo smaženou cibulku, osolíme a vše zalijeme 100 ml vlažného světlého 10° piva.

Rukou vypracujeme těsto. Bude-li se nám zdát těsto tuhé, přidáme 1-2 polévkové lžíce vody. Těsto necháme 25 – 30 minut na teplém místě vykynout. Těsto potřeme olejem a mísu zakryjeme potravinářskou fólií.

Správně vykynuté těsto by mělo zvětšit svůj původní objem na dvojnásobek.

Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučený vál a znovu ho ručně propracujeme. Hranou dlaně směrem od sebe. Těsto se nelepí.

Propracované těsto pomoučíme a pomalu rozválíme na obdélníkový tvar o síle cca 1,0 cm, a to podle toho jak silné a dlouhé tyčinky chceme upéct. Silnější tvary jsou chutnější.

Nyní si zapneme troubu a předehřejeme ji na 200°C. Do trouby vložíme prázdný kastrůlek a necháme ho rozpálit.

Nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme proužky těsta o šířce 1-2 cm. Každý proužek následně rukou válíme, až se vytvoří klasický kulatý tvar tyčinky. Nebo pruhy těsta zakroutíme.

Tyčinky nemusí být pravidelné. Jejich tvarová rustikálnost svědčí o dobré ruční práci.

POZOR   Tyčinky pouze poválíme, ale nenatahujeme. Potrhaly by se.

Připravíme si plech na pečení. Potřeme plech olejem a přeneseme na něj vypracované tyčinky. Můžeme použít i pečící papír.

Plech s tyčinkami vložíme do trouby a do kastrůlku vhodíme 8 kostek ledu. Vytvořená pára nám slouží k udržení vlhkosti při pečení.

Pečeme při 200 °C po dobu 10 – 12 minut.

Ve výsledném efektu nemusí být tyčinky moc slané. Můžeme je vhodně použít jako přílohu k pomazánkám a přílišná slanost by uškodila chuti pomazánky. Je to forma chleba, čerstvého chleba.

Pro samotnou konzumaci tyčinek k pivu nebo vínu můžete mít tyčinky slanější. V tomto případě je před pečením posypte hrubozrnnou solí a nechte je péct o několik minut déle.

 

Vykynuté chlebové těsto
Vykynuté chlebové těsto
Plát rozváleného těsta
Plát rozváleného těsta
Srolované tyčinky před pečením
Srolované tyčinky před pečením

Upečené chlebové tyčinky
Upečené chlebové tyčinky
Chlebové tyčinky k nakousnutí
Chlebové tyčinky k nakousnutí
Chlebové tyčinky s pomazánkou z vepřového kolena
Chlebové tyčinky s pomazánkou z vepřového kolena


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.88 hvězdiček / Hodnoceno: 33x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na zelnou pečeni

Recept na zelnou pečeni

Tento recept na zelnou pečení patří k tradiční kuchyni v kraji Oberfranken. Zelnou pečeni si určitě zamilujete i vy a zařadíte ji do svého rodinného repertoáru jídel z kysaného či hlávkového zelí. Není finančně náročná, je rychle připravená a velmi chutná.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.


Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Recept na kachní kaldoun – polévku z kachních drobů

Kaldoun je hustá zadělávaná polévka z kachních drobů, skeletů, krků a ořezů. Je to taková sváteční polévka. Pohlédneme-li ale na délku lidského života, je vlastně svátkem každý den. Pak si tuto mimořádně chutnající polévku můžeme uvařit kdykoli na ni dostaneme chuť.

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…