Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

9. prosinec 2014

Jak jsme mohli před rokem 1989 bez pizzy žít. To opravdu nevím. Pizza je vlastně kulatá chlebová placka, která se zdobí a dochucuje rozkrájenými rajčaty, sardelkami, šunkou, sýrem a sype se středomořskými bylinkami. Já ji mám moc ráda s cibulovými kroužky.

Pizza Marcela s cibulkovými kroužkyPizza Marcela s cibulkovými kroužky

Suroviny

Pokud nemáte po ruce pravou italskou mouku na pizzu, použijte tuto kombinaci

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 14 g kvasnic
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 rovnou čajovou lžičku soli
  • ½ kávové lžičky cukru
  • 2 dl vlažné vody
  • Sugo (omáčka) z rajčat San Marzano
  • 100 g slaniny na tenko nakrájené
  • 12 ks ančoviček
  • 50 g sýru
  • 5 ks sherry rajčátek
  • 1 velká cibule
  • Koření na pizzu
  • 1 lžička sádla na vymazání plechu a strouhanka na vysypání
  • Plech na pizzu o průměru 32 cm

Postup

Do misky nadrobíme kvasnice, přidáme cukr a 1 dl vlažné vody. Přikryjeme a počkáme, až kvasnice začnou pracovat. Trvá to cca 15 minut. Mezi tím si odvážíme mouku, přidáme sůl a promícháme. Vlijeme 2 lžíce olivového oleje.

Těsto si raději, pokud máme možnost, necháme umíchat kuchyňským robotem. V první fázi míchání je velmi lepivé. Budeme-li ho přesto dělat ručně, nezalekneme se jeho lepivosti. Po několika minutách hnětení krásně zvláční a přestane se lepit.

Vykynuté kvasnice důkladně promícháme lžičkou a obsah celé misky přilijeme k mouce. Nyní můžeme začít s hnětením těsta, do kterého podle potřeby přiléváme vodu.

Když se těsto přestává lepit na prsty, vytvoříme z něj kouli, zlehka posypeme moukou a mísu zakryjeme potravinářkou folií. Necháme kynout v teplém prostředí. Za půl hodiny těsto krásně nakyne.

Troubu si předehřejme na 200 °C. Vykynuté těsto energicky propracujeme a přemístíme do vymazaného a vysypaného plechu.

Chceme-li, aby pizza byla nízká, nejprve těsto rozválíme, pak přemístíme na plech a pak rukama vytahujeme těsto od středu ke krajům do pravidelného kola. Okraje vytvoříme pokrčeným ukazováčkem do mírné hráze.

Pizzu dozdobíme dle libosti. Já dávám sugo, plátky tence nakrájené slaniny, několik ančoviček, sýr, sherry rajčátka překrojená na plátky a nakonec kroužky cibule. Upečenou cibuli mám moc ráda.

Připravenou pizzu bohatě posypeme kořením, ve kterém musí být oregáno, bazalka, česnek, rozmarýn, chilli paprička, hrubozrnná sůl a česnek.

Pokud ještě není trouba vyhřátá, nic se neděje. Těsto bude dále kynout a to je dobře. Pizzu budeme péct na 200 – 220 °C přibližně 25 – 30 minut. Kroužky cibule musí být upečené a těsto při jídle musí křupat.

Upečete si se mnou také pizzu? Zaručuji vám, že váš byt bude dokonale provoněn kořením a iluzí letní dovolené kdesi na jihu Evropy.

 

03300a Těsto na pizzu připravené na zdobení
03300a Těsto na pizzu připravené na zdobení
03303a Nazdbená pizza před upečením
03303a Nazdbená pizza před upečením
03313a Upečená pizza v detailu
03313a Upečená pizza v detailu

03324a Pizza připravená ke konzumaci
03324a Pizza připravená ke konzumaci
Pizza Marcela s cibulkovými kroužky
Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

 

 

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 44x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…


Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Příprava chlebových tyčinek je rychlá a jednoduchá. Chlebové tyčinky vhodně doplňují pomazánky, sýry i jogurty. Čerstvě upečené voní chlebem, kmínem i cibulkou, a vytvářejí tu správnou rodinnou atmosféru.

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky jsou výborné, chuťově výrazné a neodolatelné. Když ochutnáte jeden, budete sahat pro další a další.