Slané plněné rohlíčky

20. leden 2017

Slané plněné rohlíčky jsou výborné, chuťově výrazné a neodolatelné. Když ochutnáte jeden, budete sahat pro další a další.

Slané plněné rohlíčkySlané plněné rohlíčky

Na přípravu 36 ks plněných rohlíčků budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky + mouku na podsypání na vál
  • 100 g mouky na pizzu
  • 125 ml oleje
  • 25 ml vlažné vody (případně 1-2 polévkové lžíce přidáme v průběhu hnětení, pokud budou na stěnách nádoby zůstávat zbytky sypké směsi; záleží na savosti mouky)
  • ¼ l vlažného mléka
  • 15 g droždí
  • 1 rovná kávová lžička krupicového cukru
  • 1 vrchovatá kávová lžička soli
  • 1 větší vajíčko rozšlehané ponorným mixérem
  • 200 g nakrájené slaniny nebo šunky
  • 150 g nakrájeného suchého salámu
  • 70 g sýru Niva, Provolone nebo Čedar, nakrájeného na menší hranolky
  • 25 vypeckovaných černých oliv, překrájených na čtvrtiny
  • 1 polévkovou lžíci mléka
  • Kráječ na pizzu

Na posypání rohlíčků si připravíme

  • 50 g nastrouhaného sýra Grana Padano nebo Pecorino
  • Semínka sezamu

Postup přípravy slaných plněných rohlíčků

Těsto na rohlíčky můžete zadělat ručně nebo za pomoci robotu či domácí pekárny. Já jsem zadělávala v domácí pekárně.

Kvasnice nadrobíme do hrnečku, zasypeme je připraveným krupicovým cukrem a zalijeme polovinou z připraveného mléka. Než začnou kvasnice pracovat, připravíme si ostatní suroviny.

Obě mouky prosijeme přes síto, přidáme sůl a důkladně promícháme.

Kvasnice lžičkou promícháme s mlékem a nalijeme je na dno nádoby z domácí pekárny. Ke kvasnicím přilijeme zbytek mléka, olej, vodu a dvě polévkové lžíce rozšlehaného vajíčka. Vše zasypeme připravenou moukou.

Zvolíme program těsto a domácí pekárnu necháme 1,5 hodiny pracovat. Pokud by nám cca po 10 minutách práce pekárny na okrajích nádoby zůstávaly zbytky mouky, přidáme 1-2 polévkové lžíce vlažné vody. Zbytky setřeme stěrkou do nádoby.

Plech na pečení pokryjeme pečícím papírem. Připravíme si vál, váleček a kráječ na pizzu. Ke zbytku rozšlehaného vajíčka přidáme 1 polévkovou lžíci mléka a promícháme.

Troubu předehřejeme na 190 °C.

Hotové těsto z domácí pekárny vyklopíme na pomoučený vál. Z těsta vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 6 přibližně stejných dílů.

Těsto se nelepí a dobře se s ním pracuje.

Z každého dílu těsta rozválíme kolo, přibližně o průměru 28 – 30 cm. Z kruhu, kráječem na pizzu, vytvoříme 6 výsečí – trojúhelníků.

Na širší stranu vložíme náplň – kousek slaniny nebo šunky, kolečko salámu, pár kostiček sýru a čtvrtky černých oliv.

Výseče s náplníVýseče s náplní
Zdroj:  Marcela Hackerová

Rohlíčky jsem balila dvojím způsobem:

  • jako rohlíčky, tj. srolované širší stranou směrem ke špičce trojúhelníkové výseče
  • zavinuté jako miminko, kdy jsem po dvou otočeních okraje cca 1,5 cm přehnula směrem do středu rohlíčku a následně dotočila ke špičce. V tomto případě sýr zůstal uzavřen uvnitř rohlíčku a nevytekl ven.

Zabalené rohlíčky klademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a posypeme semínky sezamu.

Na plech se mi vešlo 12 kusů rohlíčků.

Připravené rohlíčky vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme je 30 minut. Na posledních 5 minut pečení můžeme pustit horkovzduch.

Rohlíčky nádherně voní a jsou velmi chutné. Když omylem zbudou do druhého dne, i pak jsou výtečné.

Napište mi Vaše tipy na slané pečení ......

Suroviny na slané rohlíčky
Suroviny na slané rohlíčky
Hotové těsto v nádobě pekárny
Hotové těsto v nádobě pekárny
Rozdělení těsta na 6 dílů
Rozdělení těsta na 6 dílů

Výseče s náplní
Výseče s náplní
Upečené rohlíčky
Upečené rohlíčky
Upečené rohlíčky – detail
Upečené rohlíčky – detail

Mísa plná rohlíčků
Mísa plná rohlíčků

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky z jogurtového těsta

Plněné rohlíčky jsou jako dělané na dětské prázdninové párty či rodinné posezení u vínka. Jsou lehce stravitelné, chutné a s přípravou zatočíte za pár minut.

Slané kremrole – Norimberské klobásy v listovém těstě

Slané kremrole – Norimberské klobásy v listovém těstě

Pikantní klobásky obalené křupavým listovým těstem, bohatě posypané slaným sýrem pecorino je chuťová rajská zahrada. Je to naprosto dokonalé občerstvení na setkání s přáteli nebo rodinou.


Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Vanilkové rohlíčky patří ke klasice vánočního sladkého pečení. Recept získala maminka od sousedky paní Tobrmanové. Ta se učila cukrářkou ve Vídni ještě za Císaře pána.

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.