Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové

20. leden 2015

Tohle jídlo sice vypadá nenápadně, ale je to opravdová dobrota. Při loňské předvánoční návštěvě měla Anička obavu, zda nám budou špalíčky chutnat. Myslela si, že je to jídlo příliš obyčejné. Opak byl pravdou. Obyčejně možná vypadají, ale chutnají královsky.

Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny BaťkovéBramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové

Na přípravu bramborového těsta budeme potřebovat

  • 600 g brambor uvařených ve slupce
  • 250 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
  • 1 čajová lžička soli
  • Mísu na zadělávání těsta

Dále budeme potřebovat

  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 250 ml mléka (lepší je kombinace ½ 30% smetany a ½ mléka)
  • 2 celá vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 g másla
  • Pekáč s poklicí

Postup přípravy špalíčků

Brambory nastrouháme najemno. Do mísy k nastrouhaným bramborám postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali se solí. Vypracujeme vláčné těsto.

Zapneme troubu a necháme předehřát na 190 °C.

Do pekáče dáme 3 polévkové lžíce oleje a vložíme do trouby, aby se olej rozehřál.

Na vál nasypeme trochu mouky a z mísy vyklopíme bramborové těsto. Z těsta uděláme šišku asi o průměru 5-8 cm. Z těsta nožem odkrajujeme plátky na prst silné. Z plátků vytvarujeme váleček, ze kterého nožem odkrajujeme 2 cm dlouhé špalíky.

Když se trouba ohřeje na potřebných 190 °C, vyndáme pekáč s rozehřátým olejem a špalíčky naskládáme dovnitř. Pekáč vrátíme do trouby a pečeme je 25 minut. Za tuto dobu minimálně 2x špalíčky obrátíme, aby se opékaly rovnoměrně.

Rada

Nikdy na obracení nepoužívejte obracečku, vidličku nebo lžíci. Uchopte pekáč oběma rukama za ucha a mírným natřásáním se špalíčky obracejí sami.

Špalíčky se pečou, připravíme si do misky mléko a vejce. Přidáme sůl a vše rozšleháme.

Po 25-ti minutách jsou špalíčky opečené. Můžete ochutnat – rozkrojte špalíček nožem. Těsto se na řezu nelepí a na skus je příjemně hebké.

Tip

Pokud byste chtěli použít špalíčky jako přílohu k masu, zelí nebo do omáček, tak jsou právě hotové. Vyzkoušejte!

Nyní pekáč vyndáme z trouby a špalíčky zalijeme připravenými rozšlehanými vajíčky s mlékem. Pekáč vrátíme do trouby a špalíčky pečeme 5 minut.

Po 5 minutách opět pekáč vyndáme, troubu vypneme.

Nyní vezmeme do ruky obracečku a vše v pekáči shrneme na hromádku. Navršené špalíčky poklademe plátky másla a pekáč přikryjeme druhou částí nebo poklicí a necháme dalších 5 minut vše pod pokličkou propojit.

Rada

Mléka tam dejte opravdu ¼ litru. Vajíčka musí být vláčná, nikoli smažené kusy.

Připravit si špalíčky je opravdu jednoduché, a pokud bude mít rodina výhrady, opečte ke špalíčkům dobrou klobásu nebo špekáček.  Je to skutečně léty vyzkoušený recept a naši předkové by nic špatného nevařili.

Šiška bramborového těsta
Šiška bramborového těsta
Syrové špalíčky
Syrové špalíčky
Špalíčky před pečením
Špalíčky před pečením

Mléko s vajíčky
Mléko s vajíčky
Zalití opečených špalíčků mlékem s vejci
Zalití opečených špalíčků mlékem s vejci
Špalíčková hromada pokladená máslem
Špalíčková hromada pokladená máslem

Špalíčky pod pokličkou
Špalíčky pod pokličkou
A je hotovo!
A je hotovo!
Můžeme podávat
Můžeme podávat


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 57x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

JKZ

úterý, 27. leden 2015
16:52

Už se těším až si je udělám. Při čtení sugestivního popisu přípravy sliním.


posted by: JKZ [Odpovědět]

Čtěte také...

Rillettes (rijet) – tradiční francouzská pochoutka z české zabijačky

Rillettes (rijet) – tradiční francouzská pochoutka z české zabijačky

Naše známost, tedy moje a rillettes, je zatím krátká, ale v naší kuchyni zapustila hluboké kořeny. Je to i moje vzpomínka na dětství. Vzpomínka na téměř prázdný pekáč, ve kterém se peklo vepřové. Jen bílé sádlo a výpek z masa. Ta dobrota, kterou jsem si mazala na chleba a sypala pažitkou.

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.


Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“. Bacán jsem upekla a bylo to velké dobrodružství. Prosím, čtěte dál….

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.