Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

23. únor 2015

Některé recepty vznikají zcela spontánně. Stačí náhodně zakoupit v prodejně Tescoma zajímavost, třeba vykrajovač na plněné brambory a o týden později slyšet manželovu poznámku: „Co to tak zavání v chladničce?“. Nápad byl okamžitě na světě. Řeknu vám, byla to náramná dobrota. Musím se s vámi o své nadšení podělit.

Zapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkamiZapečené brambory, plněné olomouckými tvarůžky, salámem a sardelkami

Na přípravu zapečených brambor budete potřebovat

  • 1 balení Olomouckých tvarůžků
  • 7 větších brambor ve slupce důkladně omytých a osušených
  • 7 koleček salámu Delikates nebo Vysočina
  • 4 – 5 kusů slaných sardelek překrojených na menší kousky
  • 2 – 3 čajové lžičky tatarské omáčky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička olivového oleje ochuceného feferonkou
  • Misku na zapékání
  • Vykrajovač na plněné brambory
  • 2 kratší grilovací jehly
  • 2 polévkové lžíce vody
  • Alobal na přikrytí

Postup přípravy

Nového pomocníka ve své kuchyni – vykrajovač na plněné brambory – jsem důkladně prozkoumala, včetně kresleného návodu k použití.

Pak jsem vybrala zapékací misku takové velikosti, aby v ní brambory byly na výšku a jedna podpírala druhou – proto 7 brambor.

Vy si jich udělejte podle své chuti a velikosti vaší zapékací misky.

S vykrajovačem se pracuje dobře a navíc získáte unikátní bramborové spirály, které můžete smažit či zapékat. Zkrátka je použít jako přílohu k jinému jídlu. Určitě nejvíc se budou líbit vašim dětem.

Brambory celé neprovrtávejte, udělejte spíše takovou hlubokou sondu a dole ponechte tenké dno. Brambora je sice propíchnutá, ale je to jen malý otvor.

Celé balení tvarůžků rozkrájíme na malé kousky a vložíme do misky na přípravu tvarůžkové směsi. Přidáme k nim tatarskou omáčku a vše promícháme.

Kolečka salámu vložíme do otvorů.  Udělají pěkný kornoutek. Malou lžičkou naplníme do poloviny tvarůžkovou směsí a trochu směs přitlačíme.

Do každé brambory pak vložíme na 2-3 kousky nakrájených sardelek. Na ně rovnoměrně navršíme zbytek tvarůžkové směsi.

Brambory v misce urovnáme, pokropíme je olivovým olejem i olejem s feferonkou a do misky přidáme 2 lžíce vody.

Do krajních brambor zapíchněte kratší grilovací jehly tak, aby jejich konce vyčnívaly nad bramborami asi 1 cm.

Nyní dáme misku do trouby pod gril. Teplotu nastavíme na 150 °C.

Po 20 minutách položíme na misku alobal. Ten se opře o grilovací jehly a vytvoří stříšku. Kdyby alobal ležel na bramborách, sýr by se na alobal připekl.

Po dalších 20-25 minutách zkontrolujeme vpichem do brambor, zda jsou pečené.

Po vyjmutí misky z trouby ji necháme 10-15 minut vychladit.

Pokrm chutná naprosto dokonale. Charakteristická vůně tvarůžků zmizí a přesto, že jsme žádné koření nepoužili, pokrm hýří chutěmi a je velmi lahodný. S plzeňským zlatavým mokem jim to ladí.

 

Vyvrtané sondy do syrových brambor
Vyvrtané sondy do syrových brambor
Vyvrtané spirály a vykrajovač
Vyvrtané spirály a vykrajovač
Bramoborová spirála
Bramoborová spirála

Nakrájené tvarůžky s tatarkou
Nakrájené tvarůžky s tatarkou
Vložíme kolečko salámu
Vložíme kolečko salámu
Naplněné brambory před pečením
Naplněné brambory před pečením

Miska pod grilem
Miska pod grilem
Zapečené brambory s tvarůžky
Zapečené brambory s tvarůžky
A můžeme se pustit do jídla
A můžeme se pustit do jídla


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.98 hvězdiček / Hodnoceno: 53x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.


Tortilly zapečené s houbami

Tortilly zapečené s houbami

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě.

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory pro přítelkyni Evu

Zámecké šťouchané brambory dělala babička. Recept měla od své maminky, která tvrdila, že se takto úžasně připravovaly na zámku Hradiště. Šťouchané brambory jsou jemné, lahodné a oplývají mnoha chutěmi a vůněmi. Můžete je podávat samostatně nebo jako přílohu.