Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

6. leden 2015

Když se řekne slovo „rozpeky“, naskočí mi vzpomínka z dětství. Maminka se zlobí, že nechci jíst. Babička mne odvádí od stolu, bere do ruky rozpeky a nůž a krájí je na kostičky. Uvaří bílou sladkou kávu. Ona mi vypráví, já ty nadýchané kostičky máčím ve sladké kávě a poslouchám její vyprávění.

Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babičkaRecept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

Na přípravu 7 větších rozpeků budeme potřebovat

  • 250 ml mléka
  • 1 rozšlehané vejce
  • 30 g rozvolněného másla + máslo na pomaštění a na vymazání pekáče
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 1 čajová lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli

Dále budeme potřebovat

  • domácí pekárnu
  • krupici na vysypání pekáče

Na dno domácí pekárny nalijeme vlažné mléko, ve kterém jsme důkladně rozmíchali kvasnice. Přidáme cukr a rozšlehané vajíčko. Rozvolněné máslo nakrájíme na kostky a přidáme do nádoby na pečení. Jako poslední přidáme prosátou mouku, kterou jsme smíchali se solí.

Pekárnu zavřeme, zvolíme program č. 10 „TĚSTO“ a necháme ji pracovat.

Než domácí pekárna vypracuje dokonalé těsto, připravíme si pekáč na pečení. Vymažeme ho máslem a vysypeme krupicí.

RADA

Nemáte-li krupici, lze na vysypání pekáče použít hrubou mouku nebo strouhanku.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.

Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál. Těsto rozdělíme na 7 stejných dílů.

POZNÁMKA

Na kolik dílů těsto rozdělíte, záleží jen na Vás.

Z každého kousku rukama vytvarujeme bochánek - rozpek. Jednotlivé rozpeky klademe do připraveného pekáče.

 

Vykynuté rozpeky před pečenímVykynuté rozpeky před pečením
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Tam je necháme ještě ½ hodiny kynout. Pak je pomastíme máslem a pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů.

Rozpeky pečeme 40 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a dopékáme ještě 10 minut.

Hotové rozpeky mám nejraději k dušené mrkvi, čočkové polévce nebo jen tak samotné, namazané máslem. Jsou naprosto dokonalé.

Říkáte si, že babička neměla domácí pekárnu. Samozřejmě, máte pravdu. Ona těsto zadělávala ručně. Kdo nemá domácí pekárnu, může si těžkou práci hnětení ulehčit v robotu nebo to vzít zkrátka ručně.

 

Struktura na řezuStruktura na řezu
Zdroj:Marcela Hackerová


 


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.87 hvězdiček / Hodnoceno: 84x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.


Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.