Recept na velikonoční mazanec – na Plzeňsku bochánek

21. březen 2015

Upéct chutný a zároveň krásně vypadající mazanec je někdy tvrdý oříšek. Budete-li chtít rodinu překvapit chutným a zároveň i pěkně vypadajícím bochánkem, pusťte se společně se mnou do pečení.

Recept na velikonoční mazanec – na Plzeňsku bochánekRecept na velikonoční mazanec – na Plzeňsku bochánek

Z dále uvedeného množství surovin uděláte 2 bochánky o průměru cca 15 cm nebo 1 velký bochánek. Já dělám raději dva menší.

Ingredience na bochánek by měly mít pokojovou teplotu.

Všechny suroviny, s výjimkou mléka, si připravte den předem a odvažte.

Suroviny na bochánek

  • 120 g hladké mouky
  • 240 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 140 ml vlažného mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 65 g změklého másla
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 čajová lžička medu
  • 20 ks rozinek, překrojených na polovinu a smíchaných s rumem
  • 20 ml rumu (tuzemák Božkov)
  • 10 ks rozkrájených mandlí
  • 1 celé vejce (důkladně rozšlehané ponorným mixerem)
  • Plech na pečení
  • Pečící papír o rozměru velkosti plechu na pečení

 

RADA

Na odměřování malého množství tekutin používám odměrku od sirupu proti kašli. Je to dobrý a přesný pomocník.

 

Postup přípravy velikonočního mazance

Obě mouky v míse smícháme.

Připravíme si kvásek. Do hlubokého talíře nadrobíme kvasnice, pokapeme je medem a posypeme 1 polévkovou lžící moučkového cukru (z celkového připraveného množství cukru).

Vše zalijeme polovinou připraveného mléka pokojové teploty.

Když se kvasnice rozpustí, celý obsah talíře důkladně promícháme lžící. Povrch poprášíme moukou (stačí 2 polévkové lžíce) a necháme zakryté kynout.

Kvásek nám nejdéle do 30 minut udělá velkou čepici.

Aby se kvásek nepřilepil na utěrku, dávám pod ní již předem přes talíř naběračku.

 

Nyní do připravené smíchané směsi mouky přidáme sůl.

Z domácí pekárny vyndáme nádobu.

Vlijeme do ní zbytek mléka pokojové teploty, přidáme polovinu rozšlehaného vajíčka, vykynutý kvásek, změklé máslo, zbylý cukr a nakonec se solí již smíchanou směs mouky.

Nádobu vložíme do domácí pekárny a zapneme program na „těsto“. Po zaznění signálu přidáme rozinky s rumem.

TIP

Do rumu a rozinek můžete přidat kávovou lžičku skořice. Bochánku to dodá jiný rozměr.

Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál. Chcete-li dva bochánky – mazance, těsto rozdělíme ostrým nožem na dvě stejně velké části.

RADA

Těsto již nepřekládáme ani nehněteme.

Pouze dlaněmi vytvoříme kulaté bochníčky. Přeneseme je na plech pokrytý pečícím papírem a necháme kynout bochánky dalších 60 minut. Bochánky se tak celé krásně zakulatí a nabydou.

Kynoucí bochánek na plechuKynoucí bochánek na plechu
Zdroj: Marcela Hackerová

Troubu si zapneme a nastavíme teplotu na 180°C.

Po 60 minutách kynutí na plechu potřeme mazance rozšlehaným vajíčkem. Na vrcholu každého mazance nůžkami na drůbež prostřihneme kříž a povrch posypeme plátky mandlí.

Vykynutý bochánek potřený vajíčkem a posypaný plátky mandlíVykynutý bochánek potřený vajíčkem a posypaný plátky mandlí
Zdroj: Marcela Hackerová

Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180°C.

Po 20 minutách překryjeme mazance alobalem. Teplotu současně snížíme na 150°C a dopékáme 30 minut.

Upečený mazanec na plechuUpečený mazanec na plechu
Zdroj: Marcela Hackerová

Když mazance vyndám z trouby, mám z nich radost. Povedly se.

Zkuste si je upéct. Rozhodně vás nezklamou.

 

Kynoucí bochánek na plechu
Kynoucí bochánek na plechu
Vykynutý bochánek potřený vajíčkem a posypaný plátky mandlí
Vykynutý bochánek potřený vajíčkem a posypaný plátky mandlí
Upečený mazanec na plechu
Upečený mazanec na plechu

Hotový mazanec - a můžeme krájet
Hotový mazanec - a můžeme krájet
Mazanec je připraven
Mazanec je připraven
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.89 hvězdiček / Hodnoceno: 56x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jiřina Tůmová

neděle, 22. březen 2015
09:21

Vypadá skvěle. Udělám. Celá kuchařská kniha skvělá. Pár receptů jsem vyzkoušela. Mňamka!!! Jen tak dál


posted by: Jiřina Tůmová [Odpovědět]

marcela

neděle, 22. březen 2015
21:46

marcela

Jiřinko, děkuji Vám za komentář. Jsem moc ráda, že jste vařila některé mé recepty. Bochánek rozhodně vyzkoušejte, upečený září jako velikonoční sluníčko a se skořicí chutná báječně. Díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Upečte si veselá mandlová sluníčka a ke zdobení si jako pomocníky pozvěte své děti. Kreativitě se zde meze nekladou. Pochutnáte si a ještě se pobavíte.

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.


Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se…

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Přiznávám, u nás doma se jidáše nikdy nepekly. Jaká škoda. Jsou měkoučké, přiměřeně sladké a měkké vydrží několik dnů. Zkuste si o letošních velikonocích jidáše upéct a budete na tom stejně jako já. Zamilujete si je, protože jsou výborné.