Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

24. září 2015

Na přípravu je tento pokrm opravdu rychlý. Večeře nebo oběd budou na stole během půl hodiny. Na sklonku léta je to ideální jídlo.

Telecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketouTelecí (kuřecí) plátky s liškami a cuketou

Na přípravu tohoto pokrmu jsem použila lišky, protože jsem si jich pár přivezla ze Šumavy, ale lze je dokonale nahradit hlívou ústřičnou. Je stejně chutná i aromatická a navíc má tu výhodu, že se dá sehnat ve vašem nejbližším obchodě. A cuket je v tuto dobu opravdu hodně.

Na přípravu telecích (nebo kuřecích) plátků s liškami a cuketou pro 4 osoby budeme potřebovat

  • 4-5 tenkých plátků telecího (kuřecího) masa – cca 400 g
  • 200 g lišek nebo hlívy ústřičné
  • ½ středně velké cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 kávovou lžičku rajského protlaku
  • 2 dl vývaru (nebo ¼ kostky zeleninového vývaru + 2 dl vody)
  • 3-4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Hladkou mouku na obalení
  • 2 větvičky tymiánu
  • Plátek másla asi ½ cm silný
  • Pánev se širším dnem

Postup přípravy telecích nebo kuřecích plátků s liškami a cuketou

Telecí nebo kuřecí maso nakrájíme na plátky o tloušťce maximálně 5 mm. Kuřecí prsní řízek tvořivě (podélně) rozkrojíme na polovinu a hranou ruky mírně naklepeme.

Plátky posolíme a necháme chvíli odležet.

Lišky nebo hlívu ústřičnou překrojíme na větší kusy. Z cukety podélně seřízneme dužnaté okraje bez jádřinců. Vždy otočíme o 90 °. Nakonec nám zbude podélný hranolek – jádřinec. Ten buď, vyhodíme nebo jej můžeme použít (nakrájený) do polévky.

Ze čtyř plátků cukety se zelenou slupkou nakrájíme proužky asi 5 cm dlouhé a 5 mm široké.

Pánev necháme zahřát, přidáme olivový olej. Než se nám olej dostatečně zahřeje, obalíme připravené plátky masa v hladké mouce.

Plátky vkládáme do rozpáleného oleje zároveň s rozmáčknutým a neloupaným stroužkem česneku.

Důležitý údaj

Plátky smažíme 1,5 minuty (90 vteřin) po každé straně. Opravdu stačí 3 minuty.

Smažení telecích plátkůSmažení telecích plátků
Zdroj:  Marcela Hackerová

Propečené maso z pánve přemístíme na nahřátý talíř. Česnek z pánve odstraníme.

Do výpeku vložíme houby, cuketové hranolky a tymián. Restujeme přibližně 5 minut.

Nyní houby a cuketu podlijeme bílým vínem a necháme víno v pánvi chvíli – asi 3 minuty redukovat.

Přidáme malou lžičku rajského protlaku a vývar. Vše důkladně promícháme a necháme omáčku pár minut houstnout. Na úplný závěr přidáme plátek másla a pánev vypneme.

Přidání máslaPřidání másla
Zdroj:  Marcela Hackerová

Omáčku ochutnáme a případně dosolíme.

Do pánve vložíme hotové maso a můžeme podávat.

Jako příloha se hodí hranolky, kuskus, tarhoňa. Ale já mám nejraději nasucho opečenou, přepůlenou bagetu, potřebnou česnekem a pokapanou olivovým olejem. Česnek lze samozřejmě vynechat.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 33x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s čerstvými fazolkami je klasicky letní jídlo. Je lehké, s minimem tuků. Vše je výtečné a hotové do půl hodiny. Uvařené fazolkové lusky s francouzským vinegretem je chuťový sen.

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.


Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pokud se rozhodnete pro dietního pečeného pstruha s cuketou a petrželkou, čeká vás jednoduchá příprava, výtečná chuť rybího masa. Při dietě č. 4 je to opravdu chuťový zážitek.