Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí
1.3.2015  |  Stáhnout jako PDF

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.

Budete-li někde číst recept, ve kterém se tepelně upravují syrové brambory a kysané zelí v jedné nádobě, nevěřte mu.

Brambory budou i po 2 hodinách vaření nebo zapékání stále tvrdé.

Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.

V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory zůstávají tvrdé.

Kdo tvrdí opak, neříká pravdu.

Brambory do pokrmů s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.

  • Nový komentář
  • Jindra 23.4.2016 11:25
    Svatá pravda.
    Odpovědět