A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

1. březen 2015

Určitě každý z nás už vařil brambory v polévce s kysaným zelím, nebo zapékal brambory s masem a kysaným zelím. Také jste se divili, že jsou brambory stále nedovařené? Mám pro vás odpověď přímo od odborníků.

Beta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředíBeta-eliminace – proces, na který musíte dát pozor při vaření brambor v kyselém prostředí

Budete-li někde číst recept, ve kterém se tepelně upravují syrové brambory a kysané zelí v jedné nádobě, nevěřte mu.

Brambory budou i po 2 hodinách vaření nebo zapékání stále tvrdé.

Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.

V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory zůstávají tvrdé.

Kdo tvrdí opak, neříká pravdu.

Brambory do pokrmů s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jindra

sobota, 23. duben 2016
11:25

Svatá pravda.


posted by: Jindra [Odpovědět]

Čtěte také...

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Vaření fazolí - jak správně uvařit fazole, aby nenadýmaly

Jak uvařit fazole aby byly dobře stravitelné? Nebojte se toho. Mám vyzkoušený postup vaření fazolí, po kterém nebudete mít nepříjemný pocit nadýmání.

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.


Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na maminčinu bílou zelňačku

Recept na maminčinu bílou zelňačku

Maminka tuhle polévku dovedla až k úplné dokonalosti. Vařila jí vždycky, když měl bratr zkouškové období. Jeho spolužáci ji zbožňovali. Jako příloha stačil jen krajíc chleba a učení šlo samo.