A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Buchty do jitrnic - recept

13. březen 2015

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.

Buchty do jitrnic - receptBuchty do jitrnic - recept

Recept na buchty do jitrnic

  • 0,7 kg polohrubé mouky
  • 0,3 hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 0,5 litru vody (cca)

Postup přípravy

Připravíme si kvásek: na talíř rozdrobíme kostku droždí a zalijeme 0,25 l tekutiny (1:1 vlažná voda a vlažné mléko).

Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme.

Přidáme celé vejce, kvásek a začneme promíchávat. Přiléváme vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout.

Pak jej znovu proděláme a nakonec těsto rozdělíme na polovinu.

Z každé poloviny vytvoříme šišku dlouhou 25 – 30 cm a přeneseme ji na plech s pečícím papírem.

Pečeme na 180 °C cca 40 minut.

Propečení zkontrolujeme špejlí.

Na velké prase (180 kg) pečeme buchty z 2 kg mouky, jinými slovy, celý výše uvedený proces opakujeme ještě jednou.



Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.69 hvězdiček / Hodnoceno: 59x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý t…

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…


Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…

Recept na koprovou omáčku

Recept na koprovou omáčku

Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. B…