A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Iberská sušená šunka

20. červen 2016

Španělsko se pyšní celou řadou sušených šunek. Asi nejslavnější a zároveň také nejdražší je šunka jamón ibérico. Říká se jí také pata negra, tedy černé kopýtko.

Iberská sušená šunkaIberská sušená šunka

Šunka pata negra se vyrábí z černých prasat, která žijí volně v řídkých světlých lesích se vždyzelenými korkovými duby ve španělském regionu Extremadura v západní Kastilii a severní Andalusii.

Černé iberské prase se živí spásáním trávy, bylinek, vyrýváním kořínků a olivami. Ale hlavním krmivem na podzim jsou žaludy neboli bellotas. Obrovský apetit v pojídání žaludů má za následek zvýšení hmotnosti až o 80 kilogramů.

A jsou to právě žaludy, které dodávají masu jedinečnou chuť a vůni.

Prasata se porážejí ve stáří 14-18 měsíců o maximální hmotnosti 180 kg. Příprava pravé iberské šunky vyžaduje spoustu času, trpělivosti a hlavně znalosti.

Po porážce se zadní běháky oddělí ve tvaru „V“ a nechají se zcela vykrvit. Pak se maso nasolí a v uzavřené solné vrstvě se nechá odpočívat 14 dnů.

Pak se nasolené maso omyje a uloží na 4-6 měsíců do skladů s teplotou maximálně do 8 °C. Zde se maso zavěsí na háky a prouděním vzduchu se suší. Tímto procesem ztrácejí šunky až třetinu své hmotnosti.

Zrání šunky končí v chladných sklepech, kde zavěšené šunky stráví dalších 14 měsíců, aby se na nich mohla usadit ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti. Ta masu dodá další výraznou chuť a vůni.

Dobrá iberská šunka zraje 24 a výjimečně až 30 měsíců, než může jít do obchodu. Její hmotnost se pohybuje mezi 6 a 8 kilogramy.

Iberská šunka je stejně vzácná jako drahá. Má tmavočervenou barvu. Při pokojové teplotě vydává intenzivní oříškovou vůni.

Na řezu musí mít jemné tukové mramorování a bílé, drobné tečky, které jsou zárukou, že šunka „bellota“ je pravá. Tuk iberské šunky musí být měkký.

Krájení iberské šunky je ve Španělsku něco jako posvátný obřad.

V Extremaduře a Kastilii se dokonce pořádají soutěže v mistrovství krájet šunku. Na krájení se šunka upne do držáku a potom se odkrajují co nejtenčí plátky po směru vlákna dlouhým tenkým a pružným nožem.

Tato unikátní šunková šlechtična se podává jako tapas pouze s bílým chlebem a nikdy ne studená.

Iberská sušená šunka 1
Iberská sušená šunka 1
Iberská sušená šunka 2
Iberská sušená šunka 2
Iberská sušená šunka 3
Iberská sušená šunka 3


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 23x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na mistrovský slanečkový salát

Recept na mistrovský slanečkový salát

Až budete s přáteli sledovat Ligu mistrů UEFA či jiná vrcholová sportovní klání, připravte pro všechny slanečkový salát. S čerstvým chlebem s křupavou kůrkou a dobrým vychlazeným pivem chutná mistrovsky. Stejně vhod přijde jako doplněk při grilování s přáteli.

Letní bramborový salát

Letní bramborový salát

Brambory mám ve všech úpravách velmi ráda. Byla to také potravina, kterou jsem jedla od dětství s velkou chutí. Letní bramborový salát je rychlý a velmi chutný. Když vám doma zbude upečené nebo uvařené maso, než se uvaří brambory, je salát připravený.


Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.