A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Karob nebo také svatojánský chléb

24. říjen 2017

Ve Středomoří (nejen) roste stálezelený strom s pojmenováním Rohovník obecný (lat. Ceratonia silinqa). O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více.

Karob nebo také svatojánský chlébKarob nebo také svatojánský chléb

Vzrostlý strom, který má červené květy (kvete od března do května) má listy podobné našemu akátu. Plody vypadají tak trochu jako lusky fazole.

Lusky jsou zpočátku sytě zelené a později, zráním, se barví do hněda až tmavě hněda. Jsou velmi tvrdé a kožovité. Dosahují délky 10-25 cm a tloušťky cca 1cm.

Lusky svatojánského chlebu jsou velmi tvrdé a kožovité.

Tyto lusky – struky se nazývají "karob" nebo také "svatojánský chléb". Rovněž zelené lusky se dají konzumovat. Obyvatelé žijící ve Středomoří je využívají ke krmení dobytka, či výrobě pálenky. Ale hlavním využitím je zpracování pro potravinářské účely.

Když vyzrálý lusk rozkrojíte, vykoukne na vás přibližně 15 stejně velkých hnědých semen, uložených ve vatovité dužině.

Karobová semenaKarobová semena
Zdroj: Marcela Hackerová

Při dotyku prstů s dužinou, se prsty začnou okamžitě lepit. Když je olíznete, jazyk vám vyšle signál, že dužina je velmi sladká a chutná jako právě vytočený med.

V potravinářském průmyslu se zpracovávají odděleně semena a lusk bez semen.

Ze semen se izoluje karubín, který je v potravinářském průmyslu využíván jako zahušťovadlo a stabilizátor s označení E 410.

Karubín je široce využíván v potravinářství při výrobě masných výrobků, v pekařství, přidává se do instantních polévek, cukrovinek, mražených výrobků, pudinků ……

Z lusků – struků bez semínek se mletím získává karobový prášek, který se dá používat stejně jako kakaový prášek.

Ovšem ve srovnání s kakaem má karob mnoho benefitů:

  • vysoké procento bílkovin
  • vitamíny skupiny B
  • obsahuje mnoho stopových prvků
  • pomáhá při trávení a vylučování
  • neobsahuje povzbuzující látky
  • reguluje hladinu krevního cukru
  • snižuje cholesterol.

Karob se užívá se jako doplněk stravy při osteoporóze a je vhodný pro alergiky.

Karob obsahuje velmi malé % tuku, jen 7%.

Prodává se v obchodech se zdravou výživou. Za poslední nákup karobového prášku jsem za 200 gramový sáček zaplatila 20,00 Kč.

Něco navíc (za pomoci Ottova slovníku naučného)

Semena rohovníku obecného se v minulosti používala jako závaží. Sama jsem si ověřila, že všechna semena v lusku jsou téměř identicky velká.

V řečtině se semena nazývala „keration“ a v arabštině „kharrub“ z čehož si snadno dovodíme české slovo „karát“. 24 karobových semen (asi 4,5 g) představovalo 24 karátové, tedy ryzí zlato.

Dle Ottova slovníku naučného, se před 100 lety největší plantáže rohovníku obecného nacházely v Egyptě a na Kypru. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě všude, kde jsou k tomu vhodné klimatické podmínky.

A proč svatojánský chléb?

Opět mi odpoví Ottův slovník naučný.

Dle Písma svatého se jím živil Jan Křtitel na poušti (odtud také pojmenování „svatojánský chléb“) a u svatého Lukáše v kapitole 15. a 16. čteme, že ztracený syn se jím nasycoval, když bylo prasatům předhazováno.

Lusky karobu – plody rohovníku obecného
Lusky karobu – plody rohovníku obecného
Listy rohovníku obecného
Listy rohovníku obecného
Listy rohovníku obecného a karobové lusky
Listy rohovníku obecného a karobové lusky

Rohovník obecný
Rohovník obecný
Karob ve všech svých podobách
Karob ve všech svých podobách
Karobová semena
Karobová semena


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Domácí chléb s cuketou, slunečnicovými semínky, sýrem a bylinkami

Tímto chlebem nás přivítala naše paní domácí Vaňja při loňské dovolené v Orebiči. Velmi mně chutnal. Paní byla velmi ochotná a ráda se semnou podělila o svůj rodinný recept. Zkuste si ho upéct také, není to nic těžkého. Výsledek vás mile překvapí.

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Přiznávám, u nás doma se jidáše nikdy nepekly. Jaká škoda. Jsou měkoučké, přiměřeně sladké a měkké vydrží několik dnů. Zkuste si o letošních velikonocích jidáše upéct a budete na tom stejně jako já. Zamilujete si je, protože jsou výborné.


Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.