A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

9. leden 2015

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.

Bešamelová omáčka je omáčka, která byla pojmenována k polichocení významného dvořana Louis de Béchameil, markýze de Nointel (1630-1703). Finančníka a svého čase také vrchního správce (intendanta) Británie.

Ten je často chybně označován za jejího autora, neboť měl jako hlavní hostitel na starosti kuchyni v domácnosti Ludvíka XV. (1643-1715) ve Francii.

Zdroj: http://dadala.hyperlinx.cz/om/omr0003.html

Bešamelovou omáčku si můžete připravit dvěma způsoby.

První způsob

Rozpustíme 70 g másla, do zpěněného másla přidáme 60 g prosáté mouky a po cca 1 minutě přilijeme 1,25 litru chladného plnotučného mléka. Důkladně promícháme, nejlépe metlou.

Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přivedeme k varu.

Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme cca 20 minut. Hotový bešamel přecedíme přes jemný cedník.

Druhý způsob je opačný.

Vychází z postupů zkušeného kuchaře pana Jaromíra Trejbala, který od roku 1938 do roku 1945 vařil jako osobní kuchař pro herce Vlastu Buriana.

Na rozdíl od prvého způsobu se začíná v obráceném pořadí základních surovin.

Opražíme na sucho mouku, po opražení přidáme máslo (dokonale tak zachováme máslovou chuť).

Po rozpuštění másla a jeho spojení s moukou v kompaktní jíšku, přilijeme studené mléko a metlou mícháme, aby se nevytvořily hrudky.

Následně přidáme bobkový list a sůl a přivedeme mléko k varu. Stáhneme oheň na minimum a vaříme asi 35 minut.

Omáčku přecedíme přes jemný cedník. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a případně dosolíme.

Pokud budeme podávat bešamel čistý, a chtěli bychom získat něco výjimečného, zkuste před podáváním zašlehat do bešamelu oříšek studeného másla.

Hotová bešamelová omáčka vydrží v uzavřené nádobě v lednici několik dní.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 16x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.

OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.


Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.

Znojemská omáčka z bedly

Znojemská omáčka z bedly

Omáčka z bedly připravená na způsob „znojemské“ je fantastický chuťový zážitek. Je bez masa, s minimem tuku a velmi rychle připravená. Má to jen jeden háček, najít minimálně šest středně velkých bedel. V omáčce se nedá nahradit žádnou jinou houbou, protože bedla má naprosto nezaměnitelnou a unikátní…