Ořechový koláč pro svatého Jakuba

21. leden 2016

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.

Ořechový koláč pro svatého JakubaOřechový koláč pro svatého Jakuba

Něco málo z historie…

Ve španělském městě Santiago de Compostela se mandlový nebo ořechový koláč peče každoročně, vždy na svátek svatého Jakuba. Poutníci, kteří přicházejí po náročné cestě, 740 km dlouhé, si jej kupují a odnášejí do svých domovů.

Po staletí má koláč na svém povrchu kříž ve tvaru meče, symbolu rytířského Řádu svatého Jakuba z Compostely. Santiago (svatý Jakub) de Compostela, je jedno z nejslavnějších míst křesťanského světa.

A teď už se pustíme do přípravy koláče.

Na křehké těsto budeme potřebovat

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • Mikrotenový sáček nebo potravinářskou folii
  • Rozvírací dortovou formu o průměru 28 cm
  • Mouku na vál
  • Tuk na vymazání formy
  • Moučkový cukr na posypání

Na náplň si připravíme

  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 250 mletých mandlí nebo ořechů
  • 1 kávová lžička skořice
  • Nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup přípravy ořechového koláče pro svatého Jakuba

Do mísy si prosijeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku.

Já jsem s těstem ještě několikrát energicky bouchla o desku kuchyňské linky, abych z něj vytlačila případný vzduch.

Zabalené těsto dáme do chladničky a necháme ho minimálně 30 minut odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.

Nyní si navážíme směs ořechů a mandlí.

V originálním receptu se používají jen loupané mandle.

Na zahradě mi neroste mandloň, ale vlašský ořech. A že loni byla velká úroda ořechů. Použila jsem tedy převážně ořechy vlašské.

Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem, skořicí a nastrouhanou citronovou kůrou.

Rozvírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme si vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než je šířka dna formy.

Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm.

Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy.

Troubu zapneme na 180 °C a necháme zahřívat.

Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je 3 minuty na maximální stupeň.

Po 3 minutách rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Vymíchanou ořechovou hmotou naplníme připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou.

Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou.

Zbytkem odkrojeného těsta jsem vyplnila vymazanou malou zapékací mističku a naplnila jí jeřábem černým, připraveným na způsob brusinek. Můžete použít rovněž švestková povidla.

Koláč i s mističkou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut.

Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout.

Po vychladnutí formu rozevřete, koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte.  Nezapomeňte při cukrování na meč svatého Jakuba.

Upečený a vychladlý koláč je dostatečně pevný, takže se nemusíte bát jeho rozlomení při přemisťování na podnos. Při krájení se upečené těsto neláme.

Já jsem koláč podávala s karamelovým toppingem a bobulemi rybízu.

Nebojte se křehkého těsta.

Vyzkoušejte si tento koláč. Pracuje se s ním lehce a korpus můžete plnit tím, co máte rádi. Nejen ořechy.

 

Suroviny na křehké těsto
Suroviny na křehké těsto
Křehké těsto
Křehké těsto
Ořechy, cukr a citronová kůra
Ořechy, cukr a citronová kůra

Rozvírací dortová forma vyplněná křehkým těstem
Rozvírací dortová forma vyplněná křehkým těstem
Zbytek těsta v zapékací mističce
Zbytek těsta v zapékací mističce
Svatojakubský meč
Svatojakubský meč

Náplň z ořechů
Náplň z ořechů
Povrch náplně uhlazený cukrářskou kartou
Povrch náplně uhlazený cukrářskou kartou
Koláč a koláček před pečením
Koláč a koláček před pečením


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 30x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na sulc pro svatého Mikuláše

Recept na sulc pro svatého Mikuláše

Každoročně, vždy začátkem adventu na svátek svatého Mikuláše tradičně vaříme sulc. Je to milá rodinná připomínka, že budou brzo vánoce. Sulc je vlastně kořeněný aspik či rosol ze silného masovo - zeleninového vývaru, proložený vařeným vepřovým masem a zeleninou. Masem nešetříme. Na první pohled vás …

Kaplička svatého Josefa nad Žďárem

Kaplička svatého Josefa nad Žďárem

Pojedete-li ze Žďáru u Blovic směrem na Smederov či Louňovou, nemůžete minout na rozcestí nad Žďárem opravenou kapličku (cyklotrasa č. 2040). Je zasvěcena svatému Josefu.


Slaný koláč plněný mangoldem

Slaný koláč plněný mangoldem

Příprava slaného koláče plněného mangoldem je poměrně jednoduchá. Kdo mangold nerad, může ho nahradit třeba smaženými houbami. Přimlouvám se, vyzkoušejte koláč s mangoldem, je vynikající.

Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Se švestkami mám spojeno i několik humorných příběhů. Vzpomínám, jak mi v kabele do občanského průkazu natekla šťáva ze švestkového koláče. Tehdy na VB (dnes Policie) jsem se dost styděla za svůj průkaz totožnosti, který se sladkou šťávou slepil a byl k …