Recept na rychlé listové těsto

7. červen 2016

Maminčino upečené listové těsto bylo křupavé i druhý den. To se mi u kupovaného listového těsta nikdy nestalo. Už za dvě hodiny od upečení chutnalo po vosku a o křupavosti se nedalo mluvit vůbec. Pustila jsem se do vlastního listového těsta a byla to trefa do černého. Žádné složité postupy a výborný výsledek.

Recept na rychlé listové těstoRecept na rychlé listové těsto

Podívali jste se někdy na složení kupovaného listového těsta? Kromě pšeničné mouky obsahuje stěží 20 % másla. Ostatní tuky jsou rostlinné, s vysokým podílem tolik diskutovaného a zdraví neprospívajícího PALMOVÉHO OLEJE.

Dále jsou v kupovaném listovém těstě zastoupeny emulgátory, regulátory kyselosti, konzervanty a barviva. Už teď mi naskakuje husí kůže.

Všechny výše popsané „dobroty“ po upečení chutnají jako vosková folie a ne nadýchané, křupavé a po mnoha hodinách lístkující těsto. A to je ten důvod, proč si doma připravuji své vlastní listové těsto.

Nebojte se domácí přípravy listového těsta. Jednoduchost vás překvapí a budete na sebe pyšní, že jste to dokázali.

Výsledná chuť upečeného listového těsta se s kupovaným nedá vůbec porovnat. Je výborné, voní samozřejmě máslem a dobře se s ním pracuje.

Zkoušela jsem s ním recepty sladké i slané. V obou případech chutnalo výborně. Na jeho přípravu budete potřebovat jen 4 suroviny – mouku, máslo, sůl a vodu.

Na přípravu 600 g rychlého listového těsta budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + trochu na podsypání
  • 250 g másla hodně vychlazeného
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 ml ledově studené vody
  • Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
  • Vál a váleček

Postup přípravy rychlého listového těsta

Odváženou mouku promícháme se solí. Odměříme vodu a hrneček umístíme do mrazáku. Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si vál a váleček.

Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.

Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.

Těsto zásadně nehněteme.

Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule. Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme. Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky.

Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.

Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.

Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál. Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Nyní vyválíme plát přibližně 20 x 30 cm. Plát těsta z kratší strany 3x přeložíme. Jako když se svinuje štoček látky. 3x přeložené těsto otočíme na válu o 90° (1/4  kruhu) a znovu rozválíme na velikost 20 x 30 cm. Plát těsta opět 3x přeložíme jako v prvním případě.

První rozvalování máme zdárně za sebou. Balíček těsta pokryjeme potravinářskou folií a šup s ním do chladničky. Tento proces opakujeme celkem 4x ve dvacetiminutových intervalech.

Hotové listové těsto vydrží zabalené do folie v chladničce až 5 dnů a v mrazáku i několik týdnů.

V tomto těsně nejsou přidávány žádné stabilizátory, aby déle vydrželo. Pečete-li častěji, udělejte si rychlé listové těsto z dvojnásobné dávky.

Příklad ingrediencí kupovaného listového těstaPříklad ingrediencí kupovaného listového těsta
Zdroj:  Marcela Hackerová

Z tohoto množství připravíte například 2 štrůdly nebo velký slaný koláč o průměru 30 cm + 12 kusů kremrolek plněných klobásami.

Připravte si s domácím, máslem vonícím listovým těstem to, co máte rádi. Upečené těsto křupe a lístkuje i druhý den, ale hlavně nechutná po vosku a vy máte skvělý pocit, že jste to dokázali a přesně víte, co jíte vy i vaše rodina.

 

Nakrájené máslo a mouka se solí
Nakrájené máslo a mouka se solí
Drobenka z mouky, soli a másla
Drobenka z mouky, soli a másla
Koule těsta
Koule těsta

Zabalená koule těsta v potravinářské folii
Zabalená koule těsta v potravinářské folii
První rozvalování listového těsta
První rozvalování listového těsta
První složení listového těsta
První složení listového těsta

Poslední rozvalování listového těsta
Poslední rozvalování listového těsta
Poslední složení rychlého listového těsta
Poslední složení rychlého listového těsta
Kremrolky z rychlého listového těsta, plněné klobáskami
Kremrolky z rychlého listového těsta, plněné klobáskami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 57x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Eva Steklá

sobota, 15. duben 2017
13:47

Tak dnes jsem udělala toto těsto , množství vody přesně podle návodu, překládala jsem jen 3x a výsledek je přímo famozní. Děkuji autorce a vřele doporučuji vyzkoušet. Dělala jsem z půlky ořechové šneky a z druhé šátečky s marmeládou.Těsto je krásně vysoké a křehké, příště zkusím žloutkové řezy. Přeji krásné jaro :-), Eva


posted by: Eva Steklá [Odpovědět]

marcela

úterý, 18. duben 2017
13:22

marcela

to Eva Steklá: Evo, děkuji Vám za důvěru, kterou jste vložila do přípravy listového těsta podle tohoto receptu. Já už jiné nedělám. Je to naprosto čisté těsto, jen máslo, mouka a voda a také trochu soli. Výsledek je vždy výboný.
Děkuji Vám za zprávu, velmi mne to potěšilo a věřím, že na mých stránkách najdete další recepty, které s úspěchem vyzkoušíte. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Pavlína

neděle, 7. květen 2017
17:47

Dnes jsem dělala. Moc děkuji za tento recept, výsledek byl naprosto famózní a ta chuť. Určitě už listové těsto kupovat nebudu. Navíc nenáročné. Pavlína


posted by: Pavlína [Odpovědět]

marcela

neděle, 7. květen 2017
19:54

marcela

to Pavlína: Pavlíno, děkuji za zprávu, že se těsto povedlo. Chválím Vás, protože přesně víte, co jste do těsta přidala. Nikdo přece netouží jíst zahušťovadla, barviva, emulgátory .... Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Marie

neděle, 21. srpen 2016
14:02

Není té vody trochu moc? Mně mouka vzala stěží 1 dl. A připomíná mi to recept na těsto, který dostala maminka před víc než šedesáti lety: 35 dkg mouky, 1 smetol, sklenička od hořčice vody. Ani se to nedávalo do ledničky, hned se vyvalovalo a plnilo. Samozřejmě, listové to nebylo, ale křupalo.


posted by: Marie [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. srpen 2016
10:17

marcela

Marie, nejprve Vám děkuji za komentář.
Té vody jsem opravdu použila 125 ml. Přece bych neuváděla zájemce v omyl. Ze zkušenosti vím, že každá mouka ve spojení s vodou se chová trochu odlišně. Některá saje více a nebo naopak. Těch zmíněných 25 ml (100 ml jste použila) jsou vlastně 2 lžíce vody. Já když zadělávám těsto, přidávám odměřenou tekutinu po částech. Faktem je, že někdy trochu vody zbude a někdy ještě trochu vody přidávám.

I moje maminka ve svém kuchařském sešitu používala jako odměrku skleničku od hořčice. Ani nevím, ale myslím si, že to bylo 200 ml. Ale ruku do ohně bych za to nedala. Název Smetol znám, asi to byl rostlinný tuk, ale to také nevím přesně.

Marie, moc děkuji za komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.


Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.