Recept na rychlé listové těsto

Recept na rychlé listové těsto
7.6.2016  |  Stáhnout jako PDF

Maminčino upečené listové těsto bylo křupavé i druhý den. To se mi u kupovaného listového těsta nikdy nestalo. Už za dvě hodiny od upečení chutnalo po vosku a o křupavosti se nedalo mluvit vůbec. Pustila jsem se do vlastního listového těsta a byla to trefa do černého. Žádné složité postupy a výborný výsledek.

Podívali jste se někdy na složení kupovaného listového těsta? Kromě pšeničné mouky obsahuje stěží 20 % másla. Ostatní tuky jsou rostlinné, s vysokým podílem tolik diskutovaného a zdraví neprospívajícího PALMOVÉHO OLEJE.

Dále jsou v kupovaném listovém těstě zastoupeny emulgátory, regulátory kyselosti, konzervanty a barviva. Už teď mi naskakuje husí kůže.

Všechny výše popsané „dobroty“ po upečení chutnají jako vosková folie a ne nadýchané, křupavé a po mnoha hodinách lístkující těsto. A to je ten důvod, proč si doma připravuji své vlastní listové těsto.

Nebojte se domácí přípravy listového těsta. Jednoduchost vás překvapí a budete na sebe pyšní, že jste to dokázali.

Výsledná chuť upečeného listového těsta se s kupovaným nedá vůbec porovnat. Je výborné, voní samozřejmě máslem a dobře se s ním pracuje.

Zkoušela jsem s ním recepty sladké i slané. V obou případech chutnalo výborně. Na jeho přípravu budete potřebovat jen 4 suroviny – mouku, máslo, sůl a vodu.

Na přípravu 600 g rychlého listového těsta budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + trochu na podsypání
  • 250 g másla hodně vychlazeného
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 ml ledově studené vody (přibližně10 polévkových lžic) - orientačně
  • Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
  • Vál a váleček

Postup přípravy rychlého listového těsta

Odváženou mouku promícháme se solí. Odměříme vodu a hrneček umístíme do mrazáku. Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si vál a váleček.

Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.

Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.

Těsto zásadně nehněteme.

Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule. Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme. Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky.

Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.

Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.

Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál. Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Nyní vyválíme plát přibližně 20 x 30 cm. Plát těsta z kratší strany 3x přeložíme. Jako když se svinuje štoček látky. 3x přeložené těsto otočíme na válu o 90° (1/4  kruhu) a znovu rozválíme na velikost 20 x 30 cm. Plát těsta opět 3x přeložíme jako v prvním případě.

První rozvalování máme zdárně za sebou. Balíček těsta pokryjeme potravinářskou folií a šup s ním do chladničky. Tento proces opakujeme celkem 4x ve dvacetiminutových intervalech.

Hotové listové těsto vydrží zabalené do folie v chladničce až 5 dnů a v mrazáku i několik týdnů.

V tomto těsně nejsou přidávány žádné stabilizátory, aby déle vydrželo. Pečete-li častěji, udělejte si rychlé listové těsto z dvojnásobné dávky.

Příklad ingrediencí kupovaného listového těstaPříklad ingrediencí kupovaného listového těsta
Zdroj:  Marcela Hackerová

Z tohoto množství připravíte například 2 štrůdly nebo velký slaný koláč o průměru 30 cm + 12 kusů kremrolek plněných klobásami.

Připravte si s domácím, máslem vonícím listovým těstem to, co máte rádi. Upečené těsto křupe a lístkuje i druhý den, ale hlavně nechutná po vosku a vy máte skvělý pocit, že jste to dokázali a přesně víte, co jíte vy i vaše rodina.

 

  • Nový komentář
  • Martina 14.3.2024 19:15
    Děkuji za jednoduchý recept na báječný listové těsto - dělala jsem z něj slané šneky a všem moc chutnalo:-). Chtěla jsem se jen zeptat, zda máte zkušenost s delším uskladněním v lednici - zda jde udělat např. den nebo dva dopředu, a pak ho teprve zpracovat. Díky za odpověď!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.3.2024 10:33
      Martino, Váš komentář mne velmi potěšil. Když si budete chtít udělat těsto dopředu, můžete ho v ledničce mít i 3 dny. V mrazáku vydrží i 3 měsíce. Tak ať se Vám s ním dobře pracuje a všem moc chutná vše, co z něj připravíte. M.
      Odpovědět
    • Martina 18.3.2024 19:47
      To je skvělé! Moc díky za odpověď. Ať se Vám pečení daří!
      Odpovědět
  • Markéta 6.3.2024 18:55
    Každý mi říkal, jak je těžké udělat listové těsto, tak jsem vždy kupovala. A dnes jsem si řekla, že zkusím domácí těsto a zaujalo mě vaše, takže zítra zkouším ???? Děkuji za hezký postup ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.3.2024 10:22
      Dobrý den, Markétko.
      Děkuji za milý komentář a věřím, že se Vám těsto určitě povede. Ze začátku to na dobré těsto moc nevypadá, ale postupným rozvalováním získává těsto na té správné hutnosti a už po druhém rozvalování se přesátává lepit a dobře se s ním pracuje. Tak ať se podaří k Vaší spokojenosti. M.
      Odpovědět
  • Jarka 3.1.2024 20:00
    Zdravím Vás paní Marcelo,
    děkuji Vám moc za recept, jsem u dcery ve státech a hledala jsem možnost vyzkoušet těsto na štrůdl z jejich ingrediencí, je výborné a už jsem dělala čtvrté těsto... Jak se vrátíme do česka, vyzouším hned i u nás, možná i s tou Herou, děkuji, moc dobře se rozvaluje....
    Zdraví Vás Jarka....
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2024 12:47
      I já Vás zdravím, paní Jarko. A dokonce na takovou dálku a to mě moc těší. Těsto je opravdu dobré i s tou Herou (několik diskutujících to zde napsalo).
      Děkuji za milý komentář a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. Přeji Vám vše dobré v novém roce. M.
      Odpovědět
  • Lenka 31.12.2023 17:06
    Pěkný den,
    nejsem žádná pekařka ani kuchtička, proto jsem si pro své první domácí těsto Váš recept, kde všechno podrobně popisujete. Musím říct, že jsem doteď netušila, jak má chutnat listové těsto. Jedla jsem kupované bláto a chemickou kaši. Vaše těsto je po upečení (použila jsem Heru) neuvěřitelně křehké a jemné. Velmi děkuji za návod, k receptu se budu ráda vracet.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.1.2024 15:54
      Dobrý den, Lenko.
      Váš komentář mě velmi potěšil. Vždy jsem ráda, když mi někdo napíše, že byl spokojen s receptem (kterýmkoli). A milý byl i dovětek Vašeho komentáře, že se k receptu budete ráda vracet. Děkuji a přeji Vám mnoho spokojených dnů v novém roce. M.
      Odpovědět
  • Jana Ryšavá 7.10.2023 8:30
    Dobrý den, vody jsem přidala jen 75 ml (postupně) a už z toho byla hňáca. Uvidím, co z toho bude ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.10.2023 9:53
      Paní Jano, slovo "hňáca" neznám, ale pokud jste přistupovala k přípravě těsta stejně, jako k jazyku českému, tak se výsledku ani nedivím. M.
      Odpovědět
    • Jana Ryšavá 7.10.2023 13:29
      Moje čeština je dostat dobrá, snažila jsem se to odlehčit. Zkrátka té vody se mi zdálo moc. 10 lžic vody není 125 ml.
      Odpovědět
    • Eliška S 30.1.2024 10:00
      Dobrý den, také mi přišlo, že vody bylo trochu víc než nutné (prostě to nebylo ono, nedalo se s tím pracovat), tak jsem podle citu přidala mouku, abych těsto vůbec odlepila ze dna misky, zatím jsem stále v procesu, ale vypadá to, že to stačilo. Uvidíme, jak to vyjde :)
      Moc cením recept bez zbytečných surovin, přesně to jsem hledala!
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.1.2024 12:12
      Zdravím Vás, Eliško.
      Když připravuji těsto (mouka, máslo a následně po trochách voda), tak v 1. fázi těsto ani nevznikne (nesmí se hníst). Neuspořádané shluky se jen shrnou a obráceným mikrosáčkem naberou (těsto se lepí, proto se na něj nesahá rukama), udělá se z něj koule v sáčku a nechá se vychladit. Tím máslo ztuhne a těsto se dá rozvalovat. M.
      Odpovědět
  • Satya 1.10.2023 18:40
    Dobrý den,
    Těsto se nám podařilo krásné, když jsme recept zkoušeli poprvé. Po druhé jsme ale zdvojnasobily množství mouky a samozřejmě i másla, vody a soli, ale těsto uz nebylo tak pěkné. Dvakrát při zdvojnasobneni množství se nám to nepovedlo. Po upečení to bylo moučné, takové dusivé těsto. Prosím, nenapadá Vás, co děláme špatně? Také po zdvojnasobneni mnozstvi másla do stejného množství mouky (stejne mnozstvi másla jako mouky) těsto bylo velice lepive, museli jsme přidat mnohem míň vody..

    Děkujeme
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.10.2023 11:35
      Zdravím Vás, Satyo.
      Váš dotaz čtu podruhé a jediné, co mne napadá, že mouka špatně sála vodu. Neviděla jsem postup, ale myslím si,že mouka obsahovala málo lepku a vody bylo příliš najednou. Ono je lepší vodu přidávat po lžících a jen prsty "prohrabávat" drobenku z másla a mouky. Nesnažit vytvořit kompaktní těsto, v žádné případě těsto nehníst. Pak vše oběma rukama shrnout a zabalit do mikrotenového sáčku či potravinářské folie, kde přes folii udělat ze všeho kouli a nechat v lednici odpočívat.
      V receptu také píšu: "Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme." A když těsto necháte před 1. rozvalováním více vychladit, bude se s ním lépe pracovat.
      Dále už mne nic nenapadá, co bych Vám poradila. Ale nevzdávejte to. A ještě něco na závěr: Kvalitní mouka je polovina úspěchu. M.
      Odpovědět
  • Nikča 10.9.2023 20:14
    Dobrý den,
    Je možné udělat i z jiné než bílé mouky? Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.9.2023 12:50
      Zdravím, Nikčo.
      Přesně nevím, co máte na mysli, když píšete "z bílé mouky". Bílá mouka je také z rýže, žlutá z kukuřice, tmavá z žita.
      Základní listové těsto se připravuje výhradně z hladké mouky, která obsahuje dostatek lepku. Do hotového listového těsta pak můžete vkládat různé náplně, i tmavé z oříšků, s přidáním skořice či kakaa. Pokud se pletu či jste měla na mysli něco jiného, klidně svoji otázku rozveďte. M.
      Odpovědět
  • Míša 19.8.2023 23:57
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dá se dát do těsta místo podmasli a másla něco jiného když je člověk alergický a má mlčení a kravskou bílkovinu? Děkuji za odpověď
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.8.2023 11:23
      Zdravím Vás, Míšo.
      Vašemu dotazu jsem tak úplně neporozuměla, ale máte-li na mysli, zda se dá použít jiný tuk než živočišný (v tomto případě máslo vyrobené z kravského mléka), například rostlinná Hera, pak to asi možné je, protože to zde některé komentující napsaly. M.
      Odpovědět
  • ADELA 18.8.2023 8:27
    Testo je proste vynikajici, jednoduche a skvele!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.8.2023 9:35
      Zdravím Vás, Adélo.
      Děkuji za zprávu, že se Vám těsto zdařilo. Taková zpráva mne vždy potěší. Přeji Vám krásný zbytek léta a také mnoho dobrot připravených z listového těsta. M.
      Odpovědět
  • Monika 2.8.2023 13:49
    Zdravím Marcelo
    Jste úžasná, to je to nejlepší listové těsto a recept, který se povede hned napoprvé.
    Já preferuji pouze zdraví jídelníček a Bio mouky, produkty s farem atd...
    Mám prosbu, kdyby jste věděla o receptu na zdravé bulky z jiné, než pšeničné mouky, byla bych nesmírně vděčná.jste skvělá, děkujeme a krásné dny ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.8.2023 11:47
      Milá Moniko,
      opravdu ze srdce Vám děkuji za Vaše milá slova. Velmi mne potěšila. Já jsem v průběhu života mnohokrát v kuchařkách hledala různé detaily, např. zda mám uvařit fazole ve vodě, kde se namáčely nebo mám dát novou. Ale bohužel, to jsem se nikde nedočetla. Moje neteř Markétka říká, že by měl být ke každé kuchařce vydán i manuál pro méně zkušené kuchařky.
      Pokusím se, vymyslet nějaké bulky, třeba ze špaldové mouky a pak je budu publikovat zde na stránkách.
      I já Vám přeju krásné léto a také hodně zdraví a elánu. M.
      Odpovědět
  • Magdalena Adamová 1.7.2023 20:21
    Teda Marcelko, lepší listové těsto jsem nikdy nejedla. Manžel miluje kremeš a sklidila jsem velkou pochvalu. Už nikdy jiné těsto. Hezké letní dny????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.7.2023 11:50
      Dobrý den, paní Magdaleno.
      Děkuji za komentář. Moc mne potěšil. Je to bezva pocit, když vyzkoušíte nový recept a ono to funguje. A jako bonus je ta pochvala Vašeho manžela.
      Děkuji za přání hezkých letních dnů. Já Vám přeji to samé a ještě přidávám, ať se daří i zdravotně. M.
      Odpovědět
  • Marcela 19.4.2023 19:04
    Tento recept znám, ale dle rady jedné mé známé cukrářky používám 100% ztužený tuk (Iva, Omega), tak zkusím i s máslem, asi bude lahodnější.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.4.2023 16:12
      Zdravím Vás, jmenovkyně. Ke ztuženým tukům mám trochu nedůvěru, a proto používám na pečení výhradně máslo. A jak sama píšete, těsto s máslem je po upečení lahodnější a voní po másle. Ale záleží na každém, čemu dá přednost. M.
      Odpovědět
  • Jiřka 28.3.2023 20:30
    Už dělám podruhé. Po upečení neskutečná vůně po másle. Skvělý a jednoduchý recept. Děkuji za tip. Přeji skvělé další dny se super recepty.????????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.3.2023 10:22
      Jiřko, děkuji za Váš milý komentář. Jsem moc ráda, že Vás těsto nezklamalo a povedlo se. Na mých stránkách budete vždy vítaným hostem i u dalších receptů. M.
      Odpovědět
  • Luky 27.3.2023 10:58
    Zdravím Vás, Marcelo.
    Včera jsem vyzkoušel Váš recept na toto těsto a musím říct, že jsem byl dost naštvaný, ale zároveň šťastný. Naštvaný samozřejmě na sebe, že jsem tento Váš skvělý recept nenašel dříve. Oceňuji hlavně jednoduchost přípravy těsta. Výsledek byl opravdu famózní. Tak mi nezbývá, než Vám pěkně poděkovat. Děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.3.2023 12:03
      Luky,
      Váš komentář si čtu už potřetí a vždy mám o kousek lepší náladu. Díky. A nebuďte na sebe naštvaný, protože takových věcí, o kterých nemáme ani "páru", je moře. Kdo tvrdí opak, tak si samozřejmě vymýšlí.
      Jsem moc ráda, že Vám můj recept vstoupil do cesty a byl jste s ním spokojený. Posílám pozdrav a něco dobroučkého si z těsta o Velikonocích upečte. M.
      Odpovědět
  • 4.3.2023 17:14
    Lze místo máslo použít Heru ?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.3.2023 18:35
      S Herou jsem to nezkoušela, ale jedna diskutující (Eva 28.8.2022) ve svém komentáři píše:

      " s Herou jsem to zkoušela, není tolik lístkové, ale je dobré a peče se na nižší teplotu než máslové".

      Já bych jí věřila, zkuste to. M.
      Odpovědět
  • Táňa 17.2.2023 9:47
    Děkuji moc za skvělý recept .největší radost budou mít vnoučata. Mají rádi trubičky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.2.2023 10:15
      Dobrý den, Táňo.
      Moc mi těší, že jsem Vám svým receptem "kápla do noty". A je od Vás milé, že jste mi to napsala, protože mi to udělalo radost. A té není nikdy dost. M.
      Odpovědět
  • Katka Pilařová 26.1.2023 15:47
    Myslela jsem si, že s listovým těstem se nikdy dělat nebudu, že ho vždycky radši koupím. Pak jsem zkusila tento recept a svůj původní názor změnila. Radši tomu ten čas věnuji a listové těsto koupím pouze v případě neočekávané rychloakce. Příprava je sice časově náročnější ale ta chuť za to opravdu stojí. Díky moc!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.1.2023 17:22
      Dobrý den, Katko,
      děkuji Vám za Váš komentář. Máte pravdu, příprava těsta je poněkud zdlouhavá, ale já to dělám tak, že najednou připravím těsto ze čtyřnásobné dávky, těsto si pak rozdělím do menších balíčků (podle toho co chci péct) a dám zamrazit. V mrazáku vydrží těsto 3-4 měsíce v naprosto nezměněném stavu. Zkrátka si ho připravím do zásoby.
      A jsem moc ráda, že Vám upečené těsto chutnalo. M.
      Odpovědět
  • Libuše Hubkova 24.1.2023 20:29
    Dobrý večer,těsto je tak boží,ze ho dělám dvakrát týdně.Moc dik
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.1.2023 10:59
      Dobrý den, paní Hubková,
      děkuji Vám za zprávu, že Vám můj recept na listové těsto vyhovuje. Tak ať Vám dál chutná a klidně ho doporučte i svým známým. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Katka 18.12.2022 17:14
    Dobrý den, těsto je Boziiiii ???? díky za něj. Trochu práce za tu chuť stojí. Opravdu děkuji. Štrůdl po mnoha zkoušení jiných těst, prostě mňamka ???? konečně.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.12.2022 11:27
      Dobrý den, Katko.
      Je od Vás tak milé, že jste se se mnou podělila o radost z dobře a chutně upečeného štrúdlu. Mám na svých stránkách další recepty, které by Vás také mohly zaujmout.
      Díky za komentář a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Nala 30.11.2022 13:21
    Škoda, že jsem nedocetla recept hned až do konce.???? Kdybych věděla, že strávím cele odpoledne vydáváním těsta z lednice a vyvalovanim,???????????????? určitě bych si neodpustila notnou dávku palmové oleje v koupenem, nebo udělala recept, co je hned hotovy
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.11.2022 14:06
      Nalo, nic Vám nebrání, abyste si dala notnou dávku palmového oleje či udělala recept, co je hned hotový. Ono slovo "hned" je pojem dost relativní. Ani ty buchty, co se jen suroviny zamíchají, nejsou hned hotové. Nejlepší pro Vás asi bude koupit si hotové zákusky v marketu, ty budou skutečně hned hotové.
      Odpovědět
    • Aambreek 7.1.2023 6:49
      Bez práce nejsou koláče. A ještě jedno jste mi připomněla. "Neuč prase zpívat - budeš frustrovaný ty i prase a stejně se to nenaučí."
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.1.2023 10:21
      Aambreek, díky za výstižný komentář, sama bych to nenapsala lépe. Komentář se mi moc líbí, a s Vaším dovolením, ho určitě někde použiju.
      Máte pravdu, z některých komentářů opravdu frustrovaná jsem (jen chvilku), ale pak si řeknu, že všichni nejsou takoví, zkrátka jsem optimista. M.
      Odpovědět
    • Yvetta 15.4.2023 23:16
      Nalo, píšete - Škoda, že jsem nedočetla recept hned až do konce. Ne, to není "škoda", ale pouze Vaše hloupost. Každý normální člověk si vždy přečte celý recept. Hlavně postup práce. A hned na začátku paní Marcelka píše: těsto válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut. Tak nechápu, jak jste mohla strávit cele odpoledne vydáváním těsta z lednice a vyvalováním. Celkový čas i se zaděláním těsta cca 105 min. to je 1h 45min. Tak jak je možné, že jste se s tím dělala tak dlouho? V mezičase chlazení jste mohla přeci dělat něco jiného. Rada pro Vás. Nejdříve si DŮKLADNĚ přečtěte celý recept, protože nikdy nevíte co Vás čeká a podle svých sil a uvážení se do toho dejte. Nebo si raději kupte hotový zákusek. Tak dobrou chuť.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.4.2023 10:59
      Yvetto, díky za výstižně napsaný komentář. Někdy je to skutečně těžké vysvětlit, že ty výborné domácí zákusky, knedlíky, omáčky ... stojí trochu času "obětovaného" na úkor svého volna. Obojí najednou asi nejde. M.
      Odpovědět
    • Yvetta 23.4.2023 15:00
      Dobrý den paní Marcelko, nemáte vůbec zač, děkovat. Mně prostě vadí, když má někdo k nějakému receptu takový komentář. Nedokážu pochopit, jak se někdo do pustí do něčeho, ať je to cokoli, ne jen recept, ale třeba i oprava, prostě cokoliv a VŮBEC SI NEPŘEČTE CELÝ ČLÁNEK, POSTUP PRÁCE atd. A listové těsto čas potřebuje. To by paní Nala mohla napsat negativní komentář např. na kynuté těsto, které musí minim. kynout 3/4 - 1 hod. a potom opět, po zpracování a vytvoření pečiva, opět kynout. Ano, to je na celé odpoledne. Třeba vánočka...Mějte se moc hezky, paní Marcelko a děkuji za Vaše skvělé recepty.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.4.2023 13:43
      Zdravím, Yvetto. Zrovna včera jsem pekla kynuté buchty plněné povidly. Máte pravdu, trvalo mi to celé dopoledne a těsto (aby chutnalo) kynulo 4x. Kvásek, těsto, jednotlivé buchty (kuličky) před náplní a naposledy naplněné v pekáči. O tvarování ani nemluvím. Rozvalování a překládání listového těsta je proti tomu procházka rozkvetlým sadem.
      Tak zas někdy na mých stránkách nashledanou. M.
      Odpovědět
  • Lucka 20.8.2022 9:59
    Dobrý den,
    zkouším už druhou várku a tedy...
    S prvním těstem se mi pracovalo docela dobře, ale ve výsledku v troubě popraskalo. Prosím, čím to asi bylo?
    Teď zkouším znovu a těsto se mi trhá :( tak nevím, co z toho bude. Trochu s tím zápasím. Kvůli potravinové alergii nemůžu používat máslo, tak mám náhražku másla a možná to bude tím. Možná bude lepší Hera. Četla jsem tu, že se to také povedlo... předem moc děkuji za radu :)
    Lucka
    Odpovědět
    • Eva 28.8.2022 17:23
      Lucko, s Herou jsem to zkousela, neni tolik listkove, ale je dobre a pece se na nizsi teplotu nez maslove. E
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2022 12:15
      Zdravím Lucko i Evo. Omlouvám se, že jsem nenapsala dříve, ale byla jsem tak trochu nemocná. Já jsem těsto připravovala vždy jen s máslem, tak nevím, jak se chovají ostatní tuky. Za informaci od Evy jsem vděčná, protože se bude mnoha zájemcům hodit. Díky. M.
      Odpovědět
    • Lucka 29.8.2022 19:42
      Děkuji moc! Doufám, že se tentokrát těsto povede :) chuťové bylo dobré, ale jinak špatné :(
      Odpovědět
    • Ilona 13.10.2022 11:52
      Dobry den chci se zeptat na kolik stupnu pecete a v jake troube dekuji Ilona
      Odpovědět
    • Lucka 13.10.2022 12:19
      Dobrý den, mám horkovzdušnou troubu a peču na 180 :)
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.10.2022 14:07
      Zdravím, Ilono. Já mám klasickou troubu s možností přidáním ventilace. Zpravidla peču prvních 5 minut na 200 °C a pak teplotu snížím na 180 °C. Musí se ale brát v potaz, že každá trouba peče malinko jinak. Chce to vychytat a hlídat.
      Lucce děkuji za přidání své zkušenosti. M.
      Odpovědět
  • Eva 19.8.2022 15:27
    Tohle testo je bomba; kdyz jsem videla ty drobky na zacatku, chtelo se mi plakat, ted zase slintam, protoze koukam do trouby, jak krasne listkuje, a to jsem vodu davala bez odmerovani, spis podle pocitu. Dalsi zavin zkusim s rynglemi.
    Marcelo, diky!
    Odpovědět
  • Milena 24.6.2022 5:42
    Super těsto, moc dobrý. Dělam ho podle vás už dlouho a konečně píšu. Většinou z něho dělám šátecky s malinovou marmeládou a jsou luxusní. Slané tyčky taky, ty zase sypané nivou. Prostě dobrůtky. Těsto vždycky zadelavam v robotu, moc děkuji za inspiraci. S tou vodou, je to opravdu jak kdy, někdy min, někdy víc. Jen jsem ještě nepřišla na ideální teplotu při pečení, ať zkouším, jak zkouším, vždycky se většina šatečků rozevře a marmeláda vyteče. I tak jsou vynikající. Zkoušela jsem kraje přehnout přes sebe a ani to nepomohlo. Můžete mi prosím poradit? Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.6.2022 10:22
      Dobrý den, Mileno.
      Když peču šátečky, tak spoje těsta potřu rozšlehaným vajíčkem a na vrchol vykrojím malé kolečko z těsta, které také potřu vajíčkem. To vajíčko by mělo fungovat jako "lepidlo", aby se těsto při pečení nerozevíralo a drželo požadovaný tvar. A do náplně (marmeláda nebo povidla) přidávám vždy lžičku vanilkového pudinku (myslím v prášku) a snažím se náplně nedávat tolik, protože při zahřátí má tendenci pracovat (zvětšovat svůj objem). Tak to zkuste vyzkoušet a snad bude výsledek lepší a Vy budete spokojenější. M.
      Odpovědět
  • Zdena 11.4.2022 12:57
    Super recept a ješté lepší těstíčko. Listové těsto jsem dělala i jiným postupem, ale tohle mi vyhovuje víc.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.4.2022 11:32
      Dobrý den, Zdeno,
      jsem ráda, že se Vám těsto povedlo a nezařadila jste se do řady naříkajících kuchařinek, kterým se těsto nepovedlo. Nevím, ale mně, když se něco nepovede, tak je to většinou mojí vinou, protože jsem něco ošidila nebo udělala něco špatně či nedodržela postup.
      Díky za komentář. M.
      Odpovědět
  • Olga 9.3.2022 15:03
    Tak těsto jsem zkusila ale nevím kde se stala chyba nevyběhlo jak mělo při pečení ... Napadlo mě jediné že jsem třeba málo podsypavala moukou při válení
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.3.2022 15:49
      Zdravím, Olgo. Mouka s tím nemá co do činění. Základem jsou hrudky másla v mouce, které si vytvoříte mnutím másla v mouce na úplném začátku. Pak se přidá voda a těsto (hrudky vznikajícího těsta) se jen shrnou a zabalí do mikrotenu nebo potravinářské folie a v ledničce se vychladí. Těsto se nikdy nehněte ani nepřipravuje v robotu či pekárně.
      Pak už se jen rozvaluje a překládá. Rozvalováním a překládáním kousky másla od sebe oddělují jednotlivé vrstvy, které následně listují.
      Nevím, kde se stala chyba. Těžko soudit, když jsem neviděla postup. Ale řekla bych, že hlavním viníkem je máslo, které nevytvořilo v drobence dostatečně hrudky. Zkuste to ještě jednou a přesně podle postupu. Té vody dejte jen polovinu a pak přidávejte podle potřeby. Vzniklá koule těsta je dost nevzhledná, ale tak to má být. M.
      Odpovědět
    • Olga 9.3.2022 15:53
      Dělala jsem poprvé držela se postupu vody jsem nedávala tolik kolik je psáno při pečení těsto nabylo na objemu ale není tak listové a je hodně cítit máslem tak uvidím příště děkuji
      Odpovědět
  • Ivana 6.3.2022 13:28
    Zdravím. Moc často nepeču, nejsem v tom tedy moc zdatná, takže první pokus asi nebude moc extra. Teď mám 2 ???? štrůdly v troubě, tak jsem zvědavá, jaký bude ohlas. Škoda, že jsem si komentáře, týkající se množství vody nepřečetla dřív, měla jsem těsto řidší a dodatečně jsem ještě vpracovala mouku. ????

    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.3.2022 11:11
      Dobrý den, Evano,
      chápu Vás, že když často nepečete, nemůžete mít představu, kdy vodu ubrat a kdy přidat nad rámec receptu. Všechno záleží na mouce ne na Vás, někdy saje více někdy méně. To je ten odhad, který určitě brzo dalším pečením získáte. Porozumět si s těstem je "fuška". A nemyslete si, že se mně všechno vždy podaří. Někdy stojím nad těstem a říkám si "próóóč", většinou poměrně hlasitě.
      Snad se štrůdly podařily a rodině chutnalo. A nevzdávejte to, držím palce. M.
      Odpovědět
    • Ivana 7.3.2022 11:20
      Spíše dělám hrníčkové bábovky, nebo jiné "rychlé buchty".
      Jsme na to 3 a do večera zbyla jen "patka". To větší množství mouky bylo cítit, ale příště už budu chytřejší. :-)
      Jinak, rozhodně dobrý a jednoduchý recept. ;-)
      Odpovědět
  • Jitka 27.2.2022 1:24
    Děkuji za velmi inspirativní recept. Těsto jsem použila na klasické kremrole plněné bílkovým krémem. Vody jsem do těsta potřebovala méně než polovinu, tak doporučuji přidávat opravdu opatrně. Nejsem si jistá, zda jsem těsto překládala správným směrem, nejspíš bych docílila lepšího "listkování" kdybych překládala jiným způsobem. Ale na trubičky bylo těsto výborné. Určitě ho použiji znovu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.2.2022 11:00
      Dobrý den, Jitko.
      Jsem moc ráda, že se Vám listové těsto povedlo. S přidáváním tekutin do mouky je to někdy "o nervy". Zrovna v neděli jsem připravovala houskové knedlíky. Přidala jsem obvyklé množství tekutiny, a nakonec jí bylo málo, protože na výsledku to bylo poznat.
      A to listování se ke své spokojenosti naučíte.
      Děkuji za milý komentář. M.
      Odpovědět
  • senegalec 17.1.2022 11:37
    Všetko dopadlo na výbornú.

    Ďakujem Vám pani Marcela za skvelý návod na prípravu těsta.

    Štrúdla sa vydarila, mizla mi rovno pred očami.
    Zo cca 40 cm štrúdly zostalo cca 10 cm.
    .
    Ešte raz ďakujem, prajem veľa zdravia a úspechov v publikovaní dobrých receptov.

    A koronu čo najďalej od Vás. Najlepšie v nedohľadne.

    IM
    999
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.1.2022 12:30
      Velmi mě těší, že se těsto povedlo a následně i štrúdl. Děkuji za všechna Vaše přání i já Vám přeji co nejvíce zdraví. M.
      Odpovědět
    • Hana 2.4.2022 18:09
      Dobrý den,
      náhodou jsem narazila na Váš dotaz, při čtení receptu na listové těsto.
      Moje maminka - Slovenka - říkala drobence "žmolenka".

      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.4.2022 11:01
      Zdravím, Hano,
      máte pravdu, moje babička drobence také říkala žmolenka. Je to logické, protože vzniká žmolením mouky, másla a cukru špičkami prstů. Díky za komentář. M.
      Odpovědět
  • Marcela . Marcela . 15.1.2022 11:48
    Dobrý den,
    jsem ráda, že jste zdárně, ač s obtížemi, připravil listové těsto. Rodina bude rozhodně spokojená. A ten váleček si kupte, jde to sním o moc snadněji než se skleněnou dózou. Díky z komentář. M.
    Odpovědět
  • senegalec 14.1.2022 21:46
    Dobrý deň,
    Najprv ďakujem za vysvetlenie výrazu "droběnka". Spojil som si to so slovom "drobit".(,pri výrobe těsta podľa vášho návodu).
    -
    Podarilo sa mi po min.4 hodinovom úsilí vyrobiť 705 g lístkového těsta. Vypadá veľmi nádejne, zatiaľ leží v ladničke. Ďakujem za dobrý návod.
    -
    Trvalo mi to trošku dlhšie ako som predpokladal. Na príčine boli moje nedostatočné skúsenosti ale i podcenenie niektorých vaších dobrých rád, ktoré sa v priebehu návodu vyskytujú :
    .
    1) my nemáme doma nudlval. Ani valeček. Nudlval vyhodila moja žena už pred rokmi.
    A váleček,zdedený po moravskej babičke skončil kdesi za kuchynskou linkou. My doma používame veľkú hrubú PVC fóliu formátu A2. Namiesto válečku som použil sklenenú dózu Ø 12 cm . l=40 cm. S týmto vybavením so práce zvládol.
    .
    2) Pri prekladaní těsta som bol v koncoch. Pochopil som,že prvé preloženie sa urobí z formátu A4 , ale ďalší postup mi nebol jasný. Dokázal som to pootočit o 90 ° uhol,ale následné prekládanie mi už musela vysvetliť moja žena (neviem ako sa prekladá látka, textil).
    .
    Takže všetko som zvládol, těsto leží v lednici . Zitra přijde dcéra so zaťom na obed. (kuracie steaky s ryžou a marhulovým kompotom z AT) a pripravím pre nich aj jablkovo orechovú štrúdlu z Vašeho cesta.

    Verím,že sa všetko vydarí.

    P.S. Ak by bol záujem o postup prípravy kuracích steakov na čiernom korení, môžem poskytnúť. Trvá to max 5 min. (nepočítam do toho prípravu ryže v parnom hrnci, kde sa to varí samé a samé sa to po skončení aj vypne.) a zvládne to každý chlap.

    Odpovědět
  • senegalec 8.1.2022 0:11
    Ešte poprosím o preloženie slova "drobenka" do slovenčiny..
    I keď mám moravské "kořeny" v naší rodine sa toto slovo nevyskytovalo.
    Moja rodina pochází z oblasti pod Brnem.
    Môj deda používal hodne hantec, tiež nemčinu,pretože roky žil s mojou babičkou v AT.
    Vopred ďakujem za vysvetlenie.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.1.2022 10:54
      Dobrý den,
      pokusím se vysvětlit, co je drobenka. Myslím, že slovensky je to mrvenička, z másla, mouky a trochy vody špičkami prstů vytvoříme hrudky (viz obrázek - druhé foto z galerie). Těsto se při svém vzniku nehněte, ale jen rozvaluje. Vody dejte nejprve polovinu a pak podle uvážení přidávejte. Těsto se Vám určitě povede, jen dodržte postup a pak budete mile překvapen a Vaše rodina si pochutná.
      Děkuji za krásné a spontánní komentáře. M
      Odpovědět
  • senegalec 7.1.2022 23:45
    Dobrý deň,
    rád doma pečiem pre ženu a dcéru.
    Ale presne z toho dôvodu čo popisujete som na pochybách.
    Moje baby tvrdia,že s tým lístkovým cestom nie je niečo v poriadku (z lidla, Kauflandu),že je niečim "cítiť".
    Prečítal som si zloženie a usúdil som,že to môže byť palmovým olejom-.
    Preto som začal hladať pôvodné recepty.
    Váš sa mi zapáčil a skúsim to doma vyrobiť.
    O výsledku vás budem informovať.
    IM
    999
    P.S.
    Som len laik,nič som doma nedostal od mamy do vienku .Nestál som pri nej pri šporáku, takže nemám žiadne základy pečenia (môj otec ma naučil oháňať sa kladivom a sekerou, život zasa Booleovou algebrou a výpočtovou technikou).
    Odpovědět
  • Martina 29.12.2021 14:03
    Dobrý den, přidávám se k pozitivním komentářům! Před svátky jsem dostala domácí jablíčka, která bylo potřeba urychleně zpracovat. A tak jsem si řekla, že na Vánoce upeču místo cukroví závin a vyrobím si na něho domácí těsto. Kdysi mi naši říkali, že lístkové těsto je hrozně pracné, s čímž po vyzkoušení tohoto receptu nesouhlasím :) Těsto bylo za hodinu hotové a výsledek vynikající: místo 20 minut v lednici jsem těsto vždy dala na 10 minut do mrazáku a poté třikrát rozválela a popřekládala. Po trojím opakování bylo hotovo. Upekla jsem dva poctivé jablečné záviny. Moc děkuji za recept!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.12.2021 15:50
      Dobrý den, Martino.
      Z Vašeho komentáře zaznívá radost, že se Vám těsto a následně štrůdl/závin povedl. Vždy mi moc těší, když se dílo podle mého receptu zdaří. O stupínek větší radost mám, když ještě sednete k počítači a o svoji radost se ještě podělíte se mnou.
      Jste šikovná a za komentář děkuji. M.
      Odpovědět
  • Zuzana S. 5.12.2021 17:57
    Dobrý večer paní Marcelko, musím se také přidat ke všem pochvalným komentářům. Těsto jsem dnes vyzkoušela a je opravdu úúúžasné, už nebudu žádné kupovat, ale vždy si ho připravím podle Vás. Moc se mi také líbí, s jakou trpělivostí tu radíte všem hospodyňkám, kterým se těsto zatím nedaří a naopak, s jakou radostí prožíváte úspěchy těch, kteří ho vyzkoušeli a povedlo se. Ať se Vám daří a těším se na další úžasné recepty. ???? Zuzka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.12.2021 12:21
      Dobrý den, Zuzano.
      Váš komentář mě potěšil, protože jste určitě při přípravě těsta postupovala podle receptu, a proto se Vám těsto povedlo. Už dávno jsem zjistila, že se mnohdy nevyplatí experimentovat a vkládat do receptu více či méně surovin dle vlastního uvážení a měnit toplotu a délku pečení. Zejména u cukrářských výrobků.
      Přeji Vám krásné Vánoce a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Helenka 5.12.2021 13:09
    Potřebuju se zeptat kdiš chci ďelat šneky jak dlouho to mám ďelat a na kolik stupnů.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.12.2021 11:59
      Dobrý den, Helenko.
      Šneky z listového těsta jsem nikdy nepekla, tak nemohu říct přesný údaj ve stupních Celsia. Jen odhaduji, že by to šlo na 180 °C po dobu 30 minut. Ale jako vše, musí se to hlídat i s ohledem na to, že každá trouba peče malinko jinak. Tak ať se šneky podaří. M.
      Odpovědět
  • Mara 25.11.2021 13:16
    Dobrý den, take jsem zkoušela Vaše těsto, a jak jsem se dočetla, nebyla jsem jediná, kdo mel problem s množstvím vody :D Použila jsem jí stěží půlku. Těsto je chuťově výborné, ale vůbec nelistkuje... Tak mě napadá, mohlo by to být použitým máslem? Já použila od Madety, jaké prosím používáte vy?
    Děkuji
    M.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.11.2021 14:29
      Dobrý den, Maro. O množství vody se tady diskutovalo mnohokrát. Jako kuchařka určitě víte, že se mouka někdy chová podivně. Někdy potřebuje vody více a někdy méně. Asi do receptu za množství vody doplním slovo "orientačně". V receptu píšu, že se voda přilévá postupně. Základem listování těsta je, že se zásadně nehněte, jen rozvaluje a překládá. Pokud jste nehnětla a překládala, je vyloučeno, aby Vám těsto nelístkovalo.
      Já také většinou používám máslo od Madety nebo od Dr. Halíře. S oběma mám dobré zkušenosti. Těžko radit, kde se stala chyba, když jsem neviděla postup, suroviny a výsledek. Buďte optimistická, určitě se to příště povede. M
      Odpovědět
    • senegalec 14.1.2022 21:59
      Prepáčte,
      že Vam ako laik radím :
      -
      Používam maslo, s percentuálnym obsahom tuku 84% a s minimom obsahu vody.
      Údajne totiž výrobcovia do masla pridávajú určité percento vody preto,aby docielili potrebnú váhu výrobku.
      Deje sa to použitím emulgátorov,ktoré dokáže tuk v masle s vodou spojiť.
      Odpovědět
    • senegalec 14.1.2022 22:03
      Doporučujem použiť maslo Irisch Butter s minimom vody (írske) alebo Teebutter (rakúske).
      Odpovědět
  • Bára 4.10.2021 13:24
    Dobrý den, dnes také zkouším Vaše listové těsto, doufám, že se povede:). Jen mě trápí otázka pečení? Chci udělat jablečný štrůdl, ale nevím, jak dlouho bych ho měla péct a na kolik? Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.10.2021 9:46
      Zdravím, Báro,
      asi přicházím "s křížkem po funuse" a Vy už máte upečeno. Ale určitě jste to zvládla na výbornou. Když povrch zezlátne, je upečeno. Já bych ho pekla na 180 °C po dobu 30-35 minut. Děkuji za vyzkoušení. M.
      Odpovědět
    • Bára 12.10.2021 20:24
      Děkuji, za odpověď. Těsto se povedlo, bylo skvělé, pekla jsem na 200 asi 30 minut. Moc děkuji za úžasný recept :)
      Odpovědět
    • senegalec 14.1.2022 22:22
      Môžem vám poslužiť radou ?
      Doteraz som používal hotové cesto z Kauflandu:
      štrúdl dlhý cca 37 cm (velký plech) Ø 12 cm.
      Pri teplote cca 175 °C cca 20-25 min.
      .
      Ale ako píše pani autorka ,každá trouba peče inak. Je to dané tým,že teplotu v troubě reguluje jednoduchý a nepresný termostat. Takže regulácie teploty je len približná. A tím aj časy pečení.
      -
      Ak nedôverujete svojej trúbe , doporučujem otestovať teplotu overeným teplomerom aspoň s rozsahom do 300 ° C. To som u nás doma ako prvé urobil.
      .
      P.S Po uplynutí cca 18 min. chodím kontrolovať cesto cez okno dvierok trúby (robí to aj náš pes, má čumák pritlačený na dvojité sklo) čaká aspoň na omrvinku.
      Odpovědět
  • Veronika 1.9.2021 19:03
    Dnes jsem zkusila vaše listové těsto a je luxusní jen se po něm zaprášilo moc děkuji ????. Přeji hezký den Veronika
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.9.2021 16:01
      Dobrý den, Veroniko,
      těší mě, že jste byla s výsledkem těsta spokojená. I já Vám přeji krásný den. M.
      Odpovědět
  • Pavlína 24.8.2021 16:21
    Moc děkuji za výborný recept. Těsto je jedinečné a hlavně se povede vždy. Jako správný lenoch jsem na úvod krátce těsto zamíchala v robotu, na kvalitu to nemá vliv, jen to vše zjednoduší. Moc vás pozdravuji a děkuji. Pavlína
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.8.2021 12:57
      Dobrý den, Palíno,
      děkuji za komentář a chválím Vás za vynalézavost. Tip s robotem je bezva nápad, jak si trochu ulehčit práci. Těší mě, že i Vy jste s výsledkem receptu spokojená. Také posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
    • senegalec 14.1.2022 22:31
      Dobrá správa,
      mohli by ste dodat podrobnosti?
      Ako ste to zamíchala, všetky prísady ? ako dlho ?Aký nástroj ?

      Náš robor (Bosch) má tých metiel a hakov pomerne dosť, takže každá informácia sa cení.Netreba vymýšlať už vymyslené.

      Vopred ďakujem.
      Odpovědět
  • Lee 19.8.2021 18:11
    Musím říci, že toto těsto je perfektní ???????? wau. Nádherně voní ☺️. Dělala jsem z něho šátečky a pecka ☺️. Kdyby šlo jsem přidat foto, tak bych ho přidala. Jen nevím, zda těsto mohu uchovat v lednici i v kouli několik dní ????????‍♀️.

    Dámy, ta chuť a vůně ????. Tento recept tisknu a dávám babičkám, mamce, tetám ????????.

    PS: dělala jsem ze špaldové hladké mouky a pecka ????.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.8.2021 10:43
      Dobrý den, Lee.
      Sdílím Vaše nadšení. S těstem se dobře pracuje a příprava je jednoduchá. Na postup jsem přišla zcela náhodou. Na každé Vánoce peču ořechové trojhránky (mám je zde na webu) a říkala jsem si, jak to upečené těsto úžasně lístkuje. Zkusila jsem připravit jen těsto a ono se to povedlo. Spoustu renomovaných stránek a webů mi ho sem chodí opisovat. No, opisují i politici, studenti, žáci, tak proč ne redaktoři a novináři.
      Ale zpět k Vaší otázce. Zabalené těsto do potravinářské folie vydrží v ledničce 3-4 dny a v mrazáku i měsíc (ale pozor na expiraci másla).
      Děkuji za krásný komentář, udělal mi radost. M.
      Odpovědět
  • Eva 7.7.2021 7:42
    Vážená Marcelo.Váš recept na listové těsto je luxusní,unikátní.Je spoustu receptů s listovým těstem-závinů sladkých,slaných..Běžně se používá kupované těsto ,mrzí mne když dám kvalitní suroviny,náplně a to těsto ošklivé chuti kazí finální produkt..Asi stejně ,jako když uděláme pracnou luxusní svíčkovou,či rajskou,,,, a zkazíme to tím že přiložíme kupovaný knedlík(děs z mouky a vody co se rozpadá rozpouští v omáčce)..Takže Vaše lístkové těsto jsem udělala a použila na žloutkové řezy-kremeše-Kremschnite..Vy jistě znáte-vyválet dvě placky ,jednu jemně nakrojit -nedokrojit!!-jinak se scvrknou-obdélníčky..Krém -já ne pudinkový ale žloutky a další A nedávám druhou vstvu šlehačku jak většina, ale bílkový sníh šlehaný nad párou.Teda paní Marcelo-toto je nebeský moučník-ALE VAŠE SKVOSTNÉ LISTOVÉ TĚSTO z toho udělalo manu nebeskou..Lístky neskutečně křehké a voní tak máslem-to se nedá popsat-ale Vy znáte....Díky a čest všem nám ženám ,co nejsme líné a děláme vše poctivě ,s radostí. Vaše Eva P.S.Těším se na kremrole ....
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.7.2021 14:18
      Milá paní Evo,
      Váš krásný komentář mě naplnil štěstím a jsem velmi ráda, že jsem potkala další ženu, která vaří a peče s nadšením a láskou. Občas si říkám, kolik času prostojím v kuchyní, že by se ten čas dal využít jinak. Když pak sním báječně chutnající jídlo, které jsem připravila a zažívání je spokojené, jsem ráda, že jsem vaření ten čas věnovala.
      Děkuji Vám úžasný komentář a přeji pěkné léto. M.
      Odpovědět
  • Dasa 1.6.2021 9:16
    Listový závin
    Odpovědět
  • Marta Komarova 30.5.2021 9:28
    Dakujem za podrobny popis, skusim. Urcite to Bude famozne
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.5.2021 12:47
      Dobrý den, paní Marto. Těsto rozhodně vyzkoušejte, nebudete zklamaná. I Vám děkuji za komentář. M.
      Odpovědět
  • Milinka 25.5.2021 15:19
    Dobry den,
    chtela bych Vam podekovat za nejlepsi recept na listove testo. Jsem bezlepkar a udelat takove testo je opravdu kumst.Upravila jsem si trosku pomer vody a vymenila mouku za BLP a udelala testo.Zpocatku jsem tomu vubec neverila(hlavne te mouce teda) , ale vysledek byl fakt super. Testo je jemne,listkuje a po letech si zase muzu dat muj oblibeny strudlik. Dekuji mockrat.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.5.2021 10:14
      I Vám dobrý den, Milinko. Váš komentář mě velmi potěšil. Jsem ráda, že jste se do těsta pustila. Váš postup bude určitě i návod pro další zájemce-celiatiky. S jakýmkoli omezením ve stravování není lehké žít. Něco o tom vím a přeji Vám, abyste si na Vašem štrůdlíku co nejvíce pochutnala. M.
      Odpovědět
    • Martina 29.5.2021 17:34
      Dobrý den paní Mílinko,Vaše info jsou pro mne velice cenné,protože,vnoučatům nebudu muset péct jen bábovku a navíc já ruším z jídelníčku taky mouku,protože doufám,že mi bezlep. pečivo pomůže na lupenku. Moc děkuji.
      Odpovědět
  • Lenka 21.3.2021 8:12
    Tak tenhle recept by si opravdu zaslouzil video...
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.3.2021 18:30
      Dobrý den, Lenko. Asi máte pravdu. Budu o tom přemýšlet. M.
      Odpovědět
  • Mirka 10.3.2021 21:20
    Dobrý den, paní Marcelo
    Nemohu si vynachválit Vámi doporučené těsto. Mnohokrát děkuji. Jsem ráda, že se zase vracíme k vaření z čerstvých surovin.
    S pozdravem,
    Mirka


    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.3.2021 15:20
      Dobrý den, Mirko. Jsem ráda, že Vás moje rychlé listové těsto oslovilo. Upečené má mnohem lepší chuť, ale hlavně víte, z čeho jste si ho připravila. Jídlo připravené doma a od základu chutná nesrovnatelně lépe, než kupované. Děkuji za zprávu. M.
      Odpovědět
  • Renata 26.2.2021 20:09
    Vynikají!!!lepší listové těsto jsem nejedla:-)
    Děkuji za recept
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.3.2021 10:36
      Renato, díky za zprávu. Těší mě, že se Vám těsto povedlo, je opravdu výborné. M
      Odpovědět
  • Marcela . Marcela . 11.2.2021 15:12
    Dobrý den, Jano. Recept směle vyzkoušejte, určitě se Vám povede. Jen doporučuji nejprve přidat polovinu uvedené vody a pak zbytek přidávat po lžících.
    Mám vyzkoušeno, že těsto vydrží v ledničce 3-5 dnů (zabalené v potravinářské folii nebo mikrotenu. V mrazáku určitě měsíc, ale je nutno ohlídat expiraci másla, které přidáváte do těsta. M.
    Odpovědět
  • Jana Kubáčová 11.2.2021 14:33
    Dobrý den, moc děkuji za recept, ráda jej vyzkouším :) Jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho je možné potom uchovávat těsto v lednici, než z něj budu péct, případně zkoušela jste jej uchovávat i v mražáku? A pokud ano, jak dlouho je možné jej nechat tam?

    Moc děkuji, Janča
    Odpovědět
  • Milana 26.12.2020 15:21
    Děkuji Vám,paní Marcela, za skvělý recept,po štrůdlu se jen zaprášilo!Osvědčilo se mi,vyvalovat těsto na pečícím papíře,šlo to pak snadno překládat.Jiné listové už dělá nebudu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.12.2020 11:02
      to Milana: Milano, děkuji Vám za zprávu, že se těsto podařilo. Dodržela jste postup a našla si i způsob, jak s těstem pracovat, aby to bylo pro Vás snadnější.
      Chuť těsta je úplně jiná, než to kupované. Za trochu práce to stojí. M.
      Odpovědět
  • Petra 15.12.2020 19:04
    Dobrý den. Dělala jsem těsto podle návodu ale vody jsem tam musela dat mnohem méně protože začalo lepit. Dávate opravdu celých 125ml?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.12.2020 10:38
      to Petra: Dobrý den Petro, doporučuji si přečíst komentáře k tomuto receptu a také moje reakce na ně. Nechci se stále opakovat.
      Je zajímavé, že polovina responedentů je s receptem spokojená a polovina má problém s množstvím vody. Já bych spíš řekla, že chyba je v nedodržení postupu, ale to je můj názor. M.
      Odpovědět
  • Jiří Krupka 27.11.2020 17:01
    Těsto vynikající, dělal jsem ho poprvé a už vůbec nebudu kupovat hotové.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.12.2020 10:25
      to Jiří Krupka: Dobrý den, pane Jiří. Jsem velmi ráda, že jste vyzkoušel můj recept na listové těsto.
      Když jsem kdysi pekla štrůdl z kupovaného listového těsta, tak se při pečení krásně nafoukl a než stačil vychladnout, splaskl a chutnal po vosku. To se opravdu s tímhle těstem nestane.
      Děkuji za milý komentář a přeji Vám samé příjemné pečení s rychlým listovým těstem. M.
      Odpovědět
  • Ludmila 29.4.2019 10:20
    Tento recept jsem objevila asi před půl rokem, trubičky jsou vynikající, chválím, chválím, a předávám dál
    s odkazem na vaši stránku. Můj názor.... na "metál".
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.4.2019 10:10
      to Ludmila: Paní Ludmilo, Váš komentář mi udělal radost. Těší mě, že Vás recept oslovil. Na mých stránkách budete vždy vítána.
      Odpovědět
  • Jitka 23.3.2019 20:28
    Dobrý den, moc děkuji za recept, těsto je výborné. Těsto jsem si zadělala v robotu, vytvarovala kouli a dala na 20 min do lednice. Pak jsem vyvalovala a překládala, ale bez mezichlazení v lednici. S těstem se krásně pracovalo, tak nebylo chlazení potřeba.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.3.2019 9:36
      to Jitka: Dobrý den, Jitko. Jsem ráda, že jste si pro přípravu tohoto skvělého těsta našla svůj způsob přípravy. Ať Vám i Vašim přátelům co nejvíce chutnají dobroty, které z listového těsta připravíte.
      Odpovědět
  • helena 23.3.2019 15:14
    To je starší recept,já už znám listová těsta úplně bez másla,jen s tím palmovým.Tohle těsto je rychlé,dělám ho když potřebuju náhle upéct,jinak dělám ze staré kuchařky,je pracnější,ale také moc dobré.
    Odpovědět
  • Veronika 1.3.2019 18:04
    Nejprve musím říct že děkuju za super rychlý recept na listové těsto,a zároveň chci dodat že jsem těsto připravila z Hery a musím říct že mi dost chutnalo.Tedy ty šneky připravené z toho těsta.Jsem zvědavá jaké budou za několik hodin.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.3.2019 19:20
      to Veronika: Díky Veroniko, že jste sem svůj komentář vrátila.
      Odpovědět
  • Veronika 29.1.2019 8:52
    Nedávno jsem zde vkládala komentář, který jak koukám už zde není. Autorka si nejspíš ponechá jen pozitivní komentáře, přitom můj nebyl vůbec negativní....
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.1.2019 10:40
      to Veronika: Milá Veroniko, není pravda, že bych si na svých stránkách ponechávala jen pozitivní komentáře. Já mažu jen komentáře, které nejsou k věci nebo takové, ve kterých si jejich autor zde dělá reklamu.
      Určitě si svůj příspěvek pamatujete, tak ho, prosím zde zopakujte. Děkuji.
      Odpovědět
  • Jarmila 31.12.2018 15:49
    Výborný recept povedl se hnedo napoprvé dekuju
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.12.2018 16:22
      to Jarmila: Děkuji Vám, Jarmilo, za asi poslední komentář v roce 2018. Milý komentář a já děkuji Vám.
      Odpovědět
  • Dada 20.12.2018 16:39
    Dobrý večer, chci se zeptat jestli musí být přímo máslo nebo postačí Hera , děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.12.2018 19:17
      to Dada: Dobrý den, přiznám se, že s Herou zkušenosti nemám. Jedná se tuk rostlinný, na listové těsto bych ji rozhodně nepoužila.
      Odpovědět
  • Marcela 19.12.2018 23:32
    Dobrý den,
    vyzkoušela jsem Vaše listové těsto a z kupovaného už péct nebudu. Není nad to domácí,moje rodina a přátelé jsou,, závislí" na domácích kremrolkách včetně bílkového sněhu z domácích vajec a nevýhoda tohoto těsta je, že se závislost dost prohloubila a kremlore bych mohla,,motat" několikrát za týden. Děkuji za skvělý recept. Přeji Krásné Vánoce a mnoho inspirace v dalších letech. Marcela
    Odpovědět
  • jarka 17.12.2018 15:10
    rychlé,snadné, dobré.Není co dodat.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.12.2018 10:10
      to jarka: Úžasný komentář. Krátký a výstižný. Těší mě, že jste byla s výsledke spokojená. Já už dávno listové těsto nekupuji. Díky.
      Odpovědět
  • Martina Raková 5.12.2018 20:26
    Super těsto, jiné už dělat nebudu. Sice se mi pořádně povedlo na druhý pokus kdy krásně listovalo než při prvním. Kupovat už nebudu nedá se srovnat. Děkuji paní Marcelko za recept. 🙂😉
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.12.2018 10:33
      to Martina Raková: Děkuji Vám Martino, že jste se se mnou podělila o svoji zkušenost s přípravou listového těsta. Udělala jste mi velkou radost. Máte naprostou pravdu, s kupovaným se nedá absolutně srovnat. Přeji Vám krásné vánoce. Marcela
      Odpovědět
  • věra 30.10.2018 15:07
    Super těsto, jiné už nedělám:) děkuji za výborný recept.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.10.2018 18:30
      to věra: Paní Věro, velmi mne těší, že jste se přidala do menšinového zásupu kuchtiček a kuchtíků, kteří nekupují listové těsto. To domácí je prostě skvělé. Váš komentář mne potěšil. Výsledek mnohonásobně předčí kupované listové těsto.
      Odpovědět
  • Pavlína 7.5.2017 17:47
    Dnes jsem dělala. Moc děkuji za tento recept, výsledek byl naprosto famózní a ta chuť. Určitě už listové těsto kupovat nebudu. Navíc nenáročné. Pavlína
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.5.2017 19:54
      to Pavlína: Pavlíno, děkuji za zprávu, že se těsto povedlo. Chválím Vás, protože přesně víte, co jste do těsta přidala. Nikdo přece netouží jíst zahušťovadla, barviva, emulgátory .... Marcela
      Odpovědět
  • Eva Steklá 15.4.2017 13:47
    Tak dnes jsem udělala toto těsto , množství vody přesně podle návodu, překládala jsem jen 3x a výsledek je přímo famozní. Děkuji autorce a vřele doporučuji vyzkoušet. Dělala jsem z půlky ořechové šneky a z druhé šátečky s marmeládou.Těsto je krásně vysoké a křehké, příště zkusím žloutkové řezy. Přeji krásné jaro :-), Eva
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.4.2017 13:22
      to Eva Steklá: Evo, děkuji Vám za důvěru, kterou jste vložila do přípravy listového těsta podle tohoto receptu. Já už jiné nedělám. Je to naprosto čisté těsto, jen máslo, mouka a voda a také trochu soli. Výsledek je vždy výboný.
      Děkuji Vám za zprávu, velmi mne to potěšilo a věřím, že na mých stránkách najdete další recepty, které s úspěchem vyzkoušíte. Marcela
      Odpovědět
  • Marie 21.8.2016 14:02
    Není té vody trochu moc? Mně mouka vzala stěží 1 dl. A připomíná mi to recept na těsto, který dostala maminka před víc než šedesáti lety: 35 dkg mouky, 1 smetol, sklenička od hořčice vody. Ani se to nedávalo do ledničky, hned se vyvalovalo a plnilo. Samozřejmě, listové to nebylo, ale křupalo.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2016 10:17
      Marie, nejprve Vám děkuji za komentář.
      Té vody jsem opravdu použila 125 ml. Přece bych neuváděla zájemce v omyl. Ze zkušenosti vím, že každá mouka ve spojení s vodou se chová trochu odlišně. Některá saje více a nebo naopak. Těch zmíněných 25 ml (100 ml jste použila) jsou vlastně 2 lžíce vody. Já když zadělávám těsto, přidávám odměřenou tekutinu po částech. Faktem je, že někdy trochu vody zbude a někdy ještě trochu vody přidávám.

      I moje maminka ve svém kuchařském sešitu používala jako odměrku skleničku od hořčice. Ani nevím, ale myslím si, že to bylo 200 ml. Ale ruku do ohně bych za to nedala. Název Smetol znám, asi to byl rostlinný tuk, ale to také nevím přesně.

      Marie, moc děkuji za komentář. Marcela
      Odpovědět
    • Tomáš H 24.10.2018 8:52
      Dobrý den, rád bych vyzkoušel vás recept. Nezkoušela jste těsto zamíchat v robotu? Máme nový a rád bych ho vyzkoušel. Vy ale píšete jen zamíchat rukou. Díky za odpověď. Napíšu jak to dopadlo.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.10.2018 9:49
      to Tomáš H: Dobrý den Tomáši. Listové těsto jsem v robotu nezkoušela, ale zkuste, myslím si, že tím nemůžete nic zkazit.
      Základem přípravy tohoto těsta je opakované rozvalování a překládání. Udělejte v míse robotu nejprve drobenku, tak jak je napsáno v popisu a pak opatrně, po lžících, přidávejte vodu až vznikene nepropracované a hrudkovité těsto a to pak zabalte a následně rozvalujte a překládejte. Držím palce a napište, jak se Vám to podařilo. Marcela
      Odpovědět