A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

OMÁČKA MORNAY

9. leden 2015

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.

Historie původu omáčky Mornay je úzce spojená s historií bešamelové omáčky. Ve Francii přisuzují její vznik vévodovi Filipovi De Mornay (1549-1623). Omáčka s tímto jménem se poprvé objevila ještě před omáčkou bešamelovou.

Zdroj: http://dadala.hyperlinx.cz/om/omr0003.html

Omáčku připravíme z 500 g bešamelu, 125 g kvalitního sýra (Ementál, Čedar ale nejlépe Gruyère), 5 žloutků, 100 ml smetany (minimálně 30%), soli a špetky bílého pepře.

Nejprve si na jemném struhadle nastrouháme sýr.

Do misky dáme žloutky a metličkou je dostatečně rozmícháme se smetanou.

V rendlíku na středním ohni přivedeme k varu bešamel, okamžitě poté stáhneme oheň na minimální teplotu.

Za stálého míchání přilléváme rozmíchané žloutky se smetanou a opět přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 1 minutu.

Sundáme rendlík z ohně a vsypeme nastrouhaný sýr. Stále důkladně mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčka po vsypání sýra již nesmí vařit.

Výsledná omáčka musí být hladká.

Dochucujeme čerstvým mletým bílým pepřem a solí.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.

OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.


Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.

Znojemská omáčka z bedly

Znojemská omáčka z bedly

Omáčka z bedly připravená na způsob „znojemské“ je fantastický chuťový zážitek. Je bez masa, s minimem tuku a velmi rychle připravená. Má to jen jeden háček, najít minimálně šest středně velkých bedel. V omáčce se nedá nahradit žádnou jinou houbou, protože bedla má naprosto nezaměnitelnou a unikátní…