A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

OMÁČKA ŠPANĚLSKÁ

14. leden 2015

Jak sám název napovídá, jde o omáčku těžší, hutnou. Dnes však trochu opomíjenou. Je velice vhodná ke zvěřině a staršímu hovězímu masu. Na přípravu omáčky je vhodné použít pomalý hrnec.

Na přípravu omáčky potřebujeme 0,5 kg hovězích kostí, kořenovou zeleninu, cibuli, mletý černý pepř, rajský protlak a červené dezertní víno.

Hovězí kosti rozsekejte na kousky, kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky.

Rozehřejte si pánev a na oleji osmahněte kosti společně se zeleninou. Následně přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, dále restujte. Orestovanou směs zasypte hladkou moukou.

Když zelenina ztmavne, všechny orestované suroviny přendejte z pánve do pomalého hrnce.

V pomalém hrnci vše přelijte nesoleným telecím vývarem, přidejte rajský protlak a červené dezertní víno (např. portské). Pomalý hrnec nastavíme na program HIGH a vaříme 5 až 8 hodin.

Během vaření v pomalém hrnci občas suroviny promíchejte. Případnou pěnu vytvořenou na povrchu je dobré průběžně odebírat.

Po skončení vaření hovězí kosti vyjmeme a omáčku propasírujeme.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 9x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.

OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.


OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.