A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Šalvěj lékařská – kořenící doplněk pokrmů

19. srpen 2015

Šalvěj je statná bylina, která má všestrannější využití než si myslíme. Její použití je nám známé v kuchyni. Víme, že se dodává jako surovina pro lékárenský průmysl. Důležitá je pro oblast včelařství.

Šalvěj lékařská – kořenící doplněk pokrmůŠalvěj lékařská – kořenící doplněk pokrmů

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis L. – (slovensky Šalvia lekárska) – je polokeř z čeledi hluchavkovitých, během růstu hojně rozvětvuje a podle přírodních podmínek dorůstá výšky až 1 metr.

Domovem je Jižní Evropa, kde se také převážně pěstuje na průmyslové využití.

Listy rostliny jsou podlouhle vejcovité, zelené až stříbrné barvy, plstnaté.

Šalvěj kvete v červnu až srpnu v koncových řídkých soukvětích fialové nebo bílé barvy.

Lze ji pěstovat snadno v zahrádkách, kde působí nejen užitkem pro kuchyňské využití, ale plní funkci okrasné rostliny.

Rostliny pěstované u nás jsou o něco méně aromatické než ty jihoevropské.

Šalvěj má ráda sušší, pokud možno vápenaté půdy a slunce. Množit ji lze semeny nebo vegetativně – dělením starších trsů.

Jedna rostlina pěstovaná v domácnosti vystačí v kuchyni až pro čtyřčlennou rodinu.

Ideální doba pro sběr listů pro jakékoli využití je nejdříve před květem nebo v květu.

Pokud si šalvěj budete pro kuchyňské využití sušit, učiňte tak v tenkých vrstvách na vzdušných a stinných místech, nebo v suškách při teplotě 30 až 35 °C.

Poměr sušení je 4,5:1 a dojde tedy ke ztrátě cca 75 až 80 % hmotnosti čerstvých listů.

Šalvěj je významnou rostlinou medonosnou. Všechny druhy šalvěje poskytují medu. Z jednoho hektaru kvetoucího šalvěje lučního lze získat až 200 kg medu).

Mezi největší producenty šalvěje se řadí státy bývalé Jugoslávie (hlavně z oblasti Dalmácie), Řecko, Německo, Rakousko a Švýcarsko.

Pro svoji specifickou vůni a chuť se uplatňuje v kořenících směsích do omáček, k rybám, zvěřině.

Ideální dávkování je na jednu porci masa jeden lístek šalvěje.

Jako rostlina léčivé se využívala šalvěj již od starověku.

Šalvěj obsahuje silice (až 2,5 %), třísloviny (až 7 %), flavonoidy (až 3 %). Rostlina je známá zejména jako antiflogistikum – tedy účinkem protizánětlivým, zejména v dutině ústní a v hltanu.

Především je však šalvěj – tedy jeho listy- kořenící rostlinou vhodnou na přípravu skopového masa, jehněčího masa, ryb, masa telecího, do sekaných a mletých mas i jako součást masových a zeleninových vývarů.

Švýcarskou specialitou jsou pak šalvějové listy namáčené do těstíčka a osmažené na másle – tzv. myšky – stopky šalvějových lístků po usmažení vypadají jako ocásky.

Samostatnou a velmi zajímavou odrůdou šalvěje je Šalvěj ananasová, která je původem z Guatemaly a z Mexika.

Ve volné půdě v Guatemale a Mexiku tento vytrvalý keř dorůstá výšky až 150 cm. Snáší i chladno, a to do teploty okolo -5 °C.

Její listy lze využít do míchaných nápojů, želé či k přípravě čajů. Pro svoje antidepresivní účinky je velice vyhledávanou bylinou.

Nebojte se šalvěj používat, ale s rozumem, do masa, do pesta, do vývarů i jako součást chutných čajů s medem a citronem.

Šalvěj lékařská
Šalvěj lékařská
Šalvěj lékařská v květu
Šalvěj lékařská v květu
Šalvěj lékařská – detail květu
Šalvěj lékařská – detail květu

Šalvěj lékařská – listy
Šalvěj lékařská – listy
Šalvěj ananasová
Šalvěj ananasová
Šalvěj ananasová v detailu
Šalvěj ananasová v detailu

Pesto na ryby se šalvějí, chilli a rozmarýnem
Pesto na ryby se šalvějí, chilli a rozmarýnem
Ryby před grilováním potřené pestem
Ryby před grilováním potřené pestem

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 23x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso

Na použití dobromysli se v naší kuchyni již zapomnělo. Přesto si ji v plané formě můžete v létě bez problémů natrhat. Sbírá se pouze nať. Dobromysl obecná známá spíše jako oregano má široké uplatnění. Je velmi chutným doplňkem polévek i na maso.

Tábornická cuketa

Tábornická cuketa

Tábornickou cuketu připravuji v době, kdy se na zahrádce urodí větší množství cuket. Z těch menších, křupavých cuketek, je pokrm samozřejmě nejlepší. Příprava není složitá a k dovolené na chatě je jako dělaná.


Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…