A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Vinegret - dresink

13. červenec 2015

Dresink je studená zálivka, kterou používáme k ochucení salátů zeleninových, salátů kombinovaných z masa a zeleniny i salátů ovocných.

Vinegret - dresinkVinegret - dresink

Základní dresink je francouzský vinegret. Míchá se v poměru 4 : 1 (4 díly oleje a 1 díl octa).

Suroviny na vinegret

  • 8 polévkových lžic oleje
  • 2 polévkové lžíce octa
  • ½ čajové lžičky soli
  • Trochu mletého černého pepře

Olej nemusí být vždy olivový. Ocet lze nahradit šťávou z citronu či limetky nebo můžeme dát polovinu octa a polovinu citronové (limetkové) šťávy.

Základní vinegret 1Základní vinegret
Zdroj:  Marcela Hackerová

Základní vinegret lze obohatit o mnoho chutí, ale vždy je třeba si rozmyslet, k čemu budeme dresink-vinegret podávat a teprve pak můžeme přidávat další suroviny.

Budeme-li přidávat česnek, dáme si práci s jeho rozetřením.

Česnek z mačkadla nemá tu správnou chuť.

V chuti dresinku jsou vynikající ančovičky (slané sardelky), nakrájené na malé kousky nebo rozetřené na pastu.

Budeme-li přidávat uvařený žloutek, propasírujeme ho přes jemné sítko.

Do dresinku lze přidat také hořčici, modrý plísňový sýr, slaninu, olivy, plocholistou petrželku, chilli papričku, poupata kaparů, sterilované okurky, cukr i cibuli.

Všechny tyto přísady se krájí na brunoise (technika krájení surovin na velmi jemné kostičky o hraně 2-3 mm).

Italský dresing 2Italský dresing
Zdroj:  Marcela Hackerová

Já osobně mám nejraději

vinegret (dresink) italský

K základnímu dresinku přidávám

  • 1 polévkovou lžíci plocholisté petržele
  • 1 cm chilli papričky bez semínek
  • 5 ks černých oliv
  • ½ čajové lžičky sušeného česneku (lze nahradit čerstvým)

Papričku a vypeckované olivy nakrájím na brunoise (kostička o hraně 2 mm).

Petržel operu a otrhám křehké lístky a nakrájím na jemno.

Vše přidám k základnímu vinegretu. Jako poslední přidávám česnek.

Vše promíchám a ochutnám, zda jsou chutě v rovnováze.

Italský vinegret se báječně hodí ke grilovaným masům, na ryby, dary moře, k vařenému kuřecímu masu, na zeleninové saláty, nebo na opečené pečivo.

Skvěle s ním chutnají grilované cukety a další grilovaná zelena.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 25x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Dresink - vinegret

Dresink - vinegret

Dresink je studená zálivka, kterou používáme k ochucení salátů zeleninových, salátů kombinovaných z masa a zeleniny i salátů ovocných.

Letní bramborový salát

Letní bramborový salát

Brambory mám ve všech úpravách velmi ráda. Byla to také potravina, kterou jsem jedla od dětství s velkou chutí. Letní bramborový salát je rychlý a velmi chutný. Když vám doma zbude upečené nebo uvařené maso, než se uvaří brambory, je salát připravený.


Zelný salát Coleslaw

Zelný salát Coleslaw

Když vtrhne do mé kuchyně podzim, připravuji zelný salát Coleslaw. Příprava je snadná a rychlá. Suroviny jsou finančně dostupné. Salát Coleslaw podávám jako hlavní a lehké jídlo. Skvěle doplňuje i chuť pečeného nebo grilovaného masa. Pečené kuřátko se salátem Coleslaw je lahůdka.

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.