Dieta č. 4 - s omezením tuku

Dieta č. 4 - s omezením tuku
17.11.2015  |  Stáhnout jako PDF

Tato dieta se podává při zánětu žlučníku a slinivky břišní, po odeznění větších potíží nebo při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období občasných bolestí a na přechodnou dobu po operaci žlučníku.

INDIKACE

Tato dieta se podává při zánětu žlučníku a slinivky břišní, po odeznění větších potíží nebo při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období občasných bolestí a na přechodnou dobu po operaci žlučníku.

Na přechodnou dobu se podává i nemocným po infekční žloutence a u nemocných, u kterých se objevují občasné průjmy při chronickém zánětu slinivky břišní.

Dále se podává při střevních dyspepsiích a střevním kataru v době uklidňování, když už nemocný nemá velké průjmy.

Věnujte pozornost tomuto článku až do konce. Součástí článku jsou i odkazy na některé vyzkoušené recepty zejména při žlučníkové dietě (zeleně podtržený text - prolink).

Dietní recepty najdete v kuchařské knize v katergorii receptů DIETA Č. 4.

Při dodržování diety č. 4 jsem si připravovala následující recepty:

SLOŽENÍ DIETNÍ STRAVY (doporučené)

  • Energetická denní hodnota = 9500 KJ
  • Bílkoviny = 80 g
  • Tuky = 55 g
  • Sacharidy = 360 g
  • Vitamín C = 90 mg

CHARAKTERISTIKA DIETY

Dieta je plnohodnotná, vhodná k dlouhodobému podávání. Obsah bílkovin i sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.

Dieta má být složena z potravin, které při sníženém obsahu tuků mají i snížený obsah cholesterolu.

Omezují se všechny potraviny s vyšším obsahem cholesterolu – zejména vaječný žloutek, částečně máslo.

Jsou-li celá vejce nutná pro přípravu pokrmů, nemá jich být v této dietě více, než jeden kus denně. Vaječný bílek není třeba omezovat.

Zakázány jsou vnitřnosti.

Někteří pacienti s onemocněním žlučníku, slinivky břišní a zvláště ti, kteří trpí průjmy, nesnáší mléko.

Mimořádnou opatrnost vyžadují kombinace tuku s cukrem. 
Úprava diety je zcela šetřící – mechanicky, chemicky a termicky.

Při přípravě stravy dbáme na vhodnou kombinaci pokrmů. Všechny pokrmy by měly být lehce stravitelné.

Je třeba dodržovat pravidelnost v rozdělení jídel. Raději konzumujte malé dávky a častěji. Nejezte příliš horká či studená jídla.

TECHNOLOGICKÉ POSTUPY

Z technologických postupů se užívá vaření, dušení nebo pečení v páře. Smažení je přísně zakázáno. Lze využít konvektomatu.

Jako u všech šetřících diet, maso opékáme nasucho, podléváme netučným vývarem z kostí, zeleniny nebo vodou.

Pokrmy se zahušťují nasucho opraženou moukou.

Pro získání barvy šťávy obalíme maso v hladké mouce a na rozpálené pánvičce nebo v kastrolu (ne smaltovaném!) maso opékáme na sucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a dále tepelně upravujeme.

Zvláštní pozornost má být věnována výběru vhodných tuků. Používáme malé množství nejlépe rostlinných tuků (např.: Rama, Alfa, Perla, Flora light).

Povolené množství tuku vkládáme až do hotového pokrmu.

NESMÍME SMAŽIT, FRITOVAT A OPÉKAT NA TUKU!!!

VÝBĚR POTRAVIN

MASO

Především netučné telecí, hovězí, libové vepřové z kýty. Tipem na přípravu jednoho z těchto druhů masa, který je v dané situaci chuťově dobrý je recept na  "Maso se zeleninou, které splňuje přísné parametry diety č. 4".

Dále kuře bez kůže, bílé maso z krůty rovněž bez kůže, králík, rybí filé, kapr, pstruh.

Jeden z tipů na úpravu pstruha při žlučníkové dietě najdete v mém receptu - v sekci "RYBY" - v závěru receptu "Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku".

Z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně.

Jako TIP mohu doporučit dietní variantu Šunkové pomazánky s čerstvým sýrem Cottage light.

V malém množství pak je vhodný drůbeží salám, drůbeží párky, jemné nekořeněné dietní párky a salám.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Sladké mléko jako samostatný nápoj nepodáváme. Vhodnější je zařazení netučných, kyselomléčných produktů – mléko kyselé, acidofilní, kefír, jogurt, jogurtové nápoje. Ideální je do 3 % tuku.

Z mléčných výrobků je možno podat nízkotučný tvaroh, polotučný, přírodní či ochucený povoleným ovocem, zeleninou, sýr "Cottage light", všechny druhy tavených sýrů s obsahem do 30 % tuku v sušině, mimo pikantních.

VEJCE

Jako samostatný pokrm nepodáváme. Vejce používáme v lehce stravitelné formě jako součást pokrmu.

TUKY

Kvalitní jednodruhový olej, rostlinná másla (Rama, Perla, Alfa, Flora) a čerstvé máslo.

OBILOVINY

Bílá pšeničná mouka, krupice, krupky, ovesné vločky, rýže, rýžová mouka, kukuřičná mouka i krupice.

ZELENINA

Mladá, nenadýmavá, čerstvá, mražená, sterilovaná, ale vždy doměkka upravená.

Vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, brokolice, hrášku, mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, kečup (není-li ostrý).

Vynikající je například dietní varianta salátu z červené řepy.

OVOCE

Podáváme čerstvé, mražené, kompotované.  Ovoce podáváme výhradně bez tvrdších slupek.

Čerstvá vyzrálá jablka, banány, citrusové ovoce, meruňky, broskve, nektarinky, třešně, blumy, vyzrálé švestky, cukrový meloun, ryngle.

Ovoce se slupkou podáváme raději ve formě kompotů. Z ovoce podáváme ovocné šťávy, mošty, džusy, pěny, rosoly.

NÁPOJE

Stolní voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje (máta, třezalka, heřmánek, řepík, kopřiva), ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, mléko dle individuální snášenlivosti.

Mlýnský pramen, minerální vody dle snášenlivosti, nízkostupňové pivo.

KOŘENÍ

Vývar z kmínu, vývar z hub nebo z bobkového listu.

Zelené natě – zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr. Červená sladká paprika.

Citrónová a pomerančová šťáva.

Cibule na vydušení.

POLÉVKY

Vývary z povolených druhů mas a zeleniny. Polévky obilninové, zeleninové a bramborové.

Zahušťujeme nasucho opraženou moukou. Povolený druh tuku vkládáme do hotové polévky.

Zavářky a vložky: těstoviny, rýže, krupky, krupice, kapání, strouhání, masová zavářka, piškotový svítek, osušené bílé pečivo, sedliny, vaječná mlhovina, nočky.

MASO

Upravujeme povolenými technologickými úpravami. Zahušťujeme nasucho opraženou moukou, povolený druh tuku vkládáme až do hotového pokrmu.

Cibuli používáme pouze na vydušení.

PŘÍKRMY

Brambory – vařené, bramborová kaše, bramborová rýže, bramborový knedlík, jemný bramborový knedlík, bramborové šišky, bramborové noky.

Těstoviny, rýže.

Knedlíky – vídeňský knedlík, jemný, krupicový, krupicový jemný, krupicové a jemné noky, houskové knedlíčky.

OMÁČKY

Zahuštěné nasucho opraženou moukou, bešamelem z mouky opražené nasucho.

Do hotového pokrmu vkládáme povolený tuk.

Vhodná je omáčka bešamelová, citrónová, koprová a rajská.

ZELENINA

Vařená, dušená, zapékaná a dále ve formě salátů, které dochucujeme citrónovou šťávou, příp. octovým nálevem nebo jogurtovou zálivkou.

BEZMASÉ POKRMY

Pokrmy sladké, slané, zeleninové, nákypy, pudinky, žemlovky, nudle obilninové kaše (krupicová kaše dle individuální snášenlivosti) a jídla z krupice a vloček.

MOUČNÍKY

Vhodné je těsto piškotové, bílkové, odpalované, závinové a úsporná těsta. Na ozdobu moučníků se používají pěny, rosoly, pudinkové a nastavované krémy.

Povolené kypřící prostředky: sníh z bílků, kypřící prášek.

Kvasnice – NEPOUŽÍVÁME !!!

PEČIVO

Bílé pečivo, veka, piškoty, suchary, bílý toastový chléb, starší netučná vánočka.

ZVLÁŠŤ NEVHODNÉ POTRAVINY, POKRMY A NÁPOJE

MASA
Tučné, smažené, uzené, nakládané, uzeniny kromě povolených, husa, kachna, zvěřina, konzervy kromě dietních, sardinky, očka, kaviár, vnitřnosti.

TUKY
Sádlo, slanina, škvarky, lůj, ztužené a přepalované tuky.

ZELENINA
Kapusta, zelí, papriky, rajčata, okurky, křen, česnek, ředkvičky, tvrdá a dřevnatá zelenina, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu.

OVOCE
Rybíz, angrešt, ananas, kiwi, rebarbora, hrušky, hroznové víno, jahody, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny.

MOUČNÉ VÝROBKY
Čerstvé pečivo, pečivo z kynutého těsta, linecké pečivo, listové těsto, kynuté knedlíky a moučníky s tučnými krémy, chléb.

NÁPOJE
Veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, teplé nápoje z nápojových automatů na lačno, minerální vody, které obsahují CO2, nápoje příliš studené nebo příliš horké.

POCHUTINY
Masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sojová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy.

  • Nový komentář
  • Dana Palmeová 4.4.2023 19:38
    Paní Marcelo, zapomněla jsem se zeptat. Před operací žlučníku jsem vařila pod Low Carb. Používá se mandlová a kokosová mouka. Jsou teď pro mě vhodné ? Kimči? Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.4.2023 12:16
      Paní Dano, myslím, že by bylo velmi rozumné a bezpečné obrátit se s Vašimi konkrétními dotazy na některého specialistu GASTRO nebo dietologa. Já nejsem lékař, ve svých radách jiným jsem vždy vycházela ze své zkušenosti. M.
      Odpovědět
  • Klára Soukupová 25.2.2023 16:52
    Dobrý den, právě jsem po operaci žlučníku a čtu se zájmem váš blog. Chtěla jsem se zeptat, zda můžu při žlučníkové dietě dýni. Miluji polévku, pomazánky, pyré. Stejně tak jestli nemáte recept na nějaký moučník. Děkuji a přeji hezký den.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.2.2023 17:52
      Zdravím Vás, Kláro,
      když jsem držela dietu, neměla jsem dýni k dispozici. Ale měla jsem cukety a ty jsem jedla (mladé kusy). Vařené v páře, přidávané do polévky, do mixovaného vařeného libového masa, pekla jsem je v alobalu společně se pstruhem. Myslím si, že dýně při dietě bude příjemné zpestření. Dýňové pyré bych si trochu osladila, nebo bych přidala nízkotučný sýr cottage a udělala si pomazánku.
      Na polévku bych uvařila dýni s mrkví, rozmixovala, lehce osolila a přidat můžete opět nízkotučný sýr cottage, petrželku.
      A ze sladkého bych zkusila piškot. Do těsta bych použila bílky (např. z 5 vajec) a jen jeden žloutek. A místo 4 žloutků bych do těsta postupně zapracovala 4 polévkové lžíce dýňového pyré. Do piškotu se nepřidává žádné kypřidlo, jen našlehaný sníh z bílků. Určitě jste šikovná kuchařinka a poradíte si.
      Dýně je superpotravina. Zrovna dnes jsem zpracovávala poslední dýni z loňské sklizně (odrůda Blue Kuri). Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Lenka Roubalová 20.2.2023 15:21
    Dobrý den, jsem po operaci žlučníku a bohužel jsem alergička na některé ovoce a zeleninu ( ořechy, jablka, švestky, višně.....mrkev, ...) je toho hodně a dieta č 4 mi to ještě trochu zkomplikovala. Prosím nemůžete mi doporučit nějakou knihu-kuchařku?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.2.2023 11:22
      Dobrý den, Lenko.
      S klidným svědomím Vám žádnou knihu-kuchařku doporučit nemohu, protože jsem se s ní zatím nepotkala. Knih/borožur, kde "odborníci" radí jak na dietu a co jíst je mnoho, ALE... vždy jsem se zhrozila, co tam používají za potraviny a jaké používají postupy. Doporučila bych Vám, abyste se obrátila na některého specialistu z odd. GASTRO a ten by Vám měl spolehlivě odpovědět na Vaše otázky. M.
      Odpovědět
  • Reni 19.2.2023 15:15
    Dobrý, velmi Vám děkuji za inspiraci ... měsíc držím dietu č.4 a prvních 14 dnů to byla katastrofa ... vždy jsem měla problém přibrat na váze a teď ještě ta dieta ... 46,5 kg jak vyšitých ...po 14 dnech jsem se začala trochu orientovat a vymýšlím si recepty v rámci možností diety .. je to i zábava .... děkuji, že jste mi přispěla další inspirací a svět druhů pokrmů se opět rozšiřuje. Ať se Vám daří, Reni
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.2.2023 11:57
      Milá Reni,
      naprosto s Vašimi pocity souzním, protože jsem na tom byla úplně stejně. Po příchodu z nemocnice jste vysílená ze zákroku, z velké ztráty Vaší hmotnosti (zhubla jsem 20 kg) a říkáte si: "Pane Bože, co já budu jíst". A je to jak píšete, že časem se to nějak srovná a najdete si tu svoji cestu. A mě moc těší, že jsem svými recepty mohla trochu rozšířit repertoár pokrmů, které lze jíst při dietě č. 4.
      Držím palce, aby zbývající čas diety utekl velmi rychle a následně ať se daří i Vám. Marcela
      Odpovědět
  • Ludmila 9.2.2023 13:00
    Dobrý den, jsem po akutním zánětu slinivky. Chtěla bych se prosím zeptat, zda můžu chleba a mořské ryby. Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.2.2023 14:09
      Dobrý den, Ludmilo.
      Výše uvedený soupis povolených a nepovolených potravin sestavovali dietologové, ne já. V jednotlivých bodech popisují co vhodné je a co vhodné není. Stálo by za úvazu, ten článek si pozorně celý přečíst či vytisknout. Jen zopakuji, co se píše o chlebu:

      je vhodné "bílé pečivo, veka, piškoty, suchary, bílý toastový chléb, starší netučná vánočka". Ostatní je vyloučeno.

      K rybám: "rybí filé, kapr, pstruh". O mořských rybách tam není ani slovo. Ale kdybyste měla opravdu zájem, na Vaši otázku Vám rád odpoví každý dietolog. M.
      Odpovědět
    • Reno 4.3.2024 9:59
      Zdravím....jste moc hodná, že se snažíte poradit lidem ohledně žlučníkových diet.... já měl jít také na operaci žlučníku,ale než jsem to stihl,tak mně dovezli s ischemickou chorobou srdeční (zúžené dvě cévy u srdce)a teď půl roku po operací mě začíná často trápit žlučník... teď asi zánět,bo ta bolest trvá pátý den... takže taky kltàm kde jaké příspěvky jak se stravovat při těchto problémech... tímto vám velké díky za rady...jo a jen bych doplnil...jak se vás dotazuje p.Ludmila,na ty mořské ryby....opravte jí odpověď....odpovidate rybí filé,kapr a pstruh a že o mořských rybách ani zmínka,tak asi né.... trošku logiku....copak je asi rybí filé....z jaké pak asi většinou rybičky?No přece Treska.... těch druhů tresek je určitě více,ale každopádně tresky jsou vždy mořské ryby ???? Přeji pevné zdraví a ať se daří.... hezký den
      Odpovědět
  • Ilona 26.12.2022 19:54
    Dobrý den, chci se zeptat když zlucnikove kameny svým pohybem způsobily slabý zánět slinivky. Následně vyšetření ercp způsobilo akutní zánět slinivky v rozestupu 14dni od první příhody. Slinivková dieta je již doživotní??
    Vím že nejste lékař ale v nemocnici neustále mlží a už jsem z toho unavená.
    Léky na rozpuštění písku a na kyseliny napsali. Ale jaké jsou budoucí vyhlídky mi nikdo neřekl strici papír co jo a co ne a nazdar.???? Tak by mě zajímalo jak se vlastně tak nějak věci mají u lidí po zánětu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.12.2022 10:37
      Dobrý den, Ilono.
      Váš komentář bych s velkou chutí poslala panu ministru Válkovi. S nezájmem zdravotního personálu, co se týká stravovacího režimu ex post, jsem se také setkala. Mylela jsem si, že tu šílenou dietu budu muset držet do konce života a byla jsem z toho zděšená a nechtělo se mi nic, ani dýchat.
      Opravdu přísnou dietu jsem držela 2 měsíce. Po dvou měsících jsem začala opatrně přidávat zakázané potraviny, opravdu minimalisticky. A tělo je nechtělo. Pak se manžel obrátil na jednoho pana doktora-dietologa. Ten mu vysvětlil, že každý jsme jiný. To, co jednomu trvá měsíc, může druhému trvat mnohem, mnohem déle. Konkrétně u mě to bylo měsíců 9.
      Dnes jím téměř bez omezení, jen některé potraviny jsou pro mě tabu. Tučné sýry (jsou úžasně chutné, ale bohužel si je z bezpečnostích důvodů nedávám) a sladké pečivo. Šílená je i kombinace tučné-sladké. Ohřívané jídlo, červené víno a někdy také houby a kroupy a hovězí maso. To jsou potraviny, kterých se v pohodě vzdám, protože všechny ostatní, včetně smažených řízků a salátu mohu. A na ty řízky je lepší místo strouhanky použít nadrcené kukuřičné lupínky.
      Řekla bych, že nic netrvá věčně, chce to jen trpělivost a zkoušet v rozumné míře. Ilonko, držím Vám palce. M.
      Odpovědět
  • Lucie 30.6.2022 19:16
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je po vyoperování žlučníku opravdu zakázaný vývar z hovězích kostí (žebra) v případě, že se vývar po uvaření ochladí a všechen tuk ztuhlý na povrchu se sebere?
    Velice děkuji za odpověď
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.7.2022 9:08
      Zdravím, Lucie.
      Vycházím z vlastní zkušenosti. Vývary z povolených druhů mas (dočtete se v článku) byly základním kamenem mého jídelníčku po operaci žlučníku. Příprava přesně jak píšete: ochladit a sebrat tuk. Vařila jsem polévku i z masitých a netučných hovězích žeber. Po uvaření se kost vyhodí, tuk sebere a do vývaru jsem dávala hlavně rýži, těstoviny a povolenou vařenou zeleninu. M.
      Odpovědět
  • Ludmila 3.4.2022 11:38
    Dobrý den které sladké pokrmy máte na mysli ? A může se med , suché sušenky? Dekuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.4.2022 11:17
      Zdravím, Ludmilo.
      Já jsem v době diety neměla se sladkým problém, protože se sladkým nejsem velký kamarád. Ale občas jsem si upekla piškot a namazala ho marmeládou, ve které nebyla zrníčka, většinou meruňkovou.
      Medem jsem si sladila čaj.
      U sušenek bych si dávala velký pozor, zejména proto, že některé obsahují dost tuku, některé tuhé zbytky obilovin. Já jsem si sušenky zakázala v době diety jíst, protože jsem si říkala, že eventuální následky za tu chvíli sladkého potěšení sebelepší sušenky nestojí. Ale to byl můj názor, Vy si musíte udělat svůj. M.
      Odpovědět
    • Romana 4.4.2022 20:39
      Dobrý den paní Ludmilo,
      Z vlastní zkušenosti a také z rad nutriční poradkyně v nemocnici vás můžu potěšit že mi bylo sděleno že je možné jíst pouze jedny sušenky a to červené
      BeBe.....a také je možno jíst tyčinky ale jen ty úzké a okoupat z nich sůl????to jsou dvě věci které mě potěšili.. že je možno trošku zhřešit.....
      Odpovědět
  • Romana 2.4.2022 20:32
    Přeji pěkný sobotní večer paní Marcelo a moc děkuji za tak rychlou odezvu ???????????? napíši ještě dotaz zde na tyto stránky aby měli i ostatní možnost si mé dorazy přečíst ale určitě využiji i vaši mailovou nabidku.
    Udělala jsem si vaši šunkovou pěnu.. pomazánku s přídavkem rajčatového protlaku a je vynikající ???????????? nevím proč mě to nenapadlo takto si zpříjemnit konzumaci šunky..moc chválím!
    A dotaz... ranní snídaně a ovesná kaše z jemných ovesných vloček Aktin uvařených v nízkotučném mléku ano či ne?
    Čerstvý ledový salát ano či ne?
    Čerstvý pomeranč který je doporučován loupete z něj tu bílou šlupku ano či ne?
    Pstruh duhový (Lidl).. čerstvý pečený v alobalu ano či ne?
    A poslední ???? zahušťovat rýžovou moukou ano či ne?... nemusí se tak dlouho vařit jako mouka pšeničná?
    Moc děkuji za vaše odpovědi, myslím že pomůžou i ostatním....
    A ještě jednou moc chválím váš blok a recepty diety č.4...zítra budu připravovat vaši koprovku a už se moc těším na výsledek ???? Romana

    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.4.2022 11:14
      Dobrý den, Romano.
      Hned na úvod bych chtěla říci, že nejsem dietolog, vše co tady píšu, jsou moje nastudované a na sobě vyzkoušené potraviny, případně jejich kombinace. To, co nesedlo mně, může jiný sníst bez potíží. Chce to vyzkoušet na malém vzorku a pak poudit, co na to naše trávení.
      Ovesné vločky ani čerstvý salát bych vynechala. Zkuste malý vzorek a uvidíte.
      Z pomeranče určitě oloupat i obal jednotlivých dílků a sníst jen dužinu.
      Pstruha jsem připravovala https://www.varimesmarcelou.cz/dieta-c-4/pstruh-peceny-s-cuketou-a-petrzelkou-v-jednom-pekacku-v-dietni-variante.html.
      Samozřejmě bez kůže. Mám zde recept.
      Na zahušťování jsem používala hladkou mouku rozředěnou vodou. S rýžovou moukou to bude stejné.
      Posílám pozdrav a držím palce. M.
      Odpovědět
    • Romana 4.4.2022 20:40
      Moc děkuji paní Marcelo za vaše rady, Romana
      Odpovědět
    • Dana Palmeová 4.4.2023 19:10
      Paní Romana...
      Zdravím, také držím dietu č.4/operace žlučníku. Povolené potraviny...takže: ovesné vločky, saláty,ryby v troubě,toust.chleba .
      Zahušťuju hlad.moukou nasucho.
      Koprová omáčka podle Marcely je skutečně famózní.
      Hodně zdraví...
      Odpovědět
  • Varimesmarcelou.cz 2.4.2022 15:15
    Takže ???? dobrý den paní Marcelo.
    Konečně jsem objevila krásné a zdravé čtení a hlavně nápady a postřehy k dietě č 4.....moc vám za to děkuji!!!!!
    Jsem 14 dnů po operaci žlučníku a předcházelo tomu i 5 dní hladovky v nemocnici, neboť mi kamínek zablokoval cesty ke slinivce a byla z toho nebezpečná akutní pankreatitida...... vše už je na dobré cestě a dietní stravování zvládám... ale je moc dobrá kontrola a vědět že to dělám správně a díky vám mám více receptů a lepší náladu???????????????? malý dotaz.... když nemůžeme maliny a ostružiny a rybíz...tak když toto ovoce například rozvaříme a prolisujeme semínka.. můžeme pak používat jako např.šťavu z tohoto ovoce či si uvařit marmeládu bez těch semínek? Máte zkušenosti? Toto ovoce mám moc ráda a bez semínek by to šlo ne????? děkuji za odpověď a jdu dál studovat vaše recepty za které děkuji... Romana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.4.2022 15:49
      Dobrý den, Romano.
      Na Váš dotaz, ohledně konzumace malin, ostružin, rybízu a dalších bobulovin, odpovím, že pokud z ovoce pečlivě odstraníte všechna semínka a použije jen šťávu, pak je vše v pořádku. Z ovocné šťávy si můžete připravit marmeládu nebo sirup - podle chuti. Vždy se držte toho, aby jste nekonzumovala ovoce s tvrdými slupkami (dodnes si jablka loupu) a s jadérky či semínky.
      A pokud se budete chtít zeptat na něco dalšího, klidně mi napište na mailovou adresu: varimesmarcelou@seznam.cz nebo sem na stránky a do autora zprávy uveďte své jméno: Romana. Takhle to vypadá, že jsem psala sama sobě (myslím to v dobrém).
      Srdečně zdravím a držím palce. M.
      Odpovědět
  • Varimesmarcelou.cz 2.4.2022 15:06
    Zkouška spojení..... prosím dostala jste tento e-mail?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.4.2022 15:55
      Pokud mě budete chtít kontaktovat prostřednictvím svého e-mailu, musíte napsat do svého mailu moji e-mailovou adresu varimesmarcelou@seznam.cz a ne sem na stránky. M.
      Odpovědět
  • David 20.2.2022 16:16
    Dobrý den,Nikol.Mam kvam dotaz měl sem zánět slinivky a rád bych si upekl doma pečivo jako třeba rohlíky pokud můžu a veku ale ve všech receptech se používají kvasnice tak jestli máte nějaký tip ? děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.2.2022 17:57
      Dobrý den, Davide,
      pokud mi napíšete na mail: varimesmarcelou@seznam.cz, pošlu Vám jeden recept na chlebíček (něco mezi vekou a toustovým chlebem), ve kterém není ani gram tuku a kvasnic je tam jen 5 g na 500 g mouky. Když jsem měla přísnou dietu, kupovala jsem si obyčejné rohlíky v obchodu. Tuk tam určitě nebyl a kvasnice tam určitě byly. I v nemocnici mi dávali k jídlu rohlíky kupované v obchodu. M.
      Odpovědět
    • David 21.2.2022 5:50
      Děkuji.....
      Odpovědět
  • Nikol 19.10.2021 5:02
    Dobry den:-)Mohu po operaci (skoro 3 roky)jist i tmavě pečivo ??Bohuzel se mi ani nedaří zhubnout po operaci žlučníku ,nemáte nějaký tip jak zhubnout ,když tělo nestepi tuk ?dekuju moc:-)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.10.2021 13:13
      Dobrý den, Nikol.
      Tmavé pečivo můžete určitě jíst, ale jen za předpokladu, že neobsahuje žádná semínka, plívy a zrníčka.
      Na druhou část Vaší otázky nemohu odpovědět, protože je to spíše otázka pro dietologa, protože jen ten Vám spolehlivě odpoví. Asi bych neváhala a navštívila dietologickou poradnu. Držím Vám palce. M.
      Odpovědět
  • Lenka 14.10.2021 8:46
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to zda je možné pít instantní kávu. Jsem po operaci žlučníku už tři roky a piji zrnkovou kávu. POslední dobou mám hodně překyselený žaludek tak bych ji chtěla nahradit něčím co tolik neškodí, můžete mi doporučit alternativu zrnkové kávy ? děkuji moc
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.10.2021 13:59
      Dobrý den, Lenko.
      Po operaci žlučníku jsem zrnkovou kávu zcela vyloučila ze svého jídelníčku, vlastně kávu vůbec. Bylo mi vždy líto, když se sešla parta nebo rodina a všichni upíjeli ze svých šálků kávu a já jsem pila čaj.
      Asi po půl roce jsem zkusila CARO od firmy Nestlé (2 čajové lžičky). Chutnalo poměrně dobře. Časem jsem jednu lžičku CARO nahradila jednou lžičkou instantní kávy. Chutná mi to a piju to dodnes a zažívání je v pořádku. Jen já do kávy nikdy nepřidávám mléko, protože pak pocitově to není OK.
      Lenko, zkuste to také, třeba budete spokojená. Moc bych Vám to přála. M.
      Odpovědět
  • Zuzana Srnková 27.9.2021 16:52
    Dobrý den chci se zeptat na tuto dietu tedy nesmím houby jako takové ale vývar z nich mohu?Děkuji Srnková
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.9.2021 19:40
      Dobrý den, paní Zuzano,
      na Vaši otázku s klidem odpovídám ANO. Houby a další potraviny (semínka, ovoce s tuhou slupkou.......) se nesmí jíst proto, že bychom je těžko nebo vůbec neztrávili a pak by nastal problém ve střevech. Pokud uděláte vývar z hub (za předpokladu, že následně z polévky houby odstraníte) a do polévky přidáte např. nudle nebo jiné těstoviny, pak si klidně polévku udělejte.
      Já jsem vždy s novým jídlem udělala test malým množstvím a pokud to šlo, pak jsem se už nebála a klidně si jídlo dala. Tak držím palce. M.
      Odpovědět
    • Zuzana 3.10.2021 20:23
      Děkuji moc za radu hezky vecer
      Odpovědět
  • Božena Malinová 14.8.2021 9:32
    Děkuji, moc jste mě pomohla, už nevím co bych snědla a neměla křeče. Jsem po operaci slinivky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.8.2021 19:28
      Dobrý den, paní Malinová,
      když jsem byla po operaci žlučníku, byla jsem zpočátku úplně zoufalá, protože jsem nevěděla, co vlastně můžu jíst. Když jsem nahlédla do knih (recepty po operaci žlučníku a podobné tituly), říkala jsem si, že to snad ani nemůžou myslet vážně. Polovina surovin a postupů v knize používaných byla naprosto nevhodná.
      Když jsem si trochu na dietu zvykla, tak mi manžel říkal, napiš pár receptů na web, třeba někomu pomůžeš.
      Paní Malinová, jsem moc ráda, že jsem Vám mohla trochu ulehčit složitou situaci po Vaší operaci. Držím palce. M.
      Odpovědět
  • Matylda Vikonova 21.3.2021 17:24
    Dobrý den chtěla jsem se zeptat , měla jsem zlucnikovy zánět a mám kamínky a Písek ve žlučníku. Také jsem v 16tem tydnu těhotenství takže operace nepřipadá v úvahu. Ležela jsem v nemocnici a měla jsem záchvat. Od té doby se bojím cokoliv jist :/
    Dostala jsem dietu č4, ale i přes to se bojím co vše mohu jíst abych nedostala další záchvat mohla by jste mi nějak poradit ? Předem dekuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.3.2021 18:28
      Dobrý den, Matyldo. Je mi moc líto, čím nyní procházíte s ohledem na Váš požehnaný stav. Nepropadejte panice, hlady určitě neumřete, vím o čem mluvím.
      Základní pravidlo zní, žádné tuky, žádné smažení, žádná dochucovadla a žádné koření, žádné potravidny s vyšším podílem tuku (např. sýry), žádný chléb a nic kynutého, žádná seménka (třeba v rajčatech, malinách a tak), žádné tuhé slupky či oříšky, o houbách ani nemluvím. Přečtěte si článek nad komentáři, mám tam odkazy na některé recepty (jsou zeleně probarvené, stačí jen kliknout). Když budete držet dietu měsíc, lépe dva, tak se to určitě zklidní. K snídani si připravte rohlík s dušenou šunkou (podíl masa minimálně 90 %) nebo se zavařeninou bez jadérek. K obědu si připravte třeba nějaké maso. Důležité je jíst maso, myslím libové vařené maso. Pro lepší trávení jsem si ho buď nasekala či namlela. Brambory, rýži, pomazánky se sýrem cottage (mám ji tady také), zeleninové polévky (z vývaru, který jsem nechala vychladnout a pak z něj sebrala tuk. Pekla jsem si piškot.
      Nesmíte se bát jíst, dodržujte jen to, co jsem výše napsala.
      Pokud budete mít konkrétní dotaz, napište. Myslete na to, že bojujete za dva a držím palce. Budete-li mít konkrétní dotaz, kontaktujte mě na mailové adrese: varimesmarcelou@seznam.cz. Držím palce. M.
      Odpovědět
  • Eva Bolinova 23.2.2020 14:40
    Paní Marcelko,mám žlučníkové kameny a rozvinul se mi zánět žlučníku a čekám na operaci,až se zánět vyléčí,dřív to nejde.Vubec nevím co mám jíst,bojím se abych nezvracela a nebylo mi špatně.Jsem hrozně slabá a nevydržím dlouho stát,protože se mi udělá zle.Moc děkuji za odpověď co s tím a jak s tím pracovat,už jsem zoufalá a navíc jsem sama.Dekuji za rady Eva
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.2.2020 10:17
      to Eva Bolinova: Dobrý den, Evo. Z Vaší zprávy cítím opravdu velký neklid. Přiznám se, že když mně bylo zle, byla jsem neklidná AŽAŽ. Hlavně se snažte přesvědčit sama sebe, že je to období dočasné, a že se dá přežít.
      Mně to trvalo hodně dlouho, myslím to přesvědčování sama sebe. Nejedla jsem, zeslábla jsem, nervovala jsem se a zhubla 20 kg za 3 měsíce.
      Z vlastní zkušenosti Vám říkám, že tudy cesta nevede. Musíte jíst. Podívejte na komentáře k tomuto článku, mám tady i několik receptů (to jsou ty modře probarvené odkazy v textu, stačí na ně jen kliknout). Všem radím, jezte libové vařené maso (hovězí, telecí, kuřecí i vepřovou kýtu) - pro lepší stravitelnost jsem si uvařené maso mlela či nasekala v sekáčku. Jezte po malých dávkách a vícekrát za den. Držím palce. M.
      Odpovědět
    • Dagmar 23.1.2024 11:56
      Dobrý den paní Marcelko, mohla bych poprosit o recept na váš piškot a kdyby jste měla i na vánočku, byla bych moc ráda. Děkuji, přeji hezký den ????
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.1.2024 18:32
      Dobrý den, paní Dagmaro, nevím jestli je Váš dotaz směřován přímo k dietě č. 4. Pokud jde o piškot, ten dietní je, a recept najdete na mém blogu v odkazu: https://www.varimesmarcelou.cz/testa/piskotove-testo-zakladni.html
      Těsto na vánočku mám také, ale upozorňuji, že dieta č. 4 a kynuté těsto nejsou dobří kamarádi. Kynuté těsto při dietě č. 4 bych raději vynechala. Ale pokud máte zájem o klasickou vánočku, těsto na její přípravu, obohacenou skořicovou chutí, najdete na mém blogu v odkazu: https://www.varimesmarcelou.cz/domaci-pekarna/skoricova-vanocka-pro-dva-z-peti-pramenu.html
      Držím palce při přípravě klasického domácího pečení. M.
      Odpovědět
  • Zuzana 9.11.2019 7:02
    Krásný den, nemáte přesně recepty, co vařit po operaci zlucniku? Děkuji.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.11.2019 10:34
      to Zuzana: Dobrý den, paní Zuzano. Pro začátek si přečtěte můj článek, "Jak mi koprová omáčka zachárnila život". Je to takové varování, že jíst se musí i když "k jídlu to moc není".
      Důležité je jíst maso, myslím libové vařené maso. Pro lepší trávení jsem si ho buď nasekala či namlela. Brambory, rýži, pomazánky se sýrem cottage (mám ji tady také), zeleninové polévky. Pekla jsem si piškot.
      Pokud budete mít konkrétní dotaz, napište.
      Odpovědět