Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

4. říjen 2019

Nikdy jsem nebyla milovník sladkého, čokolády a kakaa vůbec. V dětství pro mne babička vymyslela kombinaci krupičkové kaše a chutného jablíčkového rozvaru. Je to náramná dobrota. V dospělém věku jsem chuť jablíčkového rozvaru obohatila pár lžícemi rumu.

Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičkyKaramelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky

Na přípravu 2 porcí karamelizovaných jablíček s krupičkovou kaší budeme potřebovat

Na krupičkovou kaši

  • 600 ml mléka
  • 70 g dětské krupičky (přibližně 5 rovných polévkových lžic)
  • 2 špetky soli
  • 1 polévkovou lžíci (vrchem) moučkového cukru

Na karamelizovaná jablíčka

  • 20 g másla
  • 2 větší jablka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice
  • 30 g opraných rozinek
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • Větvičku čerstvé máty na dozdobení

Postup přípravy krupičkové kaše s jablíčky podle mojí babičky

Nejprve si připravíme jablíčkový rozvar.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a nakrájíme je na plátky.

Oprané rozinky v teplé vodě vložíme do skleničky a zalijeme je 3 polévkovými lžícemi rumu.

Připravíme si pánev a zapneme pod ní zdroj tepla.

Do pánve vložíme máslo, přisypeme 100 g krupicového cukru a necháme obojí rozpustit. Pak přisypeme plátky jablek, skořici a rozinky i s rumem.

Nezakryté dusíme cca 8 minut. Plátky jablek se nesmí rozvařit, jen změknout při okrajích. Karamelizovaná jablíčka jsou hotová.

Karamelizování jablíčekKaramelizování jablíček
Zdroj:Marcela Hackerová

Pánev odstavíme ze zdroje tepla.

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 špetky soli a přivedeme téměř k varu.

Nyní vezmeme do ruky metlu a za stálého míchání postupně přisypáváme odváženou krupičku. Zdroj tepla snížíme na minimum a mícháme.

Kaše houstne poměrně brzo, dávejte si na to pozor !

Kaši intenzivně mícháme cca 8 minut, aby se mouka provařila. Pak kaši odstavíme. Rychle přidáme jednu vrchovatou polévkovou lžíci moučkového cukru a promícháme.

Kaši rozdělíme do dvou nahřátých misek, na každou položíme karamelizovaná jablíčka a dozdobíme větičkou nebo lístky máty.

Dodnes, při mlsání kaše, nikdy nezapomenu babičku pochválit, jakou dobrotu pro mne vymyslela.

Karamelizování jablíček
Karamelizování jablíček
Sypání krupičky do horkého mléka
Sypání krupičky do horkého mléka
Uvařená krupičková kaše v misce
Uvařená krupičková kaše v misce

Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky
Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky
Detail karamelizovaných jablíček
Detail karamelizovaných jablíček
Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky.
Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.


Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Zelníky nebo také zelníková buchta připravená podle mojí babičky

Když byla sezona kysaného zelí, pekly se u nás zelníky. Babička jich upekla vždy dva plechy. Přikusovali jsme je k husté zeleninové nebo bramborové polévce. Zelníky jsou velmi chutné a snadné na přípravu.

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Recept na zabijačkový guláš podle naší babičky

Zabijačkový guláš je velká pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej ale uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.