Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

2. červen 2015

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černéhoRecept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Jak vlastně slovo "kosmatice" vzniklo se mohu jen dohadovat. Patrně souvisí se slovem "kosmatý", tedy "rozcuchaný".

Na Chodsku se smažil svítek s bezovým květem a také  se do lívanců přidávaly květy bezu černého a obojí se nazývalo "kosmatice".

Na přípravu 10 usmažených kosmatic budeme potřebovat

  • 30 kusů opraných květů černého bezu
  • 230 g mouky (130 hladké + 100 polohrubé)
  • ½ l kefíru
  • 5 g soli
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička směsi koření Aztécký poklad (lze nahradit nasekaným rozmarýnem s trochou pálivé papriky)
  • Olej na smažení
  • Papírové utěrky na prokládání

Postup přípravy kosmatic

Nejdříve si odvážíme mouku a společně s práškem do pečiva ji prosijeme přes síto do mísy.

Přidáme sůl, postupně přiléváme kefír a metličkou šleháme, až nám vznikne krásně hladké těsto.

Nakonec přidáme koření Aztécký poklad nebo rozmarýn s paprikou. Opět promícháme. Těsto svojí hustotou je podobné těstu na lívance.

Když těsto necháte stát na teplejším místě hodinu, bude po usmažení krásně kypré.

Na pánev nalijeme olej a počkáme, až bude dostatečně horký.

Smažím vždy tři květy společně.

Přidržím si stonky, květy pěkně vymáchám v těstíčku a kladu je do horkého tuku.

Než jedna strana krásně zezlátne, odstřihnu nůžkami stonky.

Po docílení zlatavé barvy kosmatice převrátím a smažím je na druhé straně. Úplně stejně jako klasické řízky.

Usmažené kosmatice prokládáme papírovými utěrkami, aby vysály přebytečný tuk.

Většinou kosmatice podávám s vařenými bramborami a zeleninou, kterou mám dostupnou.

Je to lahůdka také proto, že sezona květu černého bezu je velmi krátká a kdo zaváhá, musí tento recept vyzkoušet až příští rok.

Tip

V sousedním Rakousku také smaží kosmatice, jen jejich varianta kosmatic je sladká a na závěr se bohatě cukruje.

Na těstíčko používají:

  • 150 g hladké mouky
  • 3/16 litru bílého vína (tj. 0,19 litru; cca 2 dl)
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 30 g cukru
  • Na špičku nože skořice
  • Špetka soli
  • 10 květů bezu černého

 

Květy bezu černého
Květy bezu černého
Těsto na smažení kosmatic
Těsto na smažení kosmatic
Smažení kosmatic
Smažení kosmatic

Hotové usmažené kosmatice
Hotové usmažené kosmatice
Hotové usmažené kosmatice
Hotové usmažené kosmatice
Hotové usmažené kosmatice
Hotové usmažené kosmatice


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 36x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáček zná každý. Nejčastěji opečený nad otevřeným ohněm nebo naložený s cibulí a octem. Mnozí tuhle dobrotu zapíjí vychlazeným pivem. Představte si, co se stane, když spojíme všechny uvedené potraviny k přípravě jednoho pokrmu. Něco úžasně chutného. Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, osma…


Recept na nakládané houby na kyselo

Recept na nakládané houby na kyselo

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou…

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, n…