Gulášová polévka

21. duben 2017

Kdykoli vidím na jídelním lístku gulášovou polévku, nikdy neodolám. Je to silnější než já. Zkuste si se mnou připravit gulášovou polévku z mletého hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.

Gulášová polévkaGulášová polévka

Na přípravu 5-6 porcí gulášové polévky budeme potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 4 plátky uzeného špeku nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 čajové lžičky (vrchem) rajského protlaku
  • 2 čajové lžičky koření na guláš
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Chilli papričku – každý podle své volby
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 4 středně velké oloupané syrové brambory nakrájené na kostky
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1,5 litru vody
  • Petrželku a pažitku na dozdobení

Postup přípravy gulášové polévky

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, nakrájenou cibuli a kmín. Cibuli smažíme do zlatova. K cibuli přidáme mleté hovězí maso a důkladně ho osmažíme. Vařečkou se snažíme oddělit od sebe větší shluky masa.

Nebojte se přidat kousek chilli papričky.

K osmaženému masu přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku, gulášové koření a chilli papričku nakrájenou na malé kostičky. Já jsem přidala asi 3 mm papričky, bylo to pro nás tak akorát. Promícháme a přidáme rajský protlak a necháme krátce zasmažit.

Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlakuPřidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku
Zdroj:Marcela Hackerová

Kdybychom rajský protlak nezasmažili, polévka by byla kyselá. Zasmažením bude jen lehce navinulá, a to potřebujeme.

Je důležité nechat rajský protlak zasmažit!

Za stálého promíchávání polévkový základ zaprášíme hladkou moukou a vše ještě minutu smažíme.

Po minutě vše postupně zalijeme vodou. Nejdříve přilijeme třetinu vody a metlou promícháme a pak za stálého promíchávání dolijeme zbytek.

Polévku osolíme, hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme +/- 30 minut.

Po uplynutí této doby do polévky vložíme kostky nakrájených syrových brambor. Polévku vaříme dalších 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory měkké.

Nezapomeňte polévku dochutit majoránkou.

Zdroj tepla vypneme a polévku dochutíme majoránkou, solí a mletým černým pepřem. Promícháme a necháme 15-20 minut zakryté, aby se všechny chutě propojily.

Polévku na talířích dozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s křupavými čerstvými rohlíky. Řeknu vám, ještě teď, při psaní, se mi sbíhají sliny.

Zasmažená cibule a mleté hovězí maso
Zasmažená cibule a mleté hovězí maso
Přidání rozetřeného česneku
Přidání rozetřeného česneku
Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku
Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku

K zasmaženému polévkovému základu přidat mouku
K zasmaženému polévkovému základu přidat mouku
Vše zasmažené zalít vodou a nechat vařit
Vše zasmažené zalít vodou a nechat vařit
Hotová gulášová polévka v hrnci
Hotová gulášová polévka v hrnci

Gulášová polévka na talíři.
Gulášová polévka na talíři.
Gulášová polévka na talíři..
Gulášová polévka na talíři..
Gulášová polévka na talíři…
Gulášová polévka na talíři…


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 37x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.


Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala.