Gulášová polévka

Gulášová polévka
21.4.2017  |  Stáhnout jako PDF

Kdykoli vidím na jídelním lístku gulášovou polévku, nikdy neodolám. Je to silnější než já. Zkuste si se mnou připravit gulášovou polévku z mletého hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.

Na přípravu 5-6 porcí gulášové polévky budeme potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 4 plátky uzeného špeku nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 čajové lžičky (vrchem) rajského protlaku
  • 2 čajové lžičky koření na guláš
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Chilli papričku – každý podle své volby
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 4 středně velké oloupané syrové brambory nakrájené na kostky
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1,5 litru vody
  • Petrželku a pažitku na dozdobení

Postup přípravy gulášové polévky

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, nakrájenou cibuli, kostičky uzeného špeku a kmín. Cibuli smažíme do zlatova. K cibuli přidáme mleté hovězí maso a důkladně ho osmažíme. Vařečkou se snažíme oddělit od sebe větší shluky masa.

Nebojte se přidat kousek chilli papričky.

K osmaženému masu přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku, gulášové koření a chilli papričku nakrájenou na malé kostičky. Já jsem přidala asi 3 mm papričky, bylo to pro nás tak akorát. Promícháme a přidáme rajský protlak a necháme krátce zasmažit.

Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlakuPřidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku
Zdroj:Marcela Hackerová

Kdybychom rajský protlak nezasmažili, polévka by byla kyselá. Zasmažením bude jen lehce navinulá, a to potřebujeme.

Je důležité nechat rajský protlak zasmažit!

Za stálého promíchávání polévkový základ zaprášíme hladkou moukou a vše ještě minutu smažíme.

Po minutě vše postupně zalijeme vodou. Nejdříve přilijeme třetinu vody a metlou promícháme a pak za stálého promíchávání dolijeme zbytek.

Polévku osolíme, hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme +/- 30 minut.

Po uplynutí této doby do polévky vložíme kostky nakrájených syrových brambor. Polévku vaříme dalších 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory měkké.

Nezapomeňte polévku dochutit majoránkou.

Zdroj tepla vypneme a polévku dochutíme majoránkou, solí a mletým černým pepřem. Promícháme a necháme 15-20 minut zakryté, aby se všechny chutě propojily.

Polévku na talířích dozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s křupavými čerstvými rohlíky. Řeknu vám, ještě teď, při psaní, se mi sbíhají sliny.

  • Nový komentář
  • Honza 25.9.2022 23:05
    Dobrý den paní Marcelo, čtu váš zajímavý recept popáté ale kam jste dala ty čtyři plátky slaniny? Děkuji za odpověď. H
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.9.2022 13:53
      Zdravím, Honzo.
      Jste pozorný čtenář, v textu skutečně slanina (uzený špek) chyběla. Doplnila jsem ho do postupu a nyní by to mělo být v pořádku. Děkuji za upozornění a pokud Vám bude polévka chutnat, napište. M.
      Odpovědět
  • Marian 13.6.2021 10:35
    Polévku jsem dnes zkusil a je opravdu povedená,jen si člověk musí dávat pozor aby si nepopalil hubu viz já ????????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.6.2021 9:36
      Dobrý den, Mariane.
      Vítám Vás na svých stránkách. Váš komentář mě potěšil, jen nevím, zda jste si popálil pusu horkou polévkou nebo příliš pálivou polévkou. Obojí je poměrně nepříjemné, ale i já to někdy nevychytám. M.
      Odpovědět
  • Petra Pivodová 18.9.2018 8:13
    Tuto gulášovku jsme si oblíbili. K receptu se pravidelně vracím. Díky moc za něj.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.9.2018 9:55
      to Petra Pivodová: Jsem velmi ráda, že vám chutná moje verze gulášové polévky. Já "gulášovku" ani jinak nepřipravuji. Až pomine cuketová a houbová sezóna, bude gulášová polévka první na řadě. Děkuji za zprávu. Marcela
      Odpovědět