Gulášová polévka

21. duben 2017

Kdykoli vidím na jídelním lístku gulášovou polévku, nikdy neodolám. Je to silnější než já. Zkuste si se mnou připravit gulášovou polévku z mletého hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.

Gulášová polévkaGulášová polévka

Na přípravu 5-6 porcí gulášové polévky budeme potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 4 plátky uzeného špeku nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
  • 1 kávovou lžičku kmínu
  • 2 stroužky česneku rozetřené se solí
  • 2 čajové lžičky (vrchem) rajského protlaku
  • 2 čajové lžičky koření na guláš
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • Chilli papričku – každý podle své volby
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 4 středně velké oloupané syrové brambory nakrájené na kostky
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 polévkovou lžíci majoránky
  • 1,5 litru vody
  • Petrželku a pažitku na dozdobení

Postup přípravy gulášové polévky

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, nakrájenou cibuli a kmín. Cibuli smažíme do zlatova. K cibuli přidáme mleté hovězí maso a důkladně ho osmažíme. Vařečkou se snažíme oddělit od sebe větší shluky masa.

Nebojte se přidat kousek chilli papričky.

K osmaženému masu přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku, gulášové koření a chilli papričku nakrájenou na malé kostičky. Já jsem přidala asi 3 mm papričky, bylo to pro nás tak akorát. Promícháme a přidáme rajský protlak a necháme krátce zasmažit.

Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlakuPřidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku
Zdroj:Marcela Hackerová

Kdybychom rajský protlak nezasmažili, polévka by byla kyselá. Zasmažením bude jen lehce navinulá, a to potřebujeme.

Je důležité nechat rajský protlak zasmažit!

Za stálého promíchávání polévkový základ zaprášíme hladkou moukou a vše ještě minutu smažíme.

Po minutě vše postupně zalijeme vodou. Nejdříve přilijeme třetinu vody a metlou promícháme a pak za stálého promíchávání dolijeme zbytek.

Polévku osolíme, hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme +/- 30 minut.

Po uplynutí této doby do polévky vložíme kostky nakrájených syrových brambor. Polévku vaříme dalších 15 minut. Za tuto dobu by měly být brambory měkké.

Nezapomeňte polévku dochutit majoránkou.

Zdroj tepla vypneme a polévku dochutíme majoránkou, solí a mletým černým pepřem. Promícháme a necháme 15-20 minut zakryté, aby se všechny chutě propojily.

Polévku na talířích dozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s křupavými čerstvými rohlíky. Řeknu vám, ještě teď, při psaní, se mi sbíhají sliny.

Zasmažená cibule a mleté hovězí maso
Zasmažená cibule a mleté hovězí maso
Přidání rozetřeného česneku
Přidání rozetřeného česneku
Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku
Přidání gulášového koření, papriky a rajského protlaku

K zasmaženému polévkovému základu přidat mouku
K zasmaženému polévkovému základu přidat mouku
Vše zasmažené zalít vodou a nechat vařit
Vše zasmažené zalít vodou a nechat vařit
Hotová gulášová polévka v hrnci
Hotová gulášová polévka v hrnci

Gulášová polévka na talíři.
Gulášová polévka na talíři.
Gulášová polévka na talíři..
Gulášová polévka na talíři..
Gulášová polévka na talíři…
Gulášová polévka na talíři…


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Petra Pivodová

úterý, 18. září 2018
08:13

Tuto gulášovku jsme si oblíbili. K receptu se pravidelně vracím. Díky moc za něj.


posted by: Petra Pivodová [Odpovědět]

marcela

úterý, 18. září 2018
09:55

marcela

to Petra Pivodová: Jsem velmi ráda, že vám chutná moje verze gulášové polévky. Já "gulášovku" ani jinak nepřipravuji. Až pomine cuketová a houbová sezóna, bude gulášová polévka první na řadě. Děkuji za zprávu. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.


Chlebová polévka s houbami

Chlebová polévka s houbami

Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka

Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka …