A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Chilli paprička

10. září 2015

Kdo z nás by neznal chilli papričky. Krásné na pohled a krásně pálivé. Pojďme si krátce o chilli papričkách něco povědět.

Chilli papričkaChilli paprička

Chilli papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době v tropické části amerického kontinentu, a to již od 6. tisíciletí př. n. l..

Po objevení Ameriky přivezli Španělé první rostliny do Evropy. Vedle zlata byly považovány za největší poklady Ameriky a od té doby se hodně konzumují především v jižních zemích Evropy.

Teprve v několika posledních desetiletích proniklo chilli i do kuchyní ostatních částí Evropy.

Chilli paprička je ovšem hodně obecný pojem.

Pálivost chilli papriček rozlišuje přesně takzvaná Scovilleho stupnice.

A to podle stupňů pálivosti neboli podle obsahu látky zvané kapsaicin. Právě její množství určí, jak moc vás budou pálit ústa po konzumaci chilli papriček.

Kapsaicin je dráždivá látka, která se používá i v medicíně. Je zvláště účinná při léčbě revmatizmu a bolesti zad.

Používá se v krému nebo v náplasti a zvyšuje prokrvení kůže v postižené oblasti.

Následující přehled začíná jednou z nejněžnějších papriček „Poblano“ a končí chilli papričkou nejpálivější „Naga Jolokia“.

 

Scovilleho stupnice pálivostiScovilleho stupnice pálivosti
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Budete-li používat do základu pokrmů chilli papričky, mějte na paměti odolnost jednotlivých strávníků vůči pálivosti kapsaicinu.

Já ve své kuchyni zásadně používám chilli papričku „Jalapeño”, která obsahuje přibližně 2.500 – 8.000 jednotek Scovilleho stupnice.

Již zmíněná „Naga Jolokia“ může obsahovat okolo 1.000.000 jednotek Scovilleho stupnice. Ale jsou i druhy chilli papriček, které obsahují těchto jednotek ještě mnohem více.

Chilli papričky používám například do základů polévek, do gulášů, ragú, drůbežích jater, při přípravě hovězích líček v pomalém hrnci, do dresinku, do marinád, do pesta, k přípravě minutek a do masových náplní.

Víte, že…….

V roce 1937 obdržel maďarský vědec Albert Szent-Györgyi (1895-1986) Nobelovu cenu, kterou světový tisk ve své době označoval jako „Papriková cena“.  Ptáte se zajisté proč?

Obrovský objev, který se mu v roce 1932 podařil, začal čerstvou paprikou, kterou mu jeho žena dala k večeři a na kterou vůbec neměl chuť. Na místo večeře si ji vzal do laboratoře na pokusy.

Po prvotních pokusech v laboratoři přerušili práce na ostatních výzkumech a během 3 týdnů odborníci získali z paprik 1,5 kg čistého vitaminu C.

Byl to senzační úspěch, protože do té doby se podařilo získat ze stejného množství jiných surovin jen několik málo gramů tohoto důležitého vitaminu.

Jeho objev okamžitě přispěl k léčení široce rozšířených kurdějí. Současně jeho objev znamenal zrození dnes kvetoucího průmyslového odvětví – výroby vitaminů.

 

Tak pálivé !!!!
Tak pálivé !!!!
Jalapeño
Jalapeño
Masová náplň s papričkou Cayenne
Masová náplň s papričkou Cayenne

Dresink - vinegret
Dresink - vinegret
Scovilleho stupnice pálivosti
Scovilleho stupnice pálivosti
Segedínský guláš s papričkou Jalapeño
Segedínský guláš s papričkou Jalapeño


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na kuřecí karí

Recept na kuřecí karí

Kuřecí karí doslova uchvátí 3 z vašich 5 smyslů. Čich – obrovskou škálou vůní, chuť – nesmírnou lahodností a zrak – festivalem barev. A ještě jedna dobrá zpráva, pokrm máte za 30 minut připravený k podávání.

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.


Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý t…

Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

Pizza Marcela s cibulkovými kroužky

Jak jsme mohli před rokem 1989 bez pizzy žít. To opravdu nevím. Pizza je vlastně kulatá chlebová placka, která se zdobí a dochucuje rozkrájenými rajčaty, sardelkami, šunkou, sýrem a sype se středomořskými bylinkami. Já ji mám moc ráda s cibulovými kroužky.