Škvarková pomazánka

29. březen 2015

Škvarkovou pomazánku jsem poprvé ochutnala, když mi bylo 16 let. Spolubydlící z internátu si ji vozila z rodných Volar. Její tatínek byl voják z povolání a měl na starosti zásobování místní posádky. Prasátka se tam porážela asi hodně, protože Ivanka vozila hodně pomazánky. Pamatuji si její chuť dodnes. Když jsme po mnoha létech pořádali svoji první zabijačku, na pomazánku jsem si vzpomněla.

Škvarková pomazánkaŠkvarková pomazánka

Na výrobu pomazánky si připravíme:

  • 250 g škvarků (1,0 – 1,2 kg syrového sádla)
  • 2 menší vajíčka uvařená na tvrdo
  • 2 menší kyselé okurky
  • 4 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 rovná čajová lžička soli
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře

 

Postup přípravy škvarkové pomazánky

Nejprve vyškvaříme sádlo. Z 1 kg syrového sádla získáme 0,7 litru vyškvařeného sádla a 200 až 250 g škvarků.

Ještě teplé škvarky umeleme na masovém strojku.

Na jemném struhadle nastrouháme vařená vajíčka a obě okurky, společně s hořčicí, solí a pepřem přidáme k umletým škvarkům.

Směs na pomazánku důkladně promícháme, aby koření bylo rovnoměrně přítomno v pomazánce.

Z tohoto množství budeme mít dvě plastové nádobky o obsahu 250 ml plné výborné pomazánky.

 

ZKUŠENOST

Do pomazánky nikdy nepřidávejte cibuli. V pomazánce hořkne a pouští vodu. Raději si ji čerstvou nakrájejte a posypte s ní pomazánkou namazaný krajíc chleba. Mě nejvíce chutná nakrájená jarní cibulka i se zelenou natí.

ČESNEK DO TÉTO POMAZÁNKY ZÁSADNĚ NEPATŘÍ.

 

V lednici vydrží ve stejné kvalitě 14 dnů. Déle se nám to nikdy nepodařilo, snědli jsme ji rychleji.

Škvarkovou pomazánku můžete i zamrazit, přetrvá v mrazáku při teplotě – 20°C i rok. Zase musím říci, že u nás tomu tak nikdy není.

Moc nám chutná a vždy ji sníme mnohem dříve.

Přiznám se, že snídaně se škvarkovou pomazánkou je gastronomická extáze.

Vyzkoušejte ji a napište mi, jak vám chutnala.

 

Nakrájené sádlo před škvařením
Nakrájené sádlo před škvařením
Škvaření sádla
Škvaření sádla
Ještě teplé škvarky
Ještě teplé škvarky

Umleté škvarky, nastrouhaná vajíčka a okurky
Umleté škvarky, nastrouhaná vajíčka a okurky
Ještě teplá hotová pomazánka
Ještě teplá hotová pomazánka
Chleba s pomazánkou a jarní cibulkouu
Chleba s pomazánkou a jarní cibulkouu

Škvarková pomazánka - dobrou chuť
Škvarková pomazánka - dobrou chuť
Škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.94 hvězdiček / Hodnoceno: 35x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

Pomazánka z brynzy – pomazánka Liptauer

Jestli jste ještě nikdy neochutnali brynzu, je to velká škoda. Je výborná. V pomazánce Liptauer se snoubí její skvělá chuť s bylinkami, kyselou okurkou, kořením i nasekanou chilli papričkou. Překvapte rodinu nebo hosty pomazánkou Liptauer. Je hotová doslova za pár minut.

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.


Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a křenem

Také se teď na začátku jara cítíte trochu unaveni. Rozhodla jsem se lehce změnit jídelníček a konzumovat více syrové zeleniny. Tvarohová pomazánka s bylinkami a křenem je plná vitamínů, je lehká jako pírko a hotová skutečně za pár minut.

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného vepřového kolena, slaniny a křenu

Pomazánka z vařeného kolena je velmi lákavé pohoštění. Je výborná i k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým salátem. Vyzkoušejte a uvidíte, že se k receptu budete rádi vracet.