Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka
29.3.2015  |  Stáhnout jako PDF

Škvarkovou pomazánku jsem poprvé ochutnala, když mi bylo 16 let. Spolubydlící z internátu si ji vozila ze svých rodných Volar. Její tatínek byl voják z povolání a měl na starosti zásobování místní posádky. Prasátka se tam porážela asi hodně, protože Ivanka vozila hodně pomazánky. Chuť pomazánky si  pamatuji dodnes. Když jsme po mnoha létech pořádali svoji první zabijačku, na pomazánku jsem si vzpomněla. A škvrková pomazánka byla zpět na světě.

Na výrobu pomazánky si připravíme:

  • 250 g škvarků (1,0 – 1,2 kg syrového sádla)
  • 2 menší vajíčka uvařená na tvrdo
  • 2 menší kyselé okurky
  • 4 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 rovná čajová lžička soli
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře

Postup přípravy škvarkové pomazánky

Nejprve vyškvaříme sádlo. Z 1 kg syrového sádla získáme 0,7 litru vyškvařeného sádla a 200 až 250 g škvarků.

Ještě teplé škvarky umeleme na masovém strojku.

Na jemném struhadle nastrouháme vařená vajíčka a obě okurky, společně s hořčicí, solí a pepřem přidáme k umletým škvarkům.

Směs na pomazánku důkladně promícháme, aby koření bylo rovnoměrně přítomno v pomazánce. Z tohoto množství budeme mít dvě plastové nádobky o obsahu 250 ml plné výborné pomazánky.

ZKUŠENOST:  Do pomazánky nikdy nepřidávejte cibuli. V pomazánce hořkne a pouští vodu. Raději si ji čerstvou nakrájejte a posypte s ní pomazánkou namazaný krajíc chleba. Mně nejvíce chutná nakrájená jarní cibulka i se zelenou natí.

ČESNEK DO TÉTO POMAZÁNKY ZÁSADNĚ NEPATŘÍ. Kdo má česnek rád, může si jej přidat na namazaný krajíc.

V lednici vydrží pomazábnka ve stejné kvalitě klidně 14 dnů. Déle se nám to nikdy nepodařilo, snědli jsme ji rychleji. Škvarkovou pomazánku můžete i zamrazit, přetrvá v mrazáku při teplotě – 20°C i rok. Zase musím říci, že u nás doma tomu tak nikdy není.  Moc nám chutná a vždy ji sníme mnohem dříve.

Přiznám se, že snídaně se škvarkovou pomazánkou je gastronomická extáze. Vyzkoušejte ji a napište mi, jak vám chutnala.

 

  • Nový komentář
  • Dana 14.6.2020 15:57
    Nejjednodussi a zaroven nejlepsi.Vyborna i bez sparene cibule😉.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.6.2020 19:03
      to Dana: Dano, děkuji za komentář. Z celého srdce s Vámi souhlasím. Spařenou cibuli bych do žádné pomazánky nedávala, protože ztratí aroma i vitamíny. M.
      Odpovědět
  • Gríša 3.10.2019 12:57
    Když se dělají pomazánky ,tak je možno cibuli nakrájenou spařit a nechat okapat,vystydnout a poté vložit v tomto případě,nehořkne .Též i u Budapešťské pomazánky..
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.10.2019 13:04
      to Gríša: S tímto postupem nemám zkušenost, ale vyzkouším. Díky.
      Odpovědět
    • Jarka 13.1.2023 22:31
      Takto upravenou cibuli dávám do bramborového salátu.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.1.2023 11:21
      Každý si samozřejmě připravujeme pomazánku ze škvarků dle svého gusta. Já si ji připravuji vždy minimálně z 1 kg škvarků (tak jak mám výše popsáno) a pak ji rozdělím po 200 g do plastových kelímků a dám zamrazit - BEZ CIBULE. Cibuli přidávám až na namazané pečivo výhradně čerstvou a to i s natí.
      Do bramborového salátku povařím kořenovou zeleninu a celou cibuli v osolené vodě. Pak zdroj tepla vypnu a k zelenině přidám 2 polévkové lžíce octa a zeleninu nechám zcela vychladnout. Pak ji nakrájím a přidávám do bramborového salátu, stejně jako Vy. M.
      Odpovědět