Báseň o chebských knedlících z 19. století

30. prosinec 2015

Není obvyklé, aby se básníci a spisovatelé věnovali ve svojí tvorbě gastronomické oblasti. Určitě všichni rádi jedli. Pokud byli spokojeni, a neobešlo se to bez přejedení, mohl je zkonzumovaný pokrm inspirovat i k literárnímu dílu. Důkazem je báseň „Knedlíky“ od hraběte Clemense Zedtwitze von Liebenstein z Libé u Chebu.

Báseň o chebských knedlících z 19. stoletíBáseň o chebských knedlících z 19. století

Hrabě Clemens Zedtwitz – Liebenstein z Libé u Chebu nebyl výjimkou. Tento pán se narodil v roce 18.září 1814 v Libé u Chebu v severozápadních Čechách. Celý život psal básně a satirická díla. Stal se dokonce poslancem tehdejšího zemského sněmu.

Za 82 roků života vytvořil bezpočet básní.  Jednou z nich, která se dotýká oblasti gastronomie, konkrétně knedlíků, si Vám dovolím předložit.

Báseň byla uveřejněna v překladu Jaromíra Boháče ve Sborníku vydaného k výstavě Knedlík-Kloss-Knödel aneb Knedlíkové nebe uskutečněné v česko-německé spolupráci v roce 2009 v Chebu.

KNEDLÍKY

Za kamny zesláblý a znavený sedím

Tu žena moje hned přivádí doktora

Ten moudře říká, že jed sem až přespříliš

A to že bude mé nemoci příčina

 

Ale kdež, říkám mu jasně

Jen osm knedlíků, a to řádně

A jinak žádný navíc

A to přec není vůbec nic

 

Osm knedlíků jste spořádal

To samozřejmě nelze stráviti

To neznamená jísti, nýbrž žráti

Ty knedlíky pak musí v žaludku Vám státi

 

Teď napíšu Vám prášek na noc

Co břich Vám řádně vyprázdní

Příště pak jenom čtyři s kázní

Neb knedlíků osm, to opravdu je moc

 

Jen čtyři knedlíky, toť přece k smíchu

Řek jsem ženě, když doktor byl venku

Musíš je holt příště dělat větší

Vždyť tenhle doktor, to je blázen řečí

 

Zdroj:  Sborník k výstavě Knedlík-Kloss-Knödel aneb Knedlíkové nebe uskutečněné v roce 2009 v Chebu (vydáno 2009, KMKK, p.o. Muzeum Cheb)

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Jan Hacker

Autor: Jan Hacker


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Kostel sv. Václava ve Žďáru

Kostel sv. Václava ve Žďáru

„Genius loci“ je to, proč se na nějaké místo vracíme. Slova, která vystihují charakter tohoto místa, vyřkl pan Václav Cílek, známý geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy., a já mohu s tímto výrokem jen souhlasit.

Mlýn Podežďár

Mlýn Podežďár

Využití vodní síly ve prospěch lidské činnosti byla snaha lidí od nepaměti. Jedním z odvětví, kde se vodní síla využila dokonale, bylo mlynářství. Mlýn byl důležitou součástí života nejen na vesnici, ale i ve městech. Obilí pěstovali ve všech částech české země, kde to přírodní podmínky dovolovaly. …


Povídání o rodném Žďáru

Povídání o rodném Žďáru

„Genius loci“ je to, proč se na nějaké místo vracíme. Slova, která vystihují charakter tohoto místa, vyřkl pan Václav Cílek, známý geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy., a já mohu s tímto výrokem jen souhlasit.

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.