Obrázky z adventního trhu na zámku Hradiště l.p. 2014

Obrázky z adventního trhu na zámku Hradiště l.p. 2014
18.12.2014  |  Stáhnout jako PDF

Já a tenhle zámek máme k sobě, tak trochu, osobní vztah. Narodil se tady můj pradědeček. Jeho původ je do jisté míry zahalen tajemstvím. Jezdím sem moc ráda a opatrně nasávám atmosféru dávno minulých časů.

Kromě šikovných a přátelských lidí, kteří zde na adventním trhu vystavují a prodávají svoje výrobky, je zde možnost i shlédnout stálou expozici pana profesora Knížáka. I on má k Blovicím osobní vztah. V Blovicích se narodil jeho otec. Ale o profesoru K. se zmíním v jednom z obrázků.

Obrázek první – atrium

Hned u vchodu nás vítá silná „vůně“ pečeného sýra. O pár kroků dále, v malém atriu, se mísila vůně svařeného vína s punčem a opečenými klobásami. I přes velké množství lidí vidím svého spolužáka Karla, jehož barva obličeje jasně signalizuje, jaké tekutiny má moc rád. Před kaplí svatého Ondřeje jsou k vidění velmi avantgardní adventní věnce. Třpytivé koule všech možných pastelových barev.

Obrázek druhý – první patro prohlídkového okruhu

Sem se vždy velmi těším. Pro mne je dominantní přítomnost několika paní, oblečených do krojů. Nabízejí kolemjdoucím vánoční cukroví, které samy upekly. Nebo kousky čerstvého chleba namazané sádlem se škvarky a kdo má zájem, dostane i kroužky čerstvě nakrájené cibulky. A samozřejmě také úsměvy a dobrou náladu. Dávám se s nimi do řeči a dozvídám se, že jsou členky Českého svazu žen v Blovicích. Jsou usměvavé, milé, a když je požádám, zda je mohu vyfotografovat, bez rozpaků dávají svolení.

 Členky Českého svazu žen v Blovicích Členky Českého svazu žen v Blovicích
Zdroj:Marcela Hackerova

Obrázek třetí – vánoční malované perníčky

Kouzelná vůně pečených perníčků vás láká už z velké dálky. Ve výstavních prostorách dobové kuchyně má svoje království mimořádně šikovná paní.

 Paní Julie Chadimová ze Strakonic Paní Julie Chadimová ze Strakonic
Zdroj:Marcela Hackerova

Každý adventní trh zde předvádí svoje umění pečení a malování jihočeských dekoračních perníků. Perníčky tady peče v české remosce. Její perníkový betlém nemá konkurenci. I ona mi dává svolení k fotografování. Fotografie ale nemůže zachytit vůni perníčků, ani nadšení, s jakým hovoří o své práci. Paní Julie Chadimová je mimořádný člověk.

 Perníkový betlém paní Chadimové Perníkový betlém paní Chadimové
Zdroj:Marcela Hackerova

Obrázek čtvrtý – prezentace učňovského školství

Pokaždé mě moc potěší, jak se na adventním trhu prezentuje Střední škola Oselce. Předvádění dovednosti uměleckých kovářů a umělecké zpracování dřeva má zde velký úspěch u návštěvníků. Pozorovat tak šikovné mladé lidi je opravdu zážitek.

 Malování perníkové chaloupky učni SŠ Oselce Malování perníkové chaloupky učni SŠ Oselce
Zdroj:Marcela Hackerova

Učni cukráři nabízeli své upečené cukroví, malovali perníky pod pečlivým dohledem mistrů odborného výcviku.

 Tvorba učňů SŠ Oselce Tvorba učňů SŠ Oselce
Zdroj:Marcela Hackerova

Obrázek pátý – umění

Při vstupu do bývalého zámeckého salonu mě překvapila jeho přeplněnost. Uprostřed salonu byly poskládány velké šedivé kvádry, krychle a kužely. Moje první myšlenka byla, že zde vystavuje firma Expo Blovice. V bleskovém sledu jsem si pomyslela, že někdo svébytně pojal stavbu Karlštejna. Za Karlštejnem byly ovšem ukryty dvě velké figurální plastiky zlatých koníků s kohoutí hlavou. No, teprve teď mě to došlo. To pan profesor K. tu nedávno doplnil svoji stálou expozici a v těchto dvou plastikách patrně zhmotnil svoje ego.

 Dílo pana profesora Knížáka Dílo pana profesora Knížáka
Zdroj:Marcela Hackerova

Obrázek šestý – oběd

Budete-li někdy v Blovicích, bez rozpaků si zajděte na oběd do Hotelu Panský dům. Interiér je velmi vkusně upravený. Ubrusy naprosto čisté, obsluha rychlá. Vývar byl skutečně vývar z masa a nikoli z kostky a řízek měl na sobě vlny a byl čerstvě usmažený. Byla to dokonalá tečka za dnešním adventním výletem.

 Restaurace Hotelu Panský dům Restaurace Hotelu Panský dům
Zdroj:Marcela Hackerova

  • Nový komentář