Spartská černá polévka MELAS ZOMOS

26. květen 2016

MELAS ZOMOS byl pokrm podávaný vojákům ve staré řecké Spartě. Po seznámení se s touto neobvyklou tradicí už vím, proč má fotbalový klub SPARTA takovou barvu svých dresů.

Spartská černá polévka MELAS ZOMOSSpartská černá polévka MELAS ZOMOS

Když vás někdo pozve na řeckou polévku melas zomos, připravte se na nejnevraživější sílu na světě.

Pojídali ji Spartští bojovníci, muži mála slov a velkých činů. Spartští vojáci byli od narození připravováni na boj.

Zatím co, většina Řeků měla na svých stolech a tabulích vybrané pokrmy, většina spartských vojáků jedla černý vývar zvaný melas zomos.

Vývar byl připravovaný z prasečích nožiček, se solí, octem a s přidáním prasečí krve. Spoustou krve. O vodě v receptu nebyla ani zmínka.

Podle všeho to bylo příšerné. Ale byla to také výzva. A nebylo to také pro slabé povahy.

Slovy jednoho italského gurmána:

„Není divu, že se nebáli smrti potom, co snědli tuto děsnou polévku“.

Melas zomos se v Řecku vaří na některých místech asi dodnes. Zatím jsem se neodvážila to vyzkoušet.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 19x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Aronie černá neboli černý jeřáb

Aronie černá neboli černý jeřáb

Možná máte i ve vaší zahradě tento keř, který je nenáročný na pěstování a na podzim velice ozdobný svými až červenými listy. Z jeho plodů, černých bobulí, můžete připravit výrobky bohaté na vitamíny a tělu velmi prospěšné látky. Pojďme se s aronií krátce seznámit.

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám

Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.


Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.

Kapustová polévka s houbami

Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.