Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

19. únor 2015

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háček, že jsme se neměli koho zeptat.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Ráda se s vámi podělím o zkušenosti, které mi v počátku chyběly. Vždycky je dobré vědět, jak práce při zabijačce vlastně postupují, a co ke zdárnému zvládnutí budete potřebovat.

Sháněli jsme informace, kde se dalo, ale nakonec jsme usoudili, že základem úspěchu je šikovný a pracovitý řezník. Našel se. Hned ve vedlejší vsi. Řekl nám základní požadavky a vše jsme naplánovali. Je to velká práce, ale výsledek za to stojí.

Dnes už víme (po celkem 4 zabijačkách), že lepšího pana řezníka pro naši domácí zabijačku na světě není.

Samozřejmě, že nejdůležitější je tým pracovitých lidí.

Dále nezbytné suroviny, technické pomůcky a také prostor, kde se tato událost bude odehrávat.

Měli jsme štěstí, celá akce se odehrála v domě po rodičích více než sto let starém. Nikoho ze sousedů jsme neomezovali a vypadalo to přesně jako na obrázcích od pana malíře Lady.

Byla tam stará kamna s velkou plotnou, chlívek na prasátko a pracovní místo pro pana řezníka ve 150 let starém špýcharu a samozřejmě velký dvůr, kde bylo možno umístit necky, šráky, venkovní kotel, několik stolů (na sádlo, jitrnice, naporcované maso, zásobu nádob-pekáčů, plechů, kýblů, velkých i malých hrnců a také občerstvení).

A v neposlední řadě je mít na paměti, že při zabijačce je velká spotřeba vody.

Ideální váha živého prasete je okolo 150 kg. Není příliš tučné, ale sádlo na vyškvaření už má. Nejlepší maso je z prasátka z domácího chovu. I takové se dá sehnat, ale vše je třeba domlouvat 2-3 měsíce dopředu.

Zabijačka je ale hlavně setkání celé široké rodiny, setkání, které se málokdy podaří, protože každý má jiný rytmus zaměstnání, jsou to i komické situace, únava, ale hlavně vzpomínky na neopakovatelné zážitky.

Příprava na samotnou zabijačku však musí začít mnohem dříve.

Musíte si prasátko s předstihem zajistit vykrmené. Mnohdy je nutné si jej zamluvit u soukromého chovatele již jako malé selátko, nechat vykrmit, a ve správný čas (nejlépe den před zabijačkou) po vykrmení odvézt na vlastní zabijačku.

Sledujte následující články mého seriálu o zabijačce.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

tulinka

sobota, 17. září 2016
20:22

Dobrý den, mohu se zeptat? Stačí jedno prasátko cca 150 kg pro cca40 osob. CHtěli bychom udělat zabijačku jako oslavu 40-tin. Nebo máme přikoupit nějaké maso (do ovaru, jitrnic, tlačenky, ...) Děkuji Hanka


posted by: tulinka [Odpovědět]

marcela

sobota, 17. září 2016
23:41

marcela

Milá Hanko, důležité je, udělat si rozpočet, kolik chcete jitrnic, kolik tlačenky. Zda budete smažit řízky či grilovat? Pokud chcete jen ovar, jitrnice, jelita a tlačenku, pak Vám jedno prasátko bude stačit.
Do ovaru musíte ale použít i "kvalitnější maso" jako je krkovice a kýta. Pro 40 osob ovarové maso-plecko, kolena, bok- stačit nebude.
Střívka na jitrnice či jelita musíte dokoupit.
Klidně se zeptejte na další podrobnosti, ráda Vám odpovím. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 5.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 5.

Den po zabijačce. Ani tento den není žádné volno. Práce zbývá ještě hodně. Výsledkem celé zabijačky je zpracování 98 % celého prasátka od rypáčku až po ocásek. Nevyhodí se téměř nic. Takovéto důkladné zpracování by se dnes mělo vyučovat v rámci řádné školní výuky. Je to příklad dokonalého využití su…


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 2.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 2.

Týden do zabijačky. Pro převoz prasete musíte mít také přívěsný vozík za auto, pevnou bednu na přepravu prasete, kterou umístíte na přívěsný vozík. Poslední prasátko (200 kg jsme vezli ze vzdálenosti 40 km).

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 3.

Den před zabijačkou. Nejdůležitějším aktem celého dne je přivézt živé prase a umístit ho do chlívku. Jak si přečtete dál, není to vždy procházka růžovým sadem, ale tvrdý boj ....