
Uchovávám recept starý možná 100 let. Nejsou to knedlíky, které položíte na talíř, a oni okamžitě nasají omáčku ve svém okolí, vytvoří se z nich houba, a začnou se rozpouštět (brrrr….). Tyhle knedlíky jsou lahodné a se všemi omáčkami tvoří chuťově harmonický pár. Hlávkové či kedlubnové zelí je s nimi nepřekonatelné.
Na přípravu 6-8 porcí kynutých knedlíků budeme potřebovat
- 400 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky + trochu mouky na vál
- 2 celá vejce
- 250 ml kombinace mléka a vody ( ½ mléka + ½ vody)
- 21 g kvasnic ( ½ polovina kostky)
- 3 rohlíky na kostičky
- Sůl
- Štipec cukru
Postup přípravy kynutých knedlíků
Mléko s vodou ohřejeme na pokojovou teplotu.
Do mističky nadrobíme všechny kvasnice, přidáme štipec cukru a zalijeme cca 100 ml mléka s vodou a necháme vykynout.
V míse smícháme mouku, sůl, přidáme rohlíky, vykynutý kvásek a vajíčka.
Postupně proděláváme těsto a přiléváme zbylé mléko tak, aby vzniklo kompaktní, ne příliš tuhé těsto.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou, postavíme ji na teplejší místo a necháme kynout cca ½ hodiny.
Na vaření knedlíků si připravíme větší hrnec. Vodu osolíme a dáme vařit.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál polohrubou moukou.
Těsto dál nehněteme, ani nijak nepřekládáme.
Knedlíky nám tak nebudou varem praskat.
Z těsta vytvoříme válec, který rozdělíme na 4 stejně velké válečky. Ty necháme na vále nejméně 20 minut dále kynout. A za tuto dobu je několikrát otočíme.
Do vroucí vody je vkládáme maximálně po dvou a pomalu vaříme 20 minut.
Po vyndání uvařených knedlíků ihned odkrojíme nití patku a poté knedlík na válu otočíme.
Knedlík necháme mírně vydýchat a zbytek knedlíku nití dokrájíme.
Kynutý knedlík - detail
Zdroj:Marcela Hackerová
Krájení kynutého knedlíku nití
Pod knedlík zasuneme nit na vzdálenost 1,5 cm od konce knedlíku. Oba konce nad knedlíkem překřížíme a tahem do stran odkrojíme plátek knedlíku.
-
Nový komentář
-
Eva 8.10.2016 11:59 Odpovědět
-
Marcela . 8.10.2016 17:43 Odpovědět
-