Recept na kynuté knedlíky

16. březen 2015

Uchovávám recept starý možná 100 let. Nejsou to knedlíky, které položíte na talíř, a oni okamžitě nasají omáčku ve svém okolí, vytvoří se z nich houba, a začnou se rozpouštět (brrrr….). Tyhle knedlíky jsou lahodné a se všemi omáčkami tvoří chuťově harmonický pár. Hlávkové či kedlubnové zelí je s nimi nepřekonatelné.

Recept na kynuté knedlíkyRecept na kynuté knedlíky

Na přípravu 6-8 porcí kynutých knedlíků budeme potřebovat

  • 400 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky + trochu mouky na vál
  • 2 celá vejce
  • 250 ml kombinace mléka a vody ( ½ mléka + ½ vody)
  • 21 g kvasnic ( ½ polovina kostky)
  • 3 rohlíky na kostičky
  • Sůl
  • Štipec cukru

 

Postup přípravy kynutých knedlíků

Mléko s vodou ohřejeme na pokojovou teplotu.

Do mističky nadrobíme všechny kvasnice, přidáme štipec cukru a zalijeme cca 100 ml mléka s vodou a necháme vykynout.

V míse smícháme mouku, sůl, přidáme rohlíky, vykynutý kvásek a vajíčka.

Postupně proděláváme těsto a přiléváme zbylé mléko tak, aby vzniklo kompaktní, ne příliš tuhé těsto.

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou, postavíme ji na teplejší místo a necháme kynout cca ½ hodiny.

Na vaření knedlíků si připravíme větší hrnec. Vodu osolíme a dáme vařit.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál polohrubou moukou.

Těsto dál nehněteme, ani nijak nepřekládáme.

Knedlíky nám tak nebudou varem praskat.

Z těsta vytvoříme válec, který rozdělíme na 4 stejně velké válečky. Ty necháme na vále nejméně 20 minut dále kynout. A za tuto dobu je několikrát otočíme.

Do vroucí vody je vkládáme maximálně po dvou a pomalu vaříme 20 minut.

Po vyndání uvařených knedlíků ihned odkrojíme nití patku a poté knedlík na válu otočíme.

Knedlík necháme mírně vydýchat a zbytek knedlíku nití dokrájíme.

Kynutý knedlík - detailKynutý knedlík - detail
Zdroj:Marcela Hackerová

Krájení kynutého knedlíku nití

Pod knedlík zasuneme nit na vzdálenost 1,5 cm od konce knedlíku. Oba konce nad knedlíkem překřížíme a tahem do stran odkrojíme plátek knedlíku.

 

Uvařené knedlíky
Uvařené knedlíky
Kynuté knedlíky s kysaným zelím a pečenou vepřovou plecí
Kynuté knedlíky s kysaným zelím a pečenou vepřovou plecí
Mimořádně chutné kynuté knedlíky
Mimořádně chutné kynuté knedlíky

Kynutý knedlík - detail
Kynutý knedlík - detail

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 62x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Eva

sobota, 8. říjen 2016
11:59

Diky, konecne sa mi knedliky podarili. V Australii nemame hrubu muku a tak som to skusila s jemnou krupickou a polohrubou mukou. Diky , diky konecne vysli tie ako pamatam z domova. Krajania a aj Australania si pochutnali a nevedeli prestart obdivovat chleba co sa vari. Diky Eva


posted by: Eva [Odpovědět]

marcela

sobota, 8. říjen 2016
17:43

marcela

Evo, Vy jste mi udělala takovou radost. S kombinací jemné krupičky a polohrubé mouky jste udělala dobře. Ani jste mi nenapsala, s čím jste knedlíky podávala. Děkuji za tak milý komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…


Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.