Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

25. červen 2015

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzákyRecept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Na přípravu 14 kusů knedlíků budeme potřebovat

  • 1 kg syrových a oškrábaných brambor
  • 7 rohlíků nakrájených na kostičky
  • 2 celá vejce
  • 5 polévkových lžic hrubé mouky nebo krupice
  • 2 polévkové lžíce solamylu
  • 1 čajová lžička soli
  • Hrst nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, libeček)

Na vaření knedlíků si připravíme

  • Kastrol s širším dnem a poklicí
  • Napařovák na knedlíky
  • ½  litru vody

Postup přípravy knedlíků

Do mísy na těsto dáme nakrájené rohlíky, mouku, škrob, sůl a rozklepneme obě vejce.

Syrové brambory nastrouháme na jemno (struhadlo mrkev) a přes velké síto z nastrouhaných brambor vymačkáme tekutinu a přidáme je k ostatním surovinám v míse na těsto.

Vymačkanou vodu slijeme a škrob, který zůstal u dna, přidáme zpět k těstu.

Všechny suroviny v míse promícháme a ručně vypracujeme kompaktní těsto.

Do kastrolu nalijeme vodu a na dno rozprostřeme napařovák na knedlíky.  Kastrol přiklopíme poklicí a vodu přivedeme k varu.

Než voda začne vřít, připravíme si z poloviny těsta knedlíky. V dlaních vytvoříme knedlíky o velikosti tenisového míčku. Mělo by jich být celkem sedm.

Knedlíky rozmístíme na napařovák – jeden uprostřed a šest okolo. Poklici přiklopíme a necháme je bez kontroly vařit v páře 20 minut.

Než se první várka uvaří, připravíme si ze zbývajícího těsta dalších sedm knedlíků.

 

Za 20 minut jsou knedlíky uvařené.

 

Nezapomeňte při vaření druhé várky doplnit pod napařovák vodu.

Při vyndávání vždy do knedlíku zapíchnu vidličku a podeberu jej lžící.

Splní to dva cíle. Snadno se přemístí a zároveň z knedlíků odejde pára.

Připravit si tyhle knedlíky je poměrně nenáročné, vaření v páře je tutovka a výsledek ocení i náročný strávník. Se zelím a pečeným masem chutnají neskutečně.

 

Těsto na knedlíky ze syrových brambor
Těsto na knedlíky ze syrových brambor
Knedlíky před vařením
Knedlíky před vařením
Hotové knedlíky na talíři, který který dostala babička do výbavy
Hotové knedlíky na talíři, který který dostala babička do výbavy


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 51x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Václav Braun

středa, 1. červen 2016
00:20

Moje babička z Lišky u Úněšova také vařila takovéto kulaté knedlíky (nevím ale, který druh). Byly moc dobré. Děda je krájel při knedlo, vepřo, zelo jen vidličkou.


posted by: Václav Braun [Odpovědět]

marcela

středa, 1. červen 2016
12:22

marcela

Doma připravované knedlíky jsou všechny dobré. Moje babička říkala, že si na jídle pochutná nejlépe doma. Něco na tom je.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavn…

Recept na kynuté knedlíky

Recept na kynuté knedlíky

Uchovávám recept starý možná 100 let. Nejsou to knedlíky, které položíte na talíř, a oni okamžitě nasají omáčku ve svém okolí, vytvoří se z nich houba, a začnou se rozpouštět (brrrr….). Tyhle knedlíky jsou lahodné a se všemi omáčkami tvoří chuťově harmonický pár. Hlávkové či kedlubnové zelí je s nim…


Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.