Clafouti – tradiční francouzský dezert (flan) s třešněmi

25. červenec 2015

Tenhle „koláč“ jsem poprvé ochutnala jako pohoštění na návštěvě u přítelkyně. Řeknu vám, už první sousto ve mě vyvolalo výbuch slastných pocitů. Chutnal jako pečený pudink a sladké palačinky zároveň. Třešně tomu dodaly tu správnou tečku.

Clafouti – tradiční francouzský dezert (flan) s třešněmiClafouti – tradiční francouzský dezert (flan) s třešněmi

 

Flan je dezert z palačinkového těsta a ovoce.

 

Na přípravu flanu by měly stačit pouze tři suroviny:

  • Mléko nebo smetana
  • Cukr
  • Vejce

Pro zvýraznění chuti můžete přidat vanilkový extrakt, rum, mandlový likér Amareto a samozřejmě ovoce.

Nejlepší jsou třešně. S hruškami je to také velmi chutné.

Na přípravu třešňového dezertu Clafouti (jednotné číslo) – budeme potřebovat

  • 400 g vypeckovaných třešní (nebo 500 g třešní s peckami)
  • 2,5 dl mléka nebo smetany
  • 60 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • Špetku soli

Dále si připravíme

  • Zapékací misku nebo kulatou formu o průměru 24 cm
  • Máslo na vymazání
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru na zasypání třešní
  • Karamelový topink na dozdobení
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy třešňového dezertu Clafouti

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pokud chceme, vypeckujeme si třešně, ale lze i s peckami.

Do nádoby elektrického šlehače nalijeme mléko (nebo smetanu), přisypeme cukr. Přidáme tři rozklepnutá vajíčka, vanilkový extrakt, mouku a špetku soli.

Šlehač zapneme na nejvyšší rychlost a šleháme přibližně minutu a půl.

Než se nám těsto ušlehá, vymažeme si formu na pečení máslem.

Z připraveného ušlehaného těsta odebereme naběračkou takové množství, aby nám pokrylo dno zapékací formy na pečení do výšky 3-4 mm.

Formu vložíme do vyhřáté trouby a necháme lehce zapéct.

Poznáme to podle toho, že zmatní, ale nezmění barvu.

Trvá to přibližně 5 minut.

Nyní formu z trouby vyndáme. Nasypeme na předpečené dno třešně a zasypeme je rovnoměrně 4 polévkovými lžícemi připraveného krupicového cukru.

Na třešně nalijeme zbytek těsta. Formu vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 50-55 minut.

Upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle uprostřed formy.

Dezert Clafouti pečením nabude, zejména při okrajích.

Nic se nebojte, až bude chladnout, získá opět svoji původní podobu.

Na dozdobení použijte karamelový topink nebo si karamel připravte sami. Tenhle dezert s chutí karamelu opravu ladí.

Dezert pocukrujte moučkovým cukrem.

 

Třešňový dezert servírovaný s třešněmi
Třešňový dezert servírovaný s třešněmi
Upečený Clafouti s třešněmi
Upečený Clafouti s třešněmi
Můžeme hodovat
Můžeme hodovat


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.85 hvězdiček / Hodnoceno: 20x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Boží milosti – tradiční masopustní pečivo

Boží milosti – tradiční masopustní pečivo

Talíř plný usmažených božích milostí provoní celý byt. Jsou sladké, křupavé a tradiční. V době masopustu nesměly chybět na žádném stole.

Rillettes (rijet) – tradiční francouzská pochoutka z české zabijačky

Rillettes (rijet) – tradiční francouzská pochoutka z české zabijačky

Naše známost, tedy moje a rillettes, je zatím krátká, ale v naší kuchyni zapustila hluboké kořeny. Je to i moje vzpomínka na dětství. Vzpomínka na téměř prázdný pekáč, ve kterém se peklo vepřové. Jen bílé sádlo a výpek z masa. Ta dobrota, kterou jsem si mazala na chleba a sypala pažitkou.


Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háče…