Jablkový dort s vanilkovým přelivem

11. květen 2017

Jablkový dortík je tak lahodný, tak voňavý a tak jednoduše připravený. Stačí zapnout robot a jen přisypávat připravené suroviny.

Jablkový dort s vanilkovým přelivemJablkový dort s vanilkovým přelivem

Na přípravu jablkového dortu budeme potřebovat

Na dort

  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g rostlinného oleje
  • 120 g bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce amareta nebo rumu (či pár kapek vanilkové extraktu)
  • 80 g škrobu Solamyl
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • ½ většího jablka do těsta
  • 1,5 většího jablka na ozdobení povrchu dortu
  • Špetku soli
  • Dortovou rozvíratelnou formu o průměru 26 cm
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubou mouku na vysypání formy
  • 1 arch pečícího papíru
  • Robot

Na vanilkový přeliv

  • 10 g škrobu Solamyl
  • 125 ml studené vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy jablkového dortu

Nejprve si odvážíme a připravíme všechny suroviny a potřeby na přípravu dortu. Na dno dortové formy upevníme papír na pečení. Okraje odstřihneme tak, aby papír přesahoval cca 1 cm přes dno formy.

Dno i okraje formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 190 °C, horní i dolní ohřev.

Do mísy robotu rozklepneme 3 připravená vejce (celá). Do robotu upevníme lopatkový nástavec a pustíme ho na poloviční výkon.

Vejce necháme prošlehávat asi 2 minuty. Pak, po lžících přisypáváme krupicový cukr a 1 vanilkový cukr. Přidáme i špetku soli.

Postupně přidáváme další suroviny – olej, jogurt, amareto a škrob. Před přidáním uvedených jednotlivých surovin vždy počkáme asi 30 vteřin, než je robot zapracuje do těsta.

Jako poslední do těsta zapracujeme mouku, kterou jsme promíchali s práškem do pečiva. Mouku do těsta přidáváme po lžících až do spotřebování odměřeného množství.

Nyní robot vypneme a mísu z robotu vyndáme. Jednu polovinu jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na malé kostičky. Kostičky jablka do těsta zapracujeme měchačkou nebo stěrkou ručně.

Těsto přelijeme do připravené formy a povrch urovnáme. Nyní oloupeme 1,5 jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme je na měsíčky maximálně 0,5 cm silné.

Plátky-měsíčky jablek vyskládáme na těsto podélně k okraji formy. Začneme u okraje formy a skončíme uprostřed.

Vyskládané plátky jablek na povrchu dortuVyskládané plátky jablek na povrchu dortu
Zdroj:Marcela Hackerová

Formu s připraveným dortem vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 55-60 minut. Propečení kontrolujeme špejlí. Po vyjmutí z těsta musí být suchá.

Upečený dort postavíme na mřížku a necháme cca 15 minut mírně vychladnout. Pak dortovou formu rozepneme, odstraníme pečící papír a dort přemístíme na tác.

Dort přemísťuji „eskymáckým obratem“. Připravím si 2 talíře, na každý položím papírovou podložku na dort. První talíř i s papírovou podložkou lehce položím na povrch dortu a obrátím ho i s dortem o 180 °. Dort leží „na hlavě“ a my snadno sejmeme pečící papír. Druhý talíř rovněž s papírovou podložkou položíme na spodní část dortu a uděláme s ním druhý obrat o 180 ° a vrátíme ho do původní polohy.

Nyní si připravíme vanilkový přeliv.

Do kastrůlku nasypeme odvážený škrob, přilijeme studenou vodu a důkladně promícháme, aby u dna škrob nezůstal nerozpuštěný.

Přeliv na náš dort nesmí vařit.

Kastrůlek postavíme na zdroj tepla a za stálého míchání začneme zahřívat. Pak přisypeme krupicový i vanilkový cukr a přidáme lžičku vanilkového extraktu. Když přeliv začne houstnout (netrvá to dlouho, tak 4-5 minut), máme hotovo. Přeliv nesmí vařit, museli bychom začít znovu a s novými surovinami.

Jablka na povrchu dortu polijeme připraveným horkým přelivem. Polévkovou lžící to jde snadno a rychle. Dort necháme vychladnout a můžeme podávat. Třeba s kopečkem šlehačky nebo s přidáním karamelového toppingu. Záleží jen na vaší chuti.

Suroviny na dort s jablky
Suroviny na dort s jablky
Přidání nakrájené  ½ jablka do těsta
Přidání nakrájené ½ jablka do těsta
Těsto ve formě na dort
Těsto ve formě na dort

Vyskládané plátky jablek na povrchu dortu
Vyskládané plátky jablek na povrchu dortu
Upečený dort ve formě
Upečený dort ve formě
Upečený dort na tácu
Upečený dort na tácu

Jablkový dort s vanilkovým přelivem.
Jablkový dort s vanilkovým přelivem.
Porce jablkového dortu s vanilkovým přelivem
Porce jablkového dortu s vanilkovým přelivem
Jablkový dort s vanilkovým přelivem
Jablkový dort s vanilkovým přelivem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

Tenhle úžasně chutnající dortík mám nejraději s čerstvými jahodami nebo malinami.

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…


Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Rychlá karobová buchta s jablky a bez přidání mouky

Karobová buchta chutná po čokoládě, voní karamelem a první ochutnání vám vyrazí dech. Nebudete věřit, že je připravená z pár poměrně levných surovin. Překvapte své okolí karobovou buchtou.

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s fazolkami a rýží

Kuřecí plátky s čerstvými fazolkami je klasicky letní jídlo. Je lehké, s minimem tuků. Vše je výtečné a hotové do půl hodiny. Uvařené fazolkové lusky s francouzským vinegretem je chuťový sen.