Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

28. duben 2015

Tenhle úžasně chutnající dortík mám nejraději s čerstvými jahodami nebo malinami.

Jednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocemJednoduchý máslový dort s jablky a čerstvým ovocem

Na přípravu jednoduchého máslového dortu budeme potřebovat

  • 125 g másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 2 celá vejce
  • 175 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 dl mléka
  • 1 středně velké, oloupané jablko
  • Špetka soli
  • 20 ks rozinek
  • 1 polévková lžíce Amarreta. Je to likér, který krásně voní po mandlích.
  • Několik kapek vanilkového extraktu
  • Kulatou otevírací formu na dort o průměru 20 cm
  • 1 arch pečícího papíru
  • Hrubou mouku na vysypání formy

 

Postup přípravy jednoduchého máslového dortu

Všechny suroviny si připravíme a odvážíme den předem, aby měly tu správnou pokojovou teplotu. Samozřejmě s výjimkou mléka.

Začneme tím, že si připravíme dortovou formu.

Formu rozevřeme a vyndáme dno. Na dno položíme pečící papír.

Rohy papíru rukou stáhneme pod dno a shora, přes papír přesuneme okraje formy. Sponu na formě zavřeme. Papír tak neudělá na dně žádné pomuchlané sklady.

Forma je zavřená a papír na dně napnutý. Okraje papíru, které trčí z formy, nůžkami odstřihneme.

Vnitřní stranu formy i dno pomažeme změklým máslem a posypeme hrubou moukou.

Na vymazávání forem, pekáčů a všech zapékacích nádob nepoužívejte horký ani teplý rozpuštěný tuk.

Na stěnách rozpuštěný tuk nedrží a následně nedrží ani mouka nebo strouhanka. U formy na velikonočního beránka nebo bábovky, je to zásadní. Upečený beránek nebo bábovka by tak nešly hladce vyklopit z formy.

Nyní zapneme troubu a teplotu nastavíme na 180 °C.

Mouku, společně s práškem do pečiva, prosijeme přes síto. Žloutky oddělíme od bílků.

Mléko ohřejeme. Pozor, nesmí být ale horké.

Rozinky překrájíme na malé kousky a ve skleničce je zalijeme 1 polévkovou lžící Amaretta a zakápneme vanilkovým extraktem. Promícháme.

Ze dvou bílků, s přidáním špetky soli, ušleháme pevný sníh.

Cukr a máslo vyšleháme do světlé pěny. V domácím robotu to jde velmi rychle.

Pak přidáme žloutky, hezky jeden po druhém a po lžících přiléváme teplé mléko a nakonec přisypeme rozinky i s nálevem.

Necháme vše míchat a postupně zašleháváme mouku s práškem do pečiva a nastrouhané jablko na slzičkovém struhadle.

Mísu s těstem vyndáme z robotu. Nyní už ručně a velmi opatrně vmícháme ušlehaný sníh.

Těsto přelijeme, za pomoci stěrky, do připravené dortové formy. Povrch stěrkou uhladíme.

Formu vložíme doprostřed vyhřáté trouby na 180 °C.

Dortík necháme péct 50 – 55 minut.

V polovině pečení povrch zakryjeme alobalem.

Před vyndáním z trouby zkontrolujeme stav upečení vpichem špejle. Po vytažení z upečeného těsta musí být špejle suchá.

Povrch poprášíme moučkovým cukrem a podáváme nejlépe s čerstvými jahodami a kdo má rád šlehačku, tak i se šlehačkou.

Pokud máte rádi zmrzlinu, můžete šlehačku nahradit nebo doplnit jahodovou či vanilkovou zmrzlinou.

 

Upečený a pocukrovaný dortík s jahodami
Upečený a pocukrovaný dortík s jahodami
Detail
Detail
A můžeme se pustit do mlsání
A můžeme se pustit do mlsání


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Jablkový dort s vanilkovým přelivem

Jablkový dort s vanilkovým přelivem

Jablkový dortík je tak lahodný, tak voňavý a tak jednoduše připravený. Stačí zapnout robot a jen přisypávat připravené suroviny.

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka s čerstvým sýrem Cottage

Šunková pomazánka je výborná k snídani i k večeři. Děti si ji zamilují jako lehkou svačinku do školy. Chutná skvěle s rohlíkem i opečeným chlebem.


Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Plátky libového vepřového boku na grilu s opečenými bramborami ve slupce a ovocem

Libový vepřový bok na grilu nebo grilovací pánvi je nenáročný na přípravu, chutná skvěle a s přidáním křupavých plátků čerstvých jablek a hroznového vína je velká dobrota.

Rebarbora - Reveň kadeřavá

Rebarbora - Reveň kadeřavá

Rebarbora je velice vítaným zpestřením jarních pokrmů. Rebarbora je ovoce. Sběr a konzumace rebarborových stonků se doporučuje v období od dubna do svátku sv. Jana, tj. 24. června, kdy jsou pro konzumaci nejkvalitnější. Dnes toto ovoce/zeleninu lze připravovat nejen jako dezert, ale i jako přílohy …