Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

10. červen 2015

Přiznám se, že tahle roláda od kolegyně Jitky mě dostala. Je mimořádně jedlá a s mascarpone a čerstvými jahodami chutná přímo nebesky. No posuďte sami.

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodamiKakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Na přípravu kakaové rolády budeme potřebovat

  • 6 vajec
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vrchovatá polévková lžíce kvalitního kakaa
  • Špetka soli
  • Velký plech na pečení
  • Alobal
  • Tuk na vymazání (třeba Omega)
  • Hrubá mouka na vysypání
  • Cukr na posypání

Na náplň budeme potřebovat

  • 250 g mascarpone
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 5 větších jahod

Postup přípravy kakaové rolády

Vajíčka rozklepneme jedno po druhém a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky putují do nádoby robotu a bílky do skleněné misky.

Ke žloutkům přidáme prosátý moučkový cukr a necháme šlehat, až obsah zesvětlá a zdvojnásobí objem. Trvá to asi 5 minut.

Mezi tím zapneme troubu na 200 °C – horní i spodní ohřev.

Nyní si připravíme plech. Rozprostřeme alobal na celou plochu. Pomocí štětečku naneseme na alobal rozpuštěný tuk a následně posypeme hrubou moukou.

Do vyšlehaných žloutků s cukrem přes sítko přidáme kakao a promícháme, aby se těsto stejnoměrně obarvilo.

Nádobu vyjmeme z robotu. Připravíme si metlu a stěrku.

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme opravdu tuhý sníh. Poznáme to tak, že misku s ušlehaným sněhem otočíme z polohy horizontální do polohy vertikální a sníh se ani nehne.

Do mísy s připraveným kakaovým těstem přidáme tuhý sníh a ručně, připravenou metlou, opatrně promícháme.

Těsto vylijeme na připravený plech s alobalem a stěrkou ho rovnoměrně rozetřeme po celé ploše vymazaného alobalu.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 10 minut.

Než se nám roláda upeče, připravíme si náplň. Mascarpone přendáme do misky a přidáme prosátý moučkový cukr. Vše důkladně promícháme. Jahody opereme a nakrájíme je na menší kousky.

Upečenou roládu necháme chvilku vychladnout.

Plech s upečenou roládou pokryjeme utěrkou a přes utěrku položíme prkénko velikosti plechu nebo dno dalšího, stejně velkého plechu. Roládu překlopíme na utěrku alobalem vzhůru.

Alobal opatrně sundáme a roládu delší stranou srolujeme. Jde to snadno, protože upečené těsto je poddajné a nepraská.

Srolované necháme úplně vychladnout.

Po vychladnutí upečené těsto rozvineme a pomocí stěrky naneseme mascarpone. U krajů necháme asi 1 cm nenamazaný prostor.

Posypeme nakrájenými jahodami a opět svineme.

Roládu přendáme na tác spojem dolů a pocukrujeme.

Roláda je opravdu mimořádně dobrá. Jahody můžete nahradit třeba malinami, nebo ovocem, které máte rádi. Ale jahody jsou opravdu nejlepší.

 

Do tuha ušlehaný sníh
Do tuha ušlehaný sníh
Přidání kakaa do těsta
Přidání kakaa do těsta
Srolovaná upečená roláda
Srolovaná upečená roláda

Mascarpone a jahody
Mascarpone a jahody
Roláda s mascarpone a jahodami
Roláda s mascarpone a jahodami
Roláda na tácu
Roláda na tácu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.96 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jiřina

středa, 17. červen 2015
17:30

Roláda se povedla! Mňamka! Výborná!! Více takových receptů!


posted by: Jiřina [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 18. červen 2015
13:09

marcela

Roláda je opravdu výborná. Jsem ráda, že se dílo podařilo. Receptů je tady celá řada, vyzkoušejte další. A děkuji za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…


Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilov…