Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

16. září 2016

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminkyKynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Suroviny na přípravu švestkového koláče

  • 230 g hladké mouky
  • 20 polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 15 g kvasnic
  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru na přípravu kvásku
  • 100 ml mléka
  • 1 celé rozšlehané vejce - na pomazání okrajů koláče si odebereme 1 polévkovou lžíci
  • Špetku soli
  • 15 – 20 ks velkých švestek
  • Hrst polohrubé mouky na podsypání
  • Máslo nebo jiný tuk na vymazání formy na pečení
  • Hrubou mouku na posypání pomaštěné formy

Suroviny na drobenku

  • 4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce krystalového cukru
  • 50 g studeného másla

Postup přípravy švestkového koláče

Všechny suroviny si připravíme a odvážíme. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.

Do hrnečku nadrobíme kvasnice, posypeme je vrchovatou čajovou lžičkou krupicového cukru a zalijeme je polovinou z připraveného vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Připravíme si drobenku.

Do mísy nasypeme hrubou mouku a krystalový cukr. Odvážené máslo nakrájíme na menší kousky. Špičkami prstů mneme mouku, cukr a máslo, až nám vzniknou malé hrudky - drobenka. Misku s drobenkou dáme do ledničky.

Do mísy robotu nasypeme obě mouky, cukr, špetku soli. Vše promícháme. Rozšleháme vajíčko a přidáme ho do mísy robotu společně s rozpuštěným máslem.

Máslo nesmí být horké.

Kvasnice v hrnečku důkladně promícháme lžičkou, aby nezůstaly v kvásku žádné hrudky.

Kvásek přilijeme do mísy robotu k ostatním surovinám. Robot pustíme na poloviční výkon. Zbylé mléko přiléváme podle potřeby po lžících. Těsto nesmí být příliš řídké.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180 °C. Horní i dolní ohřev.

Kulatou formu na pečení o průměru 30 – 32 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Kdo nechce jeden velký koláč, může si udělat dva koláče na klasický plech. Těsto rozdělí na dvě stejné části a udělá dva koláče malé, o průměru 15 – 20 cm.

Těsto po vymíchání vyjmeme z mísy robotu a hned přemístíme na vymazaný plech. Dlaněmi rukou ho rozprostřeme po celé ploše formy. Na okrajích vytvoříme pokrčeným ukazováčkem z těsta malé hráze, aby nám šťáva ze švestek zůstala na koláči a nezatekla pod něj.

Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Švestky opereme, vypeckujeme a podélně je rozkrojíme na 4 až 6 měsíčků. Záleží na velikosti švestek. Jednotlivé díly švestek vyskládáme po celé ploše koláče.

Z ledničky vyndáme vychlazenou drobenku a koláč rovnoměrně posypeme až k okrajům.

Formu s koláčem vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 minut. Okraje musí mít zlatavou barvu. Na posledních 5 minut zapneme horkovzduch.

A máme upečeno, koláč krásně voní. Já nikdy neodolám a krájím ho ještě vlažný. Je to velká dobrota.

Nakrájené švestky na koláč
Nakrájené švestky na koláč
Forma se syrovým těstem
Forma se syrovým těstem
Skládání švestek
Skládání švestek

Koláč s vyskládanými švestkami
Koláč s vyskládanými švestkami
Koláč posypaný drobenkou
Koláč posypaný drobenkou
Upečený švestkový koláč
Upečený švestkový koláč

Upečený švestkový koláč - servírujeme
Upečený švestkový koláč - servírujeme
Výseč upečeného švestkového koláče
Výseč upečeného švestkového koláče
Detail upečeného švestkového koláče
Detail upečeného švestkového koláče


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.78 hvězdiček / Hodnoceno: 59x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Petra

neděle, 12. srpen 2018
07:36

Úžasný recept, těsto krásně nadýchané, doporučuji 🙂


posted by: Petra [Odpovědět]

marcela

pátek, 17. srpen 2018
16:49

marcela

to Petra: Petro, děkuji Vám za zprávu. Mám mnoho receptů na koláče, ale ovocné, zejména švestkové a borůvkové připravuji výhradně z tohoto těsta. Je to prostě tutovka.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

silvie

čtvrtek, 6. září 2018
13:24

Dobry den, testo se nemusi nechat kynout??? Dekuji


posted by: silvie [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 6. září 2018
21:53

marcela

to silvie: Silvinko, těsto nemusíte nechat kynout, ani já to nedělám. Dejte těsto na plech bez vykynutí, teplo v troubě udělá svoji práci.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Michal

sobota, 8. září 2018
22:00

to marcela: Dobrý den, zkusil jsem a dopadlo to podle očekávání: mám to pěkně tvrdý. Trouba spolehlivě zabije vše živé, takže pokud na těsto člověk nesází ty švestičky hodinu, nic nenakyne. Taky je toho těsta docela málo. Na podruhé zvětším dávku a nechám to pěkně nakynout. To by bylo, aby se to nepovedlo.


posted by: Michal [Odpovědět]

marcela

úterý, 11. září 2018
09:30

marcela

to Michal: Z Vašeho komentáře jsem si vydedukovala, že se Vám koláč nepovedl. Zřejmě máte rád takové ty koláče s vysokým podílem těsta. U tohoto koláče je to právě naopak. Je to ovocný koláč, těsto je jen nosič.
Pokud jste dodržel uvedený postup a použil suroviny, které jsou uvedeny, pak bude chyba někde jinde. A variant je celá řada. Těsta je přiměřeně akorát na kulatou formu o průměru 32 cm. Jen to chce si s tím dát práci, aby těsto bylo rovnoměrně rozprostřené po celé ploše. Nezoufejte, příště se Vám těsto určitě povede. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Španělské ptáčky podle mojí maminky

Španělské ptáčky podle mojí maminky

Španělské ptáčky patří k mým oblíbeným jídlům. Maminka je uměla skvěle a připravovala je často. Pak ale přišla delší pauza, protože „nemoc šílených krav“ byla v médiích podávána tak sugestivním způsobem, že nás všechny polekala a ptáčky jsme raději nedělali.

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Recept na vánoční rybí polévku ze Žďára podle mojí maminky Ely

Bez rybí polévky by nebyly vánoce vánocemi. Oželela bych bramborový salát, možná i stromeček, ale rybí polévku nikdy. Je to velmi lahodná polévka, kterou vařím jen jednou do roka. Dávám si záležet, aby všem strávníkům chutnala. Je to přece ozdoba vánočního stolu.


Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Se švestkami mám spojeno i několik humorných příběhů. Vzpomínám, jak mi v kabele do občanského průkazu natekla šťáva ze švestkového koláče. Tehdy na VB (dnes Policie) jsem se dost styděla za svůj průkaz totožnosti, který se sladkou šťávou slepil a byl k …

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

Na sucho pečené vdolky podle mojí babičky zadělávané jogurtem

S vdolky mám spojenou asi tu nejstarší vzpomínku na dětství. Sedíme s babičkou, ona mi krájí vdolky na kostičky. Chutnaly mi k snídani, k obědu i k večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá. Na sucho opečená kůrka chutná skvěle i druhý den.