Maminčina bublanina

6. červenec 2015

Pro mě byla bublanina vždy prázdninový moučník. Zahrada nabízela třešně, višně, rybíz, angrešt i meruňky (pokud na jaře nezmrzly). Bublanina mně moc chutnala a chutná dodnes.

Maminčina bublaninaMaminčina bublanina

Na bublaninu si připravíme

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • Špetku soli
  • Ovoce – nejlepší je směs třešně, višně, angrešt nebo rybíz
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru + 1 polévková lžíce hrubé mouky na obalení ovoce
  • Plech s vyšším okrajem nebo pekáč o rozměru 21 x 35 cm
  • Máslo na vymazání pekáče
  • Hrubá mouka na vysypání pekáče

Postup přípravy bublaniny

Mouku společně s práškem do pečiva prosijeme přes síto a promícháme.

Oddělíme si bílky a žloutky.

Do mísy, kde budeme připravovat těsto, si dáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a změklé máslo. Společně vyšleháme do světlé pěny.

Chcete-li si práci trochu usnadnit, použijte elektrický šlehač nebo robot.

Do vyšlehané pěny postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Přidávala jsem po lžících, protože se mouka tak lépe zapracovává.

Do misky s bílky přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh.

Sníh zlehka promícháme s těstem na bublaninu. Hotové těsto přelijeme do vymazaného pekáče a rozetřeme stěrkou.

Zapneme troubu na 180 °C.

Připravené ovoce opereme. Na tác si nasypeme 3 polévkové lžíce krupicového cukru a 1 polévkovou lžíci hrubé mouky a promícháme. Okapané a ještě vlhké ovoce v této směsi obalíme.

Obalené ovoce klademe na připravené těsto.

Pekáč s bublaninou dáme do vyhřáté trouby na zmíněných 180 °C a pečeme 35 minut. Stav upečení ještě zkontrolujeme vpichem špejle.

Po upečení bublanina krásně voní. Povrch posypeme moučkovým cukrem a můžeme začít mlsat.

Maminka zkrátka uměla.

Bublaninové těsto s rybízem, angreštem a kousky meruněk
Bublaninové těsto s rybízem, angreštem a kousky meruněk
Upečená bublanina
Upečená bublanina
A můžeme mlsat
A můžeme mlsat


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 29x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Maminčina rajská omáčka

Maminčina rajská omáčka

Maminčina rajská omáčka vždy voněla kořením, chutnala sladce a podávala se s karbanátky. Tuto karbanátkovou inspiraci přivezl z Itálie dědeček, který v 1. světové válce stavěl mosty na severu Itálie. Rajskou omáčku mám ráda i s vařeným hovězím masem.

Recept na maminčino rizoto

Recept na maminčino rizoto

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.