Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

16. prosinec 2014

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíliMěkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 167 g másla (změklé)
  • 167 g moučkového cukru
  • 80 g lískových oříšků (namletých)
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 100 g čokolády (čím kvalitnější, tím budou pracny lépe chutnat)
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 4 kuličky nového koření (namlít)
  • 3 ks hřebíčku (namlít)
  • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni

Postup

Do misky dáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, koření, kakao) a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, a vajíčko. Mezitím si připravíme vodní lázeň.

Skleněnou misku vložte do kastrůlku s horkou vodou tak, aby dno misky bylo lehce nad hladinou. Voda by neměla nikdy vařit.

Do misky dáme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho. Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do misky se surovinami a vymícháme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama.

Pozor

Oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit. Nejlépe do druhého dne. Vychlazené je naopak toto těsto mnohem tužší, než na linecké nebo rohlíčky.

Kousky těsta lehce obalujeme hladkou moukou a vtlačujeme do formiček. Formičky nevymazáváme. Prostředek promáčkneme palcem.

Rada

Nikdy neplňte formičky až po okraj. Spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plechy.

A jak poznáme u hnědého těsta, kdy je upečené? Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve fomičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět. Když zmatní celá plocha formičky, je upečeno.

Plech s upečeným čokoládovými pracnami přemístíme na chladné místo. Kdybychom chtěli horké kousky z formiček vyklápět, polámaly by se. Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

Upečené nádherně voní. Můžete je ihned podávat, protože jsou sametově měkké, voní jako horká čokoláda a chutnají jako osmý div světa.

 

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.92 hvězdiček / Hodnoceno: 36x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Ořech vlašský

Ořech vlašský

Ořech vlašský je plod stromu známého pod názvem Ořešák královský (Juglans regia L.). Pro nás bude zajímavé využití ořechu vlašského v kuchyni a jeho vliv na lidský organizmus.


Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Náplně krémové na plnění vánočních ořechů

Vánoční cukroví máme všichni rádi. Čím vhodně naplnit vánoční ořechy? Vyberte si chuťově lahodnou krémovou náplň. Variantu náplně do upečených ořechů si zvolte sami, podle svého gusta.

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.