Recept na velikonoční mandlová sluníčka

30. březen 2015

Upečte si veselá mandlová sluníčka a ke zdobení si jako pomocníky pozvěte své děti. Kreativitě se zde meze nekladou. Pochutnáte si a ještě se pobavíte.

Recept na velikonoční mandlová sluníčkaRecept na velikonoční mandlová sluníčka

Na přípravu 20 kusů mandlových sluníček budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g umletých mandlí
  • 50 g másla
  • 10 ks rozinek do těsta
  • 1 celé vejce
  • 1 čajová lžička medu
  • 125 ml mléka (vlažného)
  • 13 g kvasnic

Na zdobení sluníček si připravíme

  • 8-10 ks mandlí – kreativně nakrájených
  • 20 ks rozinek (jsou-li velké, přepůlíme je)
  • Krystalový cukr na posypání
  • 4 špejle (množství záleží na vás)

Postup přípravy mandlových sluníček

Do širší misky nadrobíme kvasnice, pokapeme je medem a posypeme jednou polévkovou lžící moučkového cukru z připraveného množství. Vše zalijeme polovinou připraveného mléka. Přikryjeme utěrkou.

Za 10 minut vše důkladně promícháme lžící, aby se kvasnice dokonale rozpustily. Povrch zasypeme rovnoměrně hladkou moukou z připraveného množství. Stačí dvě polévkové lžíce. Přikryjeme a necháme kynout půl hodiny.

Kvásek musí udělat pěknou čepici.

Než nám kvásek vykyne, rozehřejeme si máslo a přidáme k němu zbytek mléka.

Vejce rozšleháme ponorným mixérem.

POZOR

Máslo s mlékem nesmí být horké. Těsto by nám nevykynulo.

Do mísy na zadělání těsta nasypeme mouku, cukr, nastrouhané mandle, překrájené rozinky. Vlijeme máslo s mlékem, kvásek a 2/3 rozšlehaného vajíčka. Zbytek si necháme na potření sluníček.

Nyní vypracujeme těsto. Tuto práci lze svěřit i kuchyňskému robotu. Hotové, vymíchané těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme lehce vykynout. Stačí 10 minut.

Připravíme si 2 plechy a na každý dáme pečící papír. Vál pomoučíme a vyklopíme na něj těsto. Těsto si rozdělíme na 20 přiměřeně stejných kousků.

Krájení kynutého těsta mi jde nejlépe nožem na sýry.

Z každého kousku v dlani vytvarujeme bochánek a pomocí prstů z něj vytvarujeme kolečko asi o průměru 5-6 cm.

Okraje paprskovitě nastřiháme kuchyňskými nůžkami.

Takto připravená sluníčka klademe na pečící papír.

Mezi jednotlivými kusy ponechte mezery, sluníčka pečením nabydou.

Každé sluníčko je originál.

Budete-li chtít některá z nich použít jako ozdobu velikonočního stolu, položte pod střed tvaru špejli. Ta se krásně zapeče do těsta.

Sluníčka necháme půl hodiny kynout. Zapneme si troubu na 180 °C.

Sluníčka potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobit je můžeme dle vlastní fantazie rozinkami, mandlemi, oříšky nebo mákem. Nakonec je posypeme krystalovým cukrem.

Vložíme plech do trouby zahřáté na 180°C a pečeme 20 minut.

Z každého upečeného plechu se na vás budou doslova smát veselá a báječně chutnající mandlová sluníčka.

Sluníčka, která budou mít zapečenou špejli, můžete na ozdobu zapíchnout mezi zelené osení, upravit jako dekoraci do malé vázy, či použít do jakékoli velikonoční dekorace.

Sluníčka jsou vhodná i jako velikonoční dárek.

Tak se do nich pusťte a všem přeji veselé velikonoce.

 

Lehce vykynuté těsto
Lehce vykynuté těsto
Připravené zdobení
Připravené zdobení
Paprskovité nastřižení sluníček
Paprskovité nastřižení sluníček

Sluníčka před ozdobením
Sluníčka před ozdobením
Vykynutá sluníčka - nazdobená
Vykynutá sluníčka - nazdobená
Nakonec ta veselá sluníčka posypeme cukrem
Nakonec ta veselá sluníčka posypeme cukrem

Upečená mandlová sluníčka
Upečená mandlová sluníčka
Sluníčka s kraslicemi
Sluníčka s kraslicemi
Parta veselých mandlových sluníček
Parta veselých mandlových sluníček


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 39x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.

Recept na velikonoční mazanec – na Plzeňsku bochánek

Recept na velikonoční mazanec – na Plzeňsku bochánek

Upéct chutný a zároveň krásně vypadající mazanec je někdy tvrdý oříšek. Budete-li chtít rodinu překvapit chutným a zároveň i pěkně vypadajícím bochánkem, pusťte se společně se mnou do pečení.


Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se…

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Velikonoční jidáše nebo také jidášky

Přiznávám, u nás doma se jidáše nikdy nepekly. Jaká škoda. Jsou měkoučké, přiměřeně sladké a měkké vydrží několik dnů. Zkuste si o letošních velikonocích jidáše upéct a budete na tom stejně jako já. Zamilujete si je, protože jsou výborné.