Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

3. listopad 2015

Také vždy řešíte, jaké pohoštění připravíte pro návštěvu? Mám pro vás TIP. Upečte bramborové čtverečky s parmazánem. Uchvátí vás svojí chutí, stejně jako mě.

Bramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní DrahomilyBramborové čtverečky sypané parmazánem podle paní Drahomily

Recept na bramborové čtverečky jsem ve svém kuchařském archivu měla hodně dlouho. Paní Drahomila byla moje starší kolegyně, výtečná kuchařka.

Říkala, že se měla jmenovat Drahomíra. Její tatínek to s panem farářem (dříve se matrika vedla na farních úřadech) samou radostí nějak popletli.

Jedinou nevýhodou pro ni bylo, že nikdy neslavila svátek. Jméno Drahomila v kalendáři nikdy nebylo.

Na přípravu 50 kusů bramborových čtverečků sypaných parmazánem budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 200 másla
  • 250 g brambor uvařených den předem
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g parmazánu (nebo pecorina) nastrouhaného na nudličky
  • 2 rovné čajové lžičky soli

Dále si připravíme

  • 2 plechy
  • Vál
  • Papír na pečení
  • Hrneček na rozšlehané vajíčko
  • Štětec na potírání čtverečků vajíčkem
  • Folii nebo mikrotenový sáček na zabalení těsta
  • Rádlo na vykrajování čtverečků nebo nůž

Postup přípravy bramborových čtverečků sypaných parmazánem

Uvařené, studené brambory prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Odvážíme mouku a smícháme ji se solí. Přidáme prolisované brambory, dva žloutky a na kostky nakrájené máslo.

 

 Suroviny na těsto Suroviny na těsto
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Ručně vypracujeme těsto, jde to velmi lehce. Utvoříme z něho kouli a obalíme ji folií nebo mikrotenovým sáčkem. Dáme na chvíli odpočinout do ledničky.

Připravíme si vál a pomoučíme ho hladkou moukou. Z těsta vyválíme obdélník, který složíme na třetiny. Takto naskládané těsto ještě přeložíme na půl.  Opět dáme na 20 minut do studena. Tento postup opakujeme celkem 3x.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Oba plechy poklademe pečícím papírem. Celé vajíčko, kterým budeme potírat čtverečky před pečením, si rozšleháme v hrnku ponorným mixerem.

Těsto rozválíme na plát maximálně 3 mm vysoký. Čtverečky vykrajujeme o hraně 5 cm. Můžeme zvolit rádlo, pak budou všechny čtverečky stejně velké nebo použijeme nůž a odhad.

 

 Čtverečky potřené vajíčkem a posypané parmazánem	Čtverečky potřené vajíčkem a posypané parmazánem
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Čtverečky klademe na pečící papír. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 25 minut.

Celou kuchyní se bude linout nebeská vůně pečených čtverečků.

Než se nám upeče první plech, ze zbylého těsta vykrájíme další tvary a celý proces opakujeme.

Čtverečky můžeme klást klidně 5 mm od sebe, protože do šířky nenabudou. Ochutnejte je vlažné a určitě budete litovat, stejně jako já, že jste je neupekli z větší dávky.

 

 Suroviny na těsto
Suroviny na těsto
 Těsto
Těsto
 Překládání těsta 1x
Překládání těsta 1x

 Překládání těsta 2x
Překládání těsta 2x
 Překládání těsta 3x
Překládání těsta 3x
 Finální těsto před vykrajováním
Finální těsto před vykrajováním

 Čtverečky potřené vajíčkem a posypané parmazánem
Čtverečky potřené vajíčkem a posypané parmazánem
 Upečené bramborové čtverečky
Upečené bramborové čtverečky
 A honem ochutnat !!!
A honem ochutnat !!!


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 29x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Recept na nepečené ořechové čtverečky s rumovou polevou

Nepečené ořechové čtverečky patří k mému oblíbenému vánočnímu cukroví. Když ochutnáte jeden kousek, okamžitě natahujete ruku pro další. Jsou mimořádně jedlé.


Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Vanilkové rohlíčky patří ke klasice vánočního sladkého pečení. Recept získala maminka od sousedky paní Tobrmanové. Ta se učila cukrářkou ve Vídni ještě za Císaře pána.

Recept na bramborové šišky

Recept na bramborové šišky

Bramborové šišky jsou na přípravu jednoduché. Vaří se krátce, nejsou lepivé, dají se následně opékat i obalovat. Bramborové šišky a bramborové knedlíky patří k mým oblíbeným.