Piadina – italské chlebové placky

8. listopad 2019

Ten, kdo navštívil kraj Emilia Romagna, určitě ví, jak neodolatelně voní pouliční stánky „Piadinerie“, kde chlebové placky pečou a prodávají. Ještě horké, se šunkou a sýrem chutnají přímo božsky. Připravme si piadinu společně a pozvěme si kousek Itálie domů.

Piadina – italské chlebové plackyPiadina – italské chlebové placky

Na 6 kusů italských chlebových placek si připravíme

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g sádla (jen změklého)
  • 5 g soli
  • 2 špetky cukru
  • 200 ml vlažné vody
  • 3 g instantních kvasnic
  • Pánev (nejlépe litinovou) minimálně o průměru 25 cm

Postup přípravy piadiny – italských chlebových placek

Do 100 ml vlažné vody nasypeme 3 g kvasnic a necháme je ve vodě rozpustit. Mouku smícháme se solí a cukrem.

Do mísy na zadělávání nasypeme směs mouky, soli a cukru. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého přidáme rozvolněné sádlo (rozehřáté ne) a přilijeme promíchané rozpuštěné kvasnice.

Šiška těsta na piadinuŠiška těsta na piadinu
Zdroj:Marcela Hackerová

Pozvolna hněteme suroviny v míse. Zbylých 100 ml vlažné vody do vznikajícího těsta přiléváme po lžících. Bude-li se nám zdát, že těsto potřebuje 1-2 lžíce vody navíc, klidně ji přidejte.

Těsto hněteme tak dlouho, až se nám přestane lepit na prsty a bude hladké a pružné.

Z těsta utvoříme šišku, kterou rozdělíme na 6 stejně velkých částí.

Na zdroj tepla položíme pánev, nejlépe litinovou, a necháme ji bez tuku zahřívat.

Těsto rozdělené na 6 stejných částíTěsto rozdělené na 6 stejných částí
Zdroj:Marcela Hackerová

Z každé šestiny těsta utvoříme bochánek a prsty na pomoučeném válu utvoříme placku o průměru 8-10 cm.

Placku rozválíme do průměru 22-25 cm a síle těsta maximálně 2 mm.

Rozválená placky před pečenímRozválená placky před pečením
Zdroj:Marcela Hackerová

Placky postupně klademe do rozpálené pánve a pečeme je z obou stran přibližně 2 minuty.

Rozválené placky jsou poměrně elastické, netrhají se a ani se nelepí.

Na plackách se při pečení dělají bubliny, které po upečení na piadinách vytvářejí charakteristická hnědá oka.

Tvoření bublin při pečeníTvoření bublin při pečení
Zdroj:Marcela Hackerová

Chlebové placky piadina se plní horké, třeba sušenou šunkou, sýrem a rukolou.

Já s nimi občas zacházím tak trochu po česku. Mám je ráda k čočce, a když náhodou zbydou do druhé dne, klidně si je ráno k snídani namažu máslem.

Piadinu peču také ke grilovanému masu nebo k rybám. Piadina je zkrátka chleba.

Šiška těsta na piadinu
Šiška těsta na piadinu
Těsto rozdělené na 6 stejných částí
Těsto rozdělené na 6 stejných částí
Základ chlebové placky utvořený prsty
Základ chlebové placky utvořený prsty

Rozválená placky před pečením
Rozválená placky před pečením
Tvoření bublin při pečení
Tvoření bublin při pečení
Piadina v pánvi
Piadina v pánvi

Hotové chlebové placky
Hotové chlebové placky
Piadina na řezu
Piadina na řezu
Piadina servírovaná
Piadina servírovaná


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Recept na chlebové tyčinky s kmínem

Příprava chlebových tyčinek je rychlá a jednoduchá. Chlebové tyčinky vhodně doplňují pomazánky, sýry i jogurty. Čerstvě upečené voní chlebem, kmínem i cibulkou, a vytvářejí tu správnou rodinnou atmosféru.

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky jsou skutečná dobrota a poslouží jako velmi sytý oběd nebo večeře. Když se nakrájí na čtvrtiny, pochutnají si i děti.


Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Zelné placky se škvarky

Zelné placky se škvarky

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.