Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

18. duben 2016

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Manželovi Ciambella tolik chutnala, že po prvním ochutnání mi říkal: „To musíš zase udělat“ a upřeně se mi díval do očí. Samozřejmě, že jsem slíbila.

Italské slovo Ciambella znamená v překladu kobliha nebo také dezert kulatého tvaru s otvorem uprostřed.

Na přípravu svátečního věnce budeme potřebovat

Na těsto si připravíme

200 g speciální mouky na pizzu

200 g hladké mouky + na podsypání na vál

200 ml vlažné vody

100 g sádla + něco navíc na vymazání formy a kovového kroužku

1 čajovou lžičku soli

Na kvas si připravíme

100 g hladké mouky

20 g droždí

100 ml vlažné vody

Špetku krystalového cukru

Na náplň si připravíme

150 g sýru Provolone (lze nahradit čedarem)

200 g salámu (ne měkkého)

60 g škvarků

2-3 vejce uvařená na tvrdo (podle velikosti)

Dále potřebujeme

Dortovou otevírací formu o průměru 24 cm

Kovový kroužek (měla jsem s průměrem 7 cm)nebo bábovkový střed

Domácí robot

Vál s válečkem

Postup přípravy svátečního věnce

Do hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je špetkou cukru a zalijeme 100 ml vlažné vody. Lžičkou je důkladně promícháme, aby se celé rozpustily.

Do větší misky nasypeme 100 g hladké mouky a přilijeme rozpuštěné kvasnice. Lžící vymícháme řidší těsto – kvas.

Misku s kvasem přikryjeme talířem a necháme minimálně 30 minut kynout.

Nyní si odvážíme a připravíme vše na těsto. Do mísy prosijeme obě mouky a přidáme sůl. Promícháme. Odvážíme sádlo a necháme ho změknout. Odměříme 200 ml vlažné vody.

Do mísy z robota s moukou a solí přidáme změklé sádlo a vzešlý kvas. Přilijeme polovinu vlažné vody a spustíme kuchyňského robota na stupeň 2. Pomalu přiléváme druhou polovinu vody. Občas robot zastavíme a stěrkou ze stěn setřeme nezamíchanou mouku.

Hotové těsto vyndáme na pomoučený vál a krátce ho proděláme pomoučenýma rukama. Kouli těsta vrátíme zpět do mísy od robota a mísu zakryjeme potravinářskou folií. Necháme kynout cca 90 minut.

Nyní si připravíme otevírací dortovou formu a vymažeme ji sádlem. Sádlem pomažeme i kovový kroužek.

Oloupeme vejce a podélně překrojíme každé na čtvrtiny. Salám nakrájíme na malé kostičky. Škvarky překrájíme podobně jako salám. Sýr nastrouháme na hrubo.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Vál pomoučíme a připravíme si váleček.

Nyní jsem začala přemýšlet, jak vlastně dlouhé těsto musím vyválet, abych zaplnila celou formu.

Oprášila jsem vědomosti ze základní školy z předmětu geometrie – vypočítat obvod kruhu, když průměr pečící formy je 24 cm (3,14 x 24 = vnější obvod formy 75 cm).

Nakonec jsem těsto vyválela jen na délku 68 cm a šířku 35 cm s tím, že se při přenášení trochu natáhne na délku. Nakonec bylo akorát, ale byly to nervy.

Na vzdálenější a delší stranu vyváleného těsta při okraji vyskládáme čtvrtky vajíček. Pěkně jedno vedle druhého. Zbylý prostor zasypeme kostičkami škvarků, salámu a nahrubo nastrouhaným sýrem.

 

postuppostup
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Těsto začneme rolovat nejdříve nad vajíčky a pak postupujeme směrem k sobě. Konec těsta potřeme vodou nebo ještě lépe bílkem, aby se dobře uzavřelo.

Nebojte se, těsto se netrhá ani nelepí. Pracuje se s ním dobře.

Na přenesení rolády-věnce do formy jsou potřeba čtyři ruce, vzhledem k jeho extrémní délce. Nejsou-li k dispozici další ruce, rozepněte formu a na dno přemístěte pěkně do kruhu celou roládu a doprostřed položte kovový kroužek. Nyní nasuňte lem a formu uzavřete.

 

RolováníRolování
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Roládu – věnec ničím nepotíráme. Vložíme formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 60 minut. Na posledních 10 minut jsem zvýšila teplotu na 200 °C a zapnula horkovzduch.

Upečený věnec-ciambellu necháme částečně vychladnout, formu rozevřeme, ode dna vyndáme kovový kroužek a uložíme na větší talíř.

Když poklepete na těsto, krásně duní jako čerstvě upečený chléb. Neodolala jsem a ještě vlažný věnec jsem rozkrojila a ochutnala.

Řeknu vám, byla to láska na první ochutnání.

Ochutnat vám dát nemohu, ale upečte si ji doma a sami poznáte, jak božsky chutná.

 

Suroviny na ciambellu
Suroviny na ciambellu
Kvas
Kvas
Škvarky, salám, sýr
Škvarky, salám, sýr

Přidání kvasu
Přidání kvasu
Těsto před kynutím
Těsto před kynutím
Plát těsta pokladený náplní
Plát těsta pokladený náplní

Věnec-ciambella před pečením
Věnec-ciambella před pečením
Upečená ciambella
Upečená ciambella
Ciambella na řezu
Ciambella na řezu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní.

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Kynuté knedlíky, plněné sezonním ovocem byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale ovocné knedlíky mně moc chutnaly. Tak si je pojďme připravit spolu. Výsledek stojí za to.


Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát

Bramborový salát je rozhodně dvojče smažených řízků a pečeného masa. Bramborový salát nesmí nikdy chybět na našich rodinných oslavách. Vánoční bramborový salát je tradice, přes kterou ani vlak nejede. Bramborový salát nám všem velmi chutná.