
Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.
Manželovi Ciambella tolik chutnala, že po prvním ochutnání mi říkal: „To musíš zase udělat“ a upřeně se mi díval do očí. Samozřejmě, že jsem slíbila.
Italské slovo Ciambella znamená v překladu kobliha nebo také dezert kulatého tvaru s otvorem uprostřed.
Na přípravu svátečního věnce budeme potřebovat
Na těsto si připravíme
200 g speciální mouky na pizzu
200 g hladké mouky + na podsypání na vál
200 ml vlažné vody
100 g sádla + něco navíc na vymazání formy a kovového kroužku
1 čajovou lžičku soli
Na kvas si připravíme
100 g hladké mouky
20 g droždí
100 ml vlažné vody
Špetku krystalového cukru
Na náplň si připravíme
150 g sýru Provolone (lze nahradit čedarem)
200 g salámu (ne měkkého)
60 g škvarků
2-3 vejce uvařená na tvrdo (podle velikosti)
Dále potřebujeme
Dortovou otevírací formu o průměru 24 cm
Kovový kroužek (měla jsem s průměrem 7 cm)nebo bábovkový střed
Domácí robot
Vál s válečkem
Postup přípravy svátečního věnce
Do hrnečku nadrobíme kvasnice, zasypeme je špetkou cukru a zalijeme 100 ml vlažné vody. Lžičkou je důkladně promícháme, aby se celé rozpustily.
Do větší misky nasypeme 100 g hladké mouky a přilijeme rozpuštěné kvasnice. Lžící vymícháme řidší těsto – kvas.
Misku s kvasem přikryjeme talířem a necháme minimálně 30 minut kynout.
Nyní si odvážíme a připravíme vše na těsto. Do mísy prosijeme obě mouky a přidáme sůl. Promícháme. Odvážíme sádlo a necháme ho změknout. Odměříme 200 ml vlažné vody.
Do mísy z robota s moukou a solí přidáme změklé sádlo a vzešlý kvas. Přilijeme polovinu vlažné vody a spustíme kuchyňského robota na stupeň 2. Pomalu přiléváme druhou polovinu vody. Občas robot zastavíme a stěrkou ze stěn setřeme nezamíchanou mouku.
Hotové těsto vyndáme na pomoučený vál a krátce ho proděláme pomoučenýma rukama. Kouli těsta vrátíme zpět do mísy od robota a mísu zakryjeme potravinářskou folií. Necháme kynout cca 90 minut.
Nyní si připravíme otevírací dortovou formu a vymažeme ji sádlem. Sádlem pomažeme i kovový kroužek.
Oloupeme vejce a podélně překrojíme každé na čtvrtiny. Salám nakrájíme na malé kostičky. Škvarky překrájíme podobně jako salám. Sýr nastrouháme na hrubo.
Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180 °C, horní i dolní ohřev.
Vál pomoučíme a připravíme si váleček.
Nyní jsem začala přemýšlet, jak vlastně dlouhé těsto musím vyválet, abych zaplnila celou formu.
Oprášila jsem vědomosti ze základní školy z předmětu geometrie – vypočítat obvod kruhu, když průměr pečící formy je 24 cm (3,14 x 24 = vnější obvod formy 75 cm).
Nakonec jsem těsto vyválela jen na délku 68 cm a šířku 35 cm s tím, že se při přenášení trochu natáhne na délku. Nakonec bylo akorát, ale byly to nervy.
Na vzdálenější a delší stranu vyváleného těsta při okraji vyskládáme čtvrtky vajíček. Pěkně jedno vedle druhého. Zbylý prostor zasypeme kostičkami škvarků, salámu a nahrubo nastrouhaným sýrem.
postup
Zdroj: Marcela Hackerová
Těsto začneme rolovat nejdříve nad vajíčky a pak postupujeme směrem k sobě. Konec těsta potřeme vodou nebo ještě lépe bílkem, aby se dobře uzavřelo.
Nebojte se, těsto se netrhá ani nelepí. Pracuje se s ním dobře.
Na přenesení rolády-věnce do formy jsou potřeba čtyři ruce, vzhledem k jeho extrémní délce. Nejsou-li k dispozici další ruce, rozepněte formu a na dno přemístěte pěkně do kruhu celou roládu a doprostřed položte kovový kroužek. Nyní nasuňte lem a formu uzavřete.
Rolování
Zdroj: Marcela Hackerová
Roládu – věnec ničím nepotíráme. Vložíme formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 60 minut. Na posledních 10 minut jsem zvýšila teplotu na 200 °C a zapnula horkovzduch.
Upečený věnec-ciambellu necháme částečně vychladnout, formu rozevřeme, ode dna vyndáme kovový kroužek a uložíme na větší talíř.
Když poklepete na těsto, krásně duní jako čerstvě upečený chléb. Neodolala jsem a ještě vlažný věnec jsem rozkrojila a ochutnala.
Řeknu vám, byla to láska na první ochutnání.
Ochutnat vám dát nemohu, ale upečte si ji doma a sami poznáte, jak božsky chutná.
-
Nový komentář