Zelné placky se škvarky

2. prosinec 2014

Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.

Zelené placky se škvarkyZelené placky se škvarky

Suroviny

  • 500 g mouky (400 g hladké + 100 g polohrubé) + polohrubá mouka na podsypání
  • 2 celá rozšlehaná vejce + 1 na potření
  • ½ kostky droždí
  • 150 g nasekaných škvarků
  • 250 g kysaného domácího zelí (překrájeného)
  • 5 lžic smetany
  • 6 lžic mléka na kvásek + špetka cukru
  • 1 vrchovatá čajová lžička soli
  • Hrst nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka…..)
  • Na posypání - kmín, hrubozrnná sůl, sezamová semínka

Postup

Připravíme si kvásek. Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, vlažné mléko a necháme vzejít. Moukou promícháme se solí a pak přidáme ostatní suroviny, včetně kvásku. Ten jsme nejprve důkladně promíchali lžičkou.

Vypracujeme těsto, jde to velmi lehce a přendáme ho na pomoučený vál. Vyválíme asi 8 mm vysokou placku. Tvořítkem nebo hrnečkem o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka a klademe je na plech s pečícím papírem.

Na plechu je necháme 30-45 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, hrubozrnnou solí či sezamem.

Vykynuté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut a pak ještě 5 minut na horkovzduch. Z uvedeného množství jsou tři plechy po 12 kusech.

03064a Suroviny
03064a Suroviny
03070a Zadělané těsto
03070a Zadělané těsto
03075a Vykrojená placka
03075a Vykrojená placka

03076a Plech před pečením
03076a Plech před pečením
03095a Upečené placky
03095a Upečené placky
03098a Podáváme !!!!
03098a Podáváme !!!!


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.91 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky jsou skutečná dobrota a poslouží jako velmi sytý oběd nebo večeře. Když se nakrájí na čtvrtiny, pochutnají si i děti.

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.


Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Sváteční věnec z kynutého těsta, plněný sýrem, škvarky, salámem a vajíčky (CIAMBELLA)

Ciambella (čambéla) patří v Itálii k tradičním svátečním pokrmům, zejména o velikonocích. Mě upoutala na první pohled v časopisu La Cucina Italiana a následně na první ochutnání, když jsem si ji sama upekla. Věřte, chuťově uspokojí celou rodinu i vaše hosty.