Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

11. leden 2018

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemiTěstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Na přípravu 4 porcí těstovin s uzeným lososem a pistáciemi budeme potřebovat

  • 350 g těstovin v suchém stavu (měla jsem špagety)
  • 125 g uzeného lososa nakrájeného menší kousky
  • 200 cherry rajčat, omytých a rozkrájených na čtvrtiny
  • 50 g vyloupaných solených pistácií – nasekaných
  • 20 g nastrouhaného sýra Grana Padano (nebo Pecorino či Parmezánu)
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky

Postup přípravy těstovin s uzeným lososem a pistáciemi

Do hrnce na vaření těstovin nalijeme dostatečné množství vody a osolíme ji. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme přijít k varu. Než se těstoviny uvaří, stihneme připravit omáčku.

Při vaření těstovin se vždy řídím doporučením výrobce. Tentokrát jsem vařila 7 minut od bodu varu a pak 15 minut nechala zakryté stát mimo zdroj tepla. Teprve potom jsem z nich scedila vodu.

Uvařené těstoviny zásadně neproplachujte studenou vodou. Omáčka by se na těstoviny nenabalovala. Maximálně můžete přidat pár kapek olivového oleje.

Těstoviny nesmí být rozvařené, musí být jak říkají Italové „al dente“.

Pistácie jsem koupila solené, jen jsem je oloupala, následně vložila do sekáčku a několika pulsy je nechala nasekat.

Do horké pánve nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a rozmáčknutý stroužek česneku (hranou dlaně nebo naplocho nožem). Olej i s česnekem necháme asi minutu či dvě zahřívat.

Do horkého oleje k česneku přidáme rozčtvrcená rajčata, která osolíme a necháme v nezakryté pánvi 10 minut dusit. K omáčce klidně přidáme 4-5 polévkových lžic vody z těstovin.

Pokud nemáme uzeného lososa, můžeme směle použít čerstvou porci ryby. Tu nakrájíme na menší kousky, 1-1,5 cm velké kostky a necháme je osmažit na samostatné pánvi cca 4 minuty. Lososa osolíme a opepříme (proto v surovinách uvádím pepř).

Pokud máme lososa uzeného, stačí ho jen nakrájet a následně prohřát.

Omáčka s lososem (už bez česneku)Omáčka s lososem (už bez česneku)
Zdroj: Marcela Hackerová

K rozdušeným rajčatům v pánvi přidáme kousky lososa a stroužek česneku vyjmeme. Česnek už potřebovat nebudeme. Splnil už svoji úlohu, přidal do omáčky svoje aroma.

Kousky lososa necháme chvíli, 1 – 2 minuty, v pánvi s rajčaty, aby se jejich chutě propojily. Několikrát omáčku promícháme.

Do omáčky v pánvi přidáme scezené těstoviny, nasekané pistácie, petrželku a nastrouhaný sýr. Vše promícháme s omáčkou a necháme minutku stát.

Podáváme v hlubokých talířích. V pánvi nesmí zůstat žádná tekutina, vše se musí nabalit na těstoviny.

Těstoviny s lososem a pistáciemi je to poměrně syté a mimořádně dobré jídlo.

Suroviny na přípravu těstovin s lososem a pistáciemi
Suroviny na přípravu těstovin s lososem a pistáciemi
Vyloupané pistácie
Vyloupané pistácie
Nasekané pistácie
Nasekané pistácie

Dušení rajčat s česnekem
Dušení rajčat s česnekem
Omáčka s lososem (už bez česneku)
Omáčka s lososem (už bez česneku)
Přidání uvařených těstovin, nasekaných pistácií, sýra a petrželky
Přidání uvařených těstovin, nasekaných pistácií, sýra a petrželky

Promíchané těstoviny s omáčkou v pánvi
Promíchané těstoviny s omáčkou v pánvi
Těstoviny s uzeným lososem a pistáciemi
Těstoviny s uzeným lososem a pistáciemi
Těstoviny s uzeným lososem a pistáciemi.
Těstoviny s uzeným lososem a pistáciemi.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem

Bramborová kaše s čočkou a uzeným masem

Bramborovou kaši s čočkou si připravte třeba na Nový rok nebo kdykoli na ni dostanete chuť. Je výborná samostatně i jako příloha k uzenému masu, pečenému kuřeti nebo kachně. Děti ji určitě ocení jako přílohu k párkům.


Těstoviny s chřestem a panchetou

Těstoviny s chřestem a panchetou

Přiznám se, těstoviny nebyla moje parketa až do doby, než jsem si je připravila s chřestem. Těstoviny mám silně svázané s obdobím žlučníkové diety, kdy jsem si říkala, že je už nikdy nebudu jíst. Ale i zde platí, nikdy neříkej nikdy. Těstoviny s chřestem jsou výborné, rychle připravené a svojí chutí…

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.