Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

5. listopad 2015

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminkaRecept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Na přípravu 30 kusů oříškových věnečků budeme potřebovat

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 70 g mletých lískových ořechů nebo mandlí

Dále si připravíme

  • 1 plech
  • Papír na pečení
  • Ruční mlýnek na maso
  • Tvořítko na cukroví k mlýnku na maso

Postup přípravy oříškových věnečků

Do mísy prosijeme mouku a moučkový cukr. Změklé máslo pokojové teploty nakrájíme na kostky a přidáme k mouce a cukru. Lískové oříšky nebo mandle jemně umeleme a přisypeme do mísy.

Z uvedených surovin rukama uhněteme těsto.

Plech poklademe pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Na ruční mlýnek upevníme tvořítko na cukroví.

 

Tvořítko na oříškové věnečkyTvořítko na oříškové věnečky
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Těsto postupně vkládáme do mlýnku. Ze zvoleného otvoru v tvořítku vychází pramen těsta, z kterého v dlani uděláme kolečka.

Maminka dělala kolečka menší, asi o průměru 4 cm. I mě se to tak líbí.

Kolečka klademe na plech s pečícím papírem.

Zbytek těsta v mlýnku vytlačíme tak, že do mlýnku vložíme kus rohlíku a ten těsto vytlačí ven. Nebo mlýnek rozebereme a ze zbytku těsta vytvoříme hladká kolečka.

Plný plech vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C.

Pečeme přesně 19 minut.

Tvary po upečení jsou jen lehce růžové.

Teplé se obalují v moučkovém cukru s přidáním vanilkového (ne vanilinového).

Upečené voní krásně a ještě lépe chutnají.

Oříškové věnečky patří společně s ořechovými trojhránky k mým nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví.

Oříškové věnečky takové, jak je máme rádi
Oříškové věnečky takové, jak je máme rádi
Tvořítko na oříškové věnečky
Tvořítko na oříškové věnečky
Vlašské ořechy na přípravu oříškových věnečků
Vlašské ořechy na přípravu oříškových věnečků


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 22x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.


Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.